Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Instagrams algoritm slog fel – annonserade med våldtäktshot

Publicerad: 22 september 2017, 06:20

Instagrams filter misslyckades.

Foto: Mostphotos

Instagrams algoritm sviker, utredning om polisens beslagtagande av reporters mobil läggs ner och dyra annonser i Youtubes originalshower. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Instagram är den senaste sociala medier plattformen som tycks ha problem med sina algoritmer. Detta sedan en bild med ett våldtäktshot mot en journalist kommit igenom deras filter. Det handlar om ett screenshot som The Guardians reporter Olivia Salon lade ut på Instagram för cirka ett år sedan av ett mejl där det står ”Jag kommer våldta dig innan jag dödar dig, din smutsiga hora!”.

Instagram har nu använt detta screenshot för att annonsera gentemot Olivia Solon’s syster på Facebook, något som hon själv berättar om på The Guardian. Algoritmen för engagerande poster kan också konstateras fungera dåligt, då bilden endast hade tre likes men ett dussin kommentarer. Detta kommer bara några dagar efter att Facebook hamnat i blåsväder för att tillåta annonsörer att rikta in sig på målgrupper som ”jew haters” och ”how to burn jews”.

Facebook lämnar ut 3000 annonser till Ryssland
Utredningen kring annonserna från trollfabriker i samband med ryska valet 2016 rullar vidare. Nu ska Facebook plocka fram 3000 politiska annonser för att ge till den amerikanska kongressens utredare. Detta berättade grundaren Mark Zuckerberg under en livesändning på hans egna Facebooksida torsdagen. Zuckerberg presenterade även ett niostegsprogram, som bland annat innehåller ökad transparens, för att undvika att något sådant här händer i framtiden. Även Twitter steppar upp för att möta utmaningarna vid valen.

En gripen efter skjutning mot tidigare SVT-researcher
En 28-årig man har gripits efter att ha skottskadat en man i Tensta i söndags. Mannen arbetade i våras som researcher vid SVT:s kontor i Rinkeby. Han sköts i båda benen och är fortfarande kvar på sjukhuset, skriver Omni.

Pinterest storsatsar på annons
Inspirationsappen Pinterest har lanserat fler än 5000 intressen som annonsörer nu kan använda sig av för att nå sina målgrupper. Det skriver Techcrunch. Företaget kallar det hela för ”Taste Grapgh”. Pinterests data är helt baserat på användarbeteendet och kan bland annat räkna ut vad användarna tycker om, men även hur det dem tycker om förändras över tiden.

Polis beslagtog reporters telefon – nu läggs utredningen ner
Stefan Hazianastasiou från NA hade den 2 september givits i uppdrag att bevaka en cruising i Örebro. Då får han syn på en man som hotade polisen med ett svärd. Reportern filmade hela händelsen med sin mobiltelefon – som senare beslagtog telefonen. Örebropolisen anmälde senare sig själva för internutredning. Nu har åklagaren beslutat att lägga ned utredningen, skriver NA. Enligt Tidningsutgivarnas jurist Per Hultengård är det hela ”väldigt allvarligt, då det kunde varit källskyddat material”.

Youtube utmanar med originalserier – att annonsera är dyrt
Youtube hoppas kunna ta annonsbudgetarna från tv genom att erbjuda annonsörer sponsorskap och skräddarsydda integrationer i deras satsning på gratis originalserier, skriver Digiday. Denna vecka rullade de ut ”Ellen’s Show Me More Show” som visar bakom kulisserna-material från Ellen DeGeneres talkshow. Att synas hos Youtube blir dyrt, enligt Digidays källor – mellan 500 000 dollar till 1,5 miljon dollar beroende på hur mycket tid du vill ha.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.