Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Instagram hemligt vapen för rysk trollfabrik

Publicerad: 18 december 2018, 07:36

Instagram granskade inte inläggen i lika stor utsträckning, CBS-chef nekas 120 miljoner dollar i avgångsvederlag och kvinnor ökar bland marknadscheferna.


Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Trollfabrik spred propaganda – med Instagram som hemligt vapen
Ryssland hade mycket större påverkan på det amerikanska valet 2016 än vad vi först trodde. Två nya amerikanska rapporter har tittat på vidden av Rysslands inblandning genom sociala medier och kan konstatera att man ägnat sig åt utpressning, påverkan och manipulation. Rapporterna har analyserat miljoner tweets, inlägg, videoklipp och annonser som har laddat upp av den ryska organisationen Internet Research Agency (IRA), som beskrivs som en trollfabrik.

Instagram uppges vara den mest effektiva plattformen för IRA, dit man vände sig när man märkte att inläggen inte granskades i samma utsträckning här. Facebook nådde fler — 126 miljoner människor – medan Instagram nådde 20 miljoner. Men för annonsörerna betyder engagemang mer. Influencers favoritplattform var den som hjälpte IRA att få ut sitt budskap allra bäst, enligt Recode.

Enligt rapporten ska IRA även ha gjort flera försök att minska förtroende för amerikanska traditionella medier och fokuserat på att öka stödet för Donald Trump.

CBS-chef ville ha 120 miljoner dollar i avgångsvederlag – nekas
Den tidigare CBS-chefen Leslie Moonves, som anklagats för sexuella trakasserier av 12 kvinnor, kommer inte få avgångsvederlaget på 120 miljoner dollar som han tidigare begärt. Styrelsen har nu kommit fram till att de hade kött på benen att sparka Leslie Moonves och nekar honom därför pengarna. Moonves lämnade CBS i september.

Fler kvinnor är marknadschefer
Kvinnor är fortfarande i minoritet i marknadschefsrollen, men de är bättre representerade här än på någon annanstans bland seniora chefer på ett företag, visar en ny studie från Winmo, som har räknat ut genomsnittet  på 2 400 chefer. Kvinnor står för nästan 42 procent av CMO:s. Detta att jämföra med bara fyra procent i vd-roller och 12 procent som finanschefer, skriver Adage.

Frankrike inför skatt för techjättarna
Frankrike tröttnade på att vänta på en gemensam skatt för techjättarna inom EU. Från och med årsskiftet inför de en egen variant på digitalskatt för techjättar som Google, Facebook och Apple. Man räknar med att skatten ska ge ett tillskott till statskassan på 500 miljoner euro, skriver AFP.

Wall Street Journal hackad – av PewDiePie-fans
Youtubers fans är dedikerade. Igår hackade PewDiePie’s fans Wall Street Journal och publicerade ett sponsrat inlägg på tidningens webbplats där det stod att ”vi skulle vilja be om ursäkt till PewDiePie och att han hade blivit fördummad av WSJ:s journalister”. Detta i ett försök att hämnas. Enligt The Verge togs inlägget ner, men det finns fortfarande tillgängligt att läsa arkiverat.

Facebook viktiga verktyg dröjer
Facebook lovade efter Cambridge Analytica-skandalen att ge användarna mer kontroll över datan som samlas in. De skulle även ge dem tillgång till ett verktyg för att rensa sin Facebook-historik. Men funktionen som skulle vara på plats efter ett par månader har tagit nästan ett år och beräknas inte kunna börja testas förrän i vår. ”Vi underskattade hur lång tid det skulle ta”, säger produktchefen David Baser i en intervju med Recode.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.