Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Interna presskaoset kring Alice Bah Kuhnke

Publicerad: 31 oktober 2014, 11:12

Alice Bah Kuhnke har fått en tung start som minister. .

Foto: Sören Andersson/Regeringen

UPPDATERAD Alice Bah Kuhnke utsågs till ny kultur-, medie- och demokratiminister den 3 oktober. Sedan dess har hon hunnit avverka två pressansvariga och är inne på sin tredje, som dessutom är tillfällig. Intervjuförfrågningar har slarvats bort och media har gått hårt åt henne. Göran Perssons tidigare kommunikationssamordnare Sebastian Navab ser en rad förklaringar till det läge som ministern nu befinner sig i.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietEmma RungAlice Bah Kuhnke

Bortslarvade intervjuförfrågningar, inne på den tredje pressansvariga och en storm av kritik i media.

Det är facit för Sveriges nya kultur-, medie- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke efter knappt en månad på posten. Hon har blivit hårt kritiserad för att ha gett ett okunnigt intryck efter intervjuer i både TV4 och SR.

Sebastian Navab har varit varit presschef i riksdagen och även kommunikationssamordnare under tidigare statsminister Göran Persson.

Han ser en rad förklaringar till att Alice Bah Kuhnke har haft det kämpigt i media.

En av dessa är hennes tidigare bakgrund som journalist.

– Ministrar som tidigare har varit journalister slappnar lätt av i intervjusituationer och väljer ofta i högre grad att krishantera själva i stället för att ta alla livremmar och hängslen som finns.  Man har helt enkelt en övertro på sin egen bedömning, lyssnar mindre på andras råd och råkar ofta illa ut i ett tidigt skede, säger Sebastian Navab.

Som om det inte vore nog har det rått rena rama presskaoset kring henne.
Alice Bah Kuhnke är nu inne på sin tredje pressekreterare efter inte ens en månad – först hade Ulf Dernevik ansvaret, sedan Emma Rung och nu har Hanna Lidström fått en tillförordnad roll.

Sebastian Navab uppger att det är kutym när en ny minister tillträder att först bli tilldelad tillfälliga presskontakter. Gången därefter är att man först tillsätter sin statsekreterare och sedan politiskt sakkunniga och en permanent pressekreterare.

– Man är inte så snabb med att ta in en erfaren presskontakt som vet hur journalister fungerar och som kan hantverket. Det kan vara en förklaring till att intervjuer hamnar mellan stolarna, att journalisterna får länga väntetider eller att man ger konstiga svar, säger Sebastian Navab.

Han exemplifierar med att han tycker att det skedde mycket fadäser i krishanteringen kring att Maria Borelius och Cecilia Stegö-Chilò inte betalt tv-licensen – ministrarna fick avgå efter bara ett par veckor.

Resumé har sökt Alice Bah Kuhnke i omgångar ändå sedan hon tillträdde, men den ena handen verkar inte veta vad den andra gör.

"Du sa att du hade skickat mail med skriftliga frågor till oss här på departementet, men jag har inte lyckats hitta det. Som du säkert kan tänka dig har vi fått enormt mycket mail från media och det kan ha kommit vilse.", skriver Hanna Lidström i ett mejl till Resumé.

Då Resumé talar med Hanna Lidström menar hon att mejlet ändå är diariefört och att det mesta handlade om att bara var enklare om Resumé hade mejlat det på nytt till henne.

Miljöpartiets presschef, Adam Bergsten, meddelar att både Ulf Dernevik och Emma Rung redan från start anställdes som politiskt sakkunniga åt Alice Bah Kuhnke och att man även lät dessa hantera pressfrågor initialt.

I takt med med att både Ulf Dernevik och Emma Rung fick mer att göra i kombination med ökade förfrågningar från media har man plockat in Hanna Lidström som tillförordnad pressekreterare under fyra veckor.

En ordinarie pressekreterare för Alice Bah Kuhnke utses i veckan.

Alice Bah Kuhnke i media
Har kritiserats hårt för intervjun i P1 Morgon. Expressens Gunilla Brodrej skrev bland annat:

"Det är elva minuter ren plåga att lyssna på hur Alice Bah Kuhnke duckar för varenda relevant fråga som Johar Bendjelloul ställer i P1 Morgon. Minut för minut skalas löken. Vi hör att det är tomt där inne och vi gråter."

Alice Bah Kuhnke blev också hårt kritiserad sitt agerande direkt efter att hon utnämnts till minister och blev haffad av en TV4-reporter i korridorerna som ville ha svar på frågor om integration, främlingsfrihet och tv-licensens vara eller icke vara.

Intervjun fick ett abrupt slut då Emma Rung tog tag i henne och föste bort henne. Alice Bah Kuhnke försökte senare rädda det hela genom att bege sig till TV4-huset för att ge en längre intervju, men blev återigen kritiserad för att inte ge tillräckliga svar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.