Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Irena Pozar nekas skadestånd efter kränkande kommentar

Publicerad: 11 december 2017, 14:03

Irena Pozar stämde staten efter att en man kommit med grova påhopp i kommentarsfältet till hennes krönika. Men JK avslår hennes ansökan om skadestånd.


Ämnen i artikeln:

NäthatNyheter24JustitiekanslernIrena Pozar

Det var år 2014 som Veckorevyn.coms chefredaktör Irena Pozar, då på Nyheter24, polisanmälde en person för grova påhopp i kommentarsfälten. Han skrev bland annat:
"Men jämställdhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv. Det bästa man kan göra för jämställdheten i Sverige är att gå ut med ett basebollträ och slå ihjäl sexistiska feministkräk".

Personen dömdes för ofredande av tingsrätten och Irena Pozar fick skadestånd på 5 000 kronor. Men domen överklagades och Hovrätten ogillade åtalet. De hävdade att det grova språkbruket inte räckte för att klassificera händelsen som ofredande. Irena Pozar försökte överklaga med fick inte prövningstillstånd av Högsta Domstolen. Därför vände hon sig till Justitekanslern (JK) med hjälp av advokaten Sebastian Scheiman och Mårten Schultz, ordförande för Institutet för Juridik och Internet.

"Det oförblommerade hatet på nätet måste på något sätt stävjas. Nu har JK en möjlighet att rätta till det här. Om staten befinns vara skadeståndsskyldig för brister i skyddet mot näthatare finns det nämligen all anledning för lagstiftaren att se till att det istället finns rättsmedel, i form av skadestånd eller straff, att ta till direkt mot de som hotar eller allvarligt kränker journalister och andra. Annars får det bli en fråga för Europadomstolen" skrev de i en debattartikel i SvD.

Nu har JK kommit med sitt beslut – och de nekar Irena Pozar till det skadestånd på 60 000 kronor som hon har begärt. Justitiekanslern avslår ansökan då de anser att hennes rättigheter inte kränkts enligt Europakonventionen.

På Twitter skriver Irena Pozar att hon och henner jurister avser att gå vidare med fallet – dock oklart hur.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.