Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Inte första gången banken har velat styra EFN"

Publicerad: 21 november 2014, 12:37

Johan Lagerström (informationschef Handelsbanken), Lisa Rennerstedt (operativ chef EFN.

Foto: Andreas Elgstrand.

Resumé rapporterade tidigare idag att EFN:s redaktionschef och ansvarige utgivare Anders Lundborg har sagt upp sig i protest. Enligt nya uppgifter till Resumé handlar det om att Handelsbankens informationschef Johan Lagerström har gått in och styrt arbetet och velat få bort en av reportrarna.

Ämnen i artikeln:

Anders LundborgLisa RennerstedtDeutsche BankJan LarssonEFNJohan Lagerström

KB

Karl-Johan Byttner


– Det är inte första gången som Johan Lagerström vill gå in och peta i något på EFN, säger en EFN-medarbetare till Resumé.

Enligt uppgift har redaktionen bland annat fått veta att man inte får ägna sig åt viss granskning, man har också fått besked om att inte sända intervjuer med vissa personer.

Ett sådant exempel ska ha rört när EFN intervjuade Deutsche Banks Norden-chef Jan Olsson i samband med live-sändningar från Almedalen.

Intervjun påades, men sändes inte live den dagen som det var tänkt.

– Förklaringen var Johan Lagerström var upprörd och undrade varför Jan Olsson skulle få airtime.

Intervjun sändes ändå två dagar senare efter att Anders Lundborg kämpat sig blodig för att få sända den, enligt uppgift.

Flera medarbetare började gråta när beskedet kom att Anders Lundborg lämnar sitt uppdrag – han är omtyckt av medarbetarna och ses som en person med hög integritet.

– Det var nog en kombination av det och att folk känner att det är slutet för projektet. Hur ska man kunna ses som oberoende och trovärdig efter det här, säger källan.

Ska du se dig om efter något annat jobb nu?
– Jag känner ju att förutsättningarna inte längre finns kvar. Det här har ju pågått en tid och det här var nog bara droppen som fick bägaren att rinna över, säger EFN-medarbetaren.

Handelsbankens informationschef, Johan Lagerström, hävdar att han som ordförande inte kan gå in och påverka vem som får stanna eller vem som får vara kvar på EFN.

– Jag kan ha diskussioner om vem som jag tycker bra eller vem jag tycker är dålig och jag vet att jag har tyckt om flera medarbetare som inte längre finns kvar på EFN, säger Johan Lagerström.

Om du sade att du påverkat vilken reporter som ska vara kvar skulle du ju skjuta trovärdigheten i sank för EFN?
- EFN är oberoende. Den enda restriktionen vi har är att nyheterna inte får gynna Handelsbanken. Jag tycker att vi på kort tid har åstadkommit Sveriges bästa ekonomijournalistik i etermedia, säger Johan Lagerström.

Hur kommenterar du uppgifterna om att du ville stoppa Deutsche Bank-intervjun?
- Jag var på plats i Visby då det hände. Det var ett beslut som Lisa Rennerstedt tog i och med att hon var ansvarig för vilka profiler som skulle köra i programmet. Hon tyckte att det skulle bandas först, tittas på och sändas ut senare. Återigen. Jag har ingen saying över vad EFN gör eller inte gör, säger Johan Lagerström.

Anders Lundborg vill inte kommentera Resumés nya uppgifter, men står fast vid att det var bråk om en medarbetare skulle få vara kvar eller ej.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev