Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ingen JK-granskning efter Ekots Saudi-avslöjande

Publicerad: 22 januari 2013, 20:29

Daniel Öhman och Bo-Göran Bohlin från Ekot i Sveriges Radio avslöjade spelet kring "Saudi-affären"

Foto: Pressbild: Stora Journalistpriset

I samband med Ekots avslöjande av den så kallade Saudiaffären gjordes en anmälan om brott mot tystnadsplikten. Nu har Justitiekanslern valt att lägga ner förundersökningen.


Ämnen i artikeln:

Justitiekanslern

Förra året avslöjade Ekot i Sveriges Radio att myndigheten FOI skapat ett bulvanföretag för att bistå i byggandet av en vapenfabrik i Saudiarabien. Soppan förgreningar ända upp till regeringsnivå i Sverige.

Ekots granskande reportrar Daniel Öhman och Bo Göran Bodin tog hem Stora Journalistpriset 2012 i kategorin "Årets avslöjande" för sin rapportering om "Saudiaffären" med motiveringen: ”För att de avslöjat hur makthavarna med ljusskygga metoder försökte dölja en vapenaffär som inte tålde att ses.”

I samband med Ekots avslöjande inkom en anmälan om brott mot tystnadsplikten på Inspektionen för strategiska produkter ISP. Detta eftersom en hemlig handling hade lämnats ut som senare publicerades på Ekots hemsida.

Nu står det klart att Jutitiekanslern (JK) lägger ner förundersökningen. Eftersom flera personer har haft tillgång till handlingen går det inte att avgöra vem som lämnat ut den, skriver JK.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Justitiekanslern

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.