Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Inte bjuden

Publicerad: 24 november 2011, 10:37

Jonas Nordling

Foto: Scanpix / Johan Jeppsson

I kväll delas Stora Journalistpriset ut, men Journalistförbundets ordförande, Jonas Nordling, får stanna hemma. – Jag lägger ingen värdering i det, säger han.


Ämnen i artikeln:

Svenska Journalistförbundet

I kväll samlas de stora elefanterna i branschen på Operan i för utdelningen av Stora Journalistpriset. Men Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är inte inbjuden.

– Jag lägger ingen särskild värdering i det, säger han till Resume.se och fortsätter:

– Jag kan tycka att företrädaren för Journalistförbundet skulle kunna vara inbjuden, men vad jag vet har det aldrig varit så.

När Resume.se når Viveca Nordström, projektledare för Stora Journalistpriset, säger hon att det är korrekt att Jonas Nordling inte är bjuden.

– Jag känner inte igen namnet, men det stämmer att han inte är bjuden, säger hon.

Inte heller Nordlings företrädare Agneta Lindblom Hultén bjöds in till prisutdelningen uppger hon, men tar samtidigt till sig inför framtida prisutdelningar.

Enligt Jonas Nordling är det allvarliga i historien att Journalistförbundet i andras ögon inte verkar framstå som en betydande aktör.

– Det där med galor är egentligen en väldigt liten sak. Det allvarliga är att delar av medie-Sverige inte ser SJF som en viktig spelare. Att vi inte blir inbjudna sänder en signal att vi inte skulle ha någon roll att fylla, säger han och fortsätter:

– Vi måste visa att vi tar ansvar för framtiden, säger han, och pekar bland annat på ett debattinlägg som han skrivit tillsammans med Fredrik Strömberg, cd för Bonnier Tidskrifters digitala medier, som han menar säger mycket om dagens syn på mediebranschen.

Stefan Mehr, verkställande ledamot för Stora Journalistpriset, menar att det inte är några konstigheter.

– Det här är en kväll för hantverkarna – de som gör journalistiken. Det är jättemånga som skulle vilja bli bjudna och som vi borde bjuda. Men vi har bara tvåhundra platser och försöker att hitta de under året som varit framträdande inom journalistiken.

Stefan Mehr understryker att man aldrig bjudit ordföranden för journalistförbundet.

– Det är inte så att vi har strukit honom från någon lista eller ändrat någon policy. Det är inget sådant.

Emanuel Videla

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.