Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Instagram anklagar Apple för nakencensur

Publicerad: 5 oktober 2015, 09:16

Instagram stoppar bröstbilder.

Foto: Colourbox

Kampanjen #freethenipple har tagit fart ordentligt på Instagram efter hjälp av flera kändisar. Nu anklagar fotodelningsjätten Apple för nakencensur.


Instagram är ruskigt snabba med att ta ner alla bilder som visar kvinnors bröstvårtor oavsett i vilka situationer de visas. Därför startades kampanjen #freethenipple som nu exploderat. Runt 2,7 miljoner bilder har publicerats under hashtagen. Då Instagram även har raderat dessa bilder så publiceras de nu under ett flertal nya taggar.

Flera kändisar har hjälpt #freethenipple på traven. Bland de som publicerat toplessbilder på sig själva är komikern Chelsea Handler, popstjärnan Miley Cyrus och modellen Naomi Campbell.

Nu har Instagrams vd Kevyn Systrom förklarat att riktlinjerna inte kan förändras på grund av Apples åldersrating. Instagram vill behålla sin åldersgräns på 12 år för att nå en bredare publik. Endast appar som har åldersrekommendationen 17+ får tillåtelse att publicera sådant innehåll som Instagram nu tvingas ta bort. Det skriver Business Insider.

Kevyn Systrom säger att ”Instagram trots allt är för konstnärlig frihet.”

”För att skala effektivt finns några tuffa situationer att ta. För Instagram innebär detta att förbjuda bilder på kvinnliga bröstvårtor”, sade han på ett event i London förra veckan.

Apple har inte valt att plocka bort foton från Twitter, trots att appen har en åldersrekommendation på 4+. Dessutom kan manliga bröstvårtor fortfarande läggas upp på Instagram utan konsekvenser.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.