fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Interna kritiken mot Expressen TV: ”Situationen är ohållbar”

Publicerad: 5 oktober 2016, 11:48

Expressens TV:s chef Bella Levy och chefredaktören Thomas Mattsson har drivit tidningens stora satsning på tv.

Foto: Bilden är ett montage

Ett orimligt tempo, sjukskrivningar och rädda medarbetare som omplaceras om de är kritiska. Expressen TV är tidningens storsatsning. Den har inte bara kostat pengar, visar Resumés granskning.

Ämnen i artikeln:

Bella LevyThomas MattssonExpressenwebb-tv

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Utåt sett har Expressen TV marknadsförts som ”framtidens nyhets-tv”. Med en påkostad studio, samarbete med CNN och ett antal livetimmar som ständigt blir fler har satsningen kostat pengar. Men inte bara det. Redaktionen har drabbats av återkommande sjukskrivningar och trots kritik kring den höga arbetsbelastningen så ska redaktionen vara notoriskt underbemannad.

Expressen TV är tidningens enskilt största redaktion med omkring 60 medarbetare. Sedan Resumé skrev om nysatsningen för ett drygt år sedan har minst 14 personer slutat, 7 fast anställda och 7 vikarier.

Resumé har pratat med flera personer som arbetar eller har arbetat på Expressen TV det senaste året. Vi har också tagit del av ett antal kritiska interna mejl från redaktionen. Ett orimligt tempo som skapar svaga sändningar, en hierarki där kritik tystas ner och där anställda som är obekväma omplaceras samt bristande kompetens på tv-området är några av de bekymmer som lyfts fram.

– Grundproblemet är att cheferna inte vet hur man gör tv. De körde sin tanke om hur Expressen skulle göra tv och när man inte köpte deras idéer fick man snabbt veta att man hade fel, säger en medarbetare som lämnat redaktionen.

Enligt den tidigare anställda ansåg inte cheferna att dålig ljud- och bildkvaliteten i sändningarna var ett problem.

– När man kom med invändningen att tempot var för högt och att tiden var omöjlig att få ihop var svaret att jag inte klarade av jobbet. Den kritik jag framförde vändes emot mig.

LÄS MER: Fackklubben om kritiken

Ett genomgående omdöme från de medarbetare som Resumé har pratat med är att Expressen TV:s satsning har byggts upp för snabbt. Man har rekryterat gott om reportrar och programledare. Studion har löpande blivit maffigare och maffigare, men infrastrukturen och planeringen av sändningarna finns inte där. Ett annat problem ska vara den hierarkiska chefsstrukturen. Att kvällstidningens chefer har mycket makt sitter i väggarna. På tv-golvet har detta tagit sig extrema uttryck.

– När jag ville få tag på siffror för vad som fungerade i sändningarna betraktades det som suspekt. Det är en extrem hierarki. Det finns en märklig attityd uppifrån som jag aldrig har varit med om tidigare. Expressens ledning agerar som att vi på golvet inte är viktiga. Samtidigt saknar cheferna kunskap om tv.

Belastningen har lett till att vissa av de anställda inte kunde ta lunchpaus på flera månader, andra har inte hunnit dricka vatten eller gå på toaletten under sändningarna. Arbetsbelastningen har lett till flera sjukskrivningar.

– Attityden var att de som sjukskrev sig inte klarade av sitt jobb. Det har inte skett någon anpassning av organisationen trots flera sjukskrivningar.

– När jag jobbade var det många som inte vågade komma med sina synpunkter till Bella Levy (chef på Expressen TV reds. anm.). De kände att de hängde löst och för vissa var det till och med deras första jobb i branschen. Expressen kör slut på sin unga personal eftersom de inte vågar säga ifrån.

Resumé har också tagit del av inlägg från Expressens TV:s interna Facebookgrupp som skrevs i samband med terrorattacken i Paris förra hösten och kuppförsöket i Turkiet i somras. Där uppmanar chefredaktör Thomas Mattsson och Bella Levy folk som är lediga att ansluta till redaktionen eller till och med avbryta semestern med hänvisning till det skarpa nyhetsläget.

– Villkoren var sjuka. Fler kommer att säga upp sig om de inte börjar lyssna på de anställda. Det räcker inte med att säga "så här är det på Expressen". Det blir ingen hälsosam arbetsplats, säger en annan medarbetare som lämnat redaktionen.

Det som från en början handlade om energi och nybyggaranda, en arbetsplats där unga medarbetare upplevde att de fick förtroende, blev något annat när livesatsningen utökades.

– Sänder man så mycket live och jobbar på det sätt som vi gjorde blir man slutkörd. Jag har blivit en nervös människa sedan jag slutade på Expressen. Och jag tror att många med mig upplever att det inte fanns tid för återhämtning, säger en medarbetare som slutat under året.

När kritiken om den höga arbetsbelastningen kommit upp till ytan har ledningen framfört att tv-redaktionen är under uppbyggnad.

– Expressen TV har "befunnit sig i omställning" under två års tid, säger en före detta anställd och fortsätter:

– Löftena om att det ska bli bättre gör att många hoppas.

Bland de som är kvar på Expressen TV bekräftar alla som Resumé har talat med bilden av den höga arbetsbelastningen. En av medarbetarna berättar hur en kollega nyligen blev omplacerad mot sin vilja efter att ha kritiserat ledningen. Redaktionen informerades aldrig.

– Kommunikationen från cheferna funkar inte alls. Helt plötsligt var hon bara borta och vi på golvet fick inte veta någonting. Hon sade ifrån och fick inte vara kvar. Det gör många rädda.

Varför har du inte slutat?
– Jag söker andra jobb och hoppas jag kan komma härifrån. Jag har aldrig varit med om en mer hierarkisk arbetsplats än Expressen TV.

Men kritik mot arbetsmiljön framförs med jämna mellanrum. Så sent som den 3 september skickades följande mejl ut från en anställd till redaktionen.

"Ni MÅSTE börja ta arbetssituationen på allvar. Nåt annat är inte värdigt vinnaren av breking news online. Och annars kommer det snart att bli stora problem, eftersom folk helt enkelt inte orkar mer.", skrev personen bland annat i mejlet.

De som arbetar på Expressen TV i dag skulle vilja se fler liveredaktörer som kan understödja programledarna och framförallt en HR-chef.

– De har anställt hur många som helst, men har ingen personalansvarig trots att väldigt många har mått dåligt.

En annan medarbetare anser att det skapats ett arbetsklimat där den som inte alltid säger ja inte passar in.

– Trots sjukskrivningarna har ingenting gjorts för att förbättra situationen. Enligt mig har det blivit värre. Man ska leva Expressen TV dygnet runt annars anses man inte vara lämpad för att jobba här. Är du inte tillgänglig utanför arbetstid och det kommer cheferna till känna är du inte önskvärd.

Andra av de nuvarande anställda uppger att vissa förbättringar gjorts. Flera programledare har anställts vilket gör att de numera kan byta av varandra.

– Vissa saker har blivit bättre och programledarna har det bättre än för ett halvår sedan eftersom de har anställt. Nu hoppas man att detta kan sprida sig till andra positioner. För personerna i kontrollrummet är situationen fortfarande ohållbar.

– Stämningen just nu är inte bra. Folk är osäkra och rädda för att säga vad de tycker. Det var högre i tak tidigare, i dag är det lite robotmässigt.

Är du stolt över produkten Expressen TV?
– Jag tycker att vi är proffsigare nu än tidigare. Där har det blivit bättre.

Att personalen inte blev informerade om den senaste omplaceringen av en medarbetare är inte första gången en kollega plötsligt lämnar redaktionen utan att de anställda informeras.

– När en person gick in i väggen fick vi inte veta något på fyra månader. Hade vi vetat det hade vi kunnat skicka blommar och höra hur det var med personen. Men sådana saker spelar ingen roll. Det finns ju inte ens en HR-chef.

Hur kommer det sig att det blivit så?
– Den senaste omplaceringen av en kritisk medarbetare som sade emot cheferna gör folk rädda. Ledningen har också lovat inflytande och de som motsätter sig arbetssättet hamnar på svarta listan och får plötsligt mindre att säga till om.

Resumé hör av sig till Expressens TV:s chef Bella Levy och chefredaktören Thomas Mattsson med frågor kring situationen och arbetsmiljön på redaktionen.

– Naturligtvis har vi haft personer som gått vidare till nya uppdrag, vilket är helt naturligt då sommarvikariat tar slut och större satsningar avslutas, satsningar som krävt fler resurser. Orsakerna till att ett par tillsvidareanställda personer slutat skiljer sig förstås – någon blev chef på ett annat medieföretag, någon tyckte kraven och ambitionerna var för höga, någon tyckte att det var för stressigt, och så vidare, skriver Bella Levy, chef för Expressen TV i ett mejl till Resumé.

I övrigt väljer hon att inte svara på Resumés frågor.

När Resumé återigen mejlar frågorna till Bella Levy upprepar hon att tidningen varken kommenterar organisationsfrågor eller personalärenden.
"Vi har låg personalomsättning och låg sjukfrånvaro. Expressen TV är tidningens största enskilda redaktion, och varför medarbetare kan vara sjukskrivna är inget vi någonsin diskuterar eller pratar om externt, lika lite som personalärenden, det är en trygghet som varje medarbetare på redaktionen måste känna att de har."

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev