Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Intervjuade Michael Wolf – sedan kritiserade han Swedbank

Publicerad: 15 februari 2016, 16:16

PM Nilsson intervjuade Michael Wolf.

Foto: Montage.

I fredags kväll publicerade Dagens Industri en exklusiv intervju med Swedbanks sparkade vd. Reportern var den politiske redaktören PM Nilsson. I dag kritiserar han banken i sin ledare.


Ämnen i artikeln:

Michael WolfSwedbankPM NilssonDagens Industri

Att en ledarskribent författar nyhetstexter tillhör ovanligheterna. Men i fredags klev PM Nilsson in i spalterna med en exklusiv intervju med Michael Wolf.
– Han ringde upp och erbjöd en intervju, förklarar PM Nilsson.

Hur kom det sig?
– Vi hade ställt frågan om vi fick göra den. Varför han ringde just mig vet inte jag. Men då gjorde jag intervjun. Det vore tjänstefel om man jobbar på Dagens Industri att tacka nej när en sådan möjlighet dyker ypp.

I texten delar han byline med Dagens Industris redaktionschef Jonas Jonsson.
– Han var behjälplig med frågor och annat. Det är vanligt förfarande att man är två reportrar som samarbetar, säger PM Nilsson.

Vad har du och Michael Wolf för relation sedan tidigare?
– Vi har ingen relation sedan tidigare. Jag har träffat honom i professionella sammanhang, men vi känner inte varandra privat och har aldrig käkat lunch ihop.

Efter att Michael Wolf bereddes utrymme att tala ut gav PM Nilsson sin syn på Swedbanks agerande i dagens ledare. Han skriver att banken riskerar att rasera sitt förtroendekapital i viktiga samhällsfrågor som Michael Wolf varit med och byggt upp. Udden riktar han mot styrelseordföranden Anders Sundström.

"Bankens styrelseordförande har inte kunnat förklara skälen på ett tillfredställande sätt och skapat fler frågor än svar. Men än värre är att han inte tycks ha förstått att Swedbank har byggt upp sin vd till en viktig samhällsaktör och att ett vd-skifte därför måste ske med varsamhet. Om man vill att bankchefen ska vara någon att lita på och lyssna till måste man handla därefter".

Att ta ställning emot bankens agerande kort efter att han intervjuat den sparkade vd:n är dock oproblematiskt för PM Nilsson.
– Att göra intervjuer är ett helt normalt journalistiskt arbete. Det förhindrar inte att man sedan kommenterar den stora bilden. Jag tycker inte att det finns någon besvärlig sammanblandning av rollerna. Även inom opinionsjournalistik gör du intervjuer och bildar dig en uppfattning i olika frågor. Man sitter inte bara på kammaren.  

Han tillägger också att ledartexten inte tar ställning de anklagelser som Michael Wolf utreds för.
– Ledaren handlar om det kapital som Swedbank har byggt upp, där de gjort en sådan samhällsdebattör av honom. Man måste vara varsam, annars förstör man värden. Jag har ingen aning om vad Michael Wolf gjort eller inte gjort.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.