fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Irena Pozar stämmer staten – kräver åtgärder mot näthatet

Publicerad: 10 mars 2017, 06:58

Irena Pozar.

Foto: Sanna Wolf-Watz

Veckorevyn.coms chefredaktör vill se åtgärder mot kränkningar på nätet, Expressen och Eskilstuna-Kuriren gör gemensam granskning och SR-journalist beskjuten i Irak. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

TwitterNäthatEskilstuna-KurirenEbba Busch ThorMTGIrena PozarExpressen

FT

Fredrik Thambert


Irena Pozar stämmer staten – kräver åtgärder mot näthat
Det var år 2014 som Veckorevyn.coms chefredaktör Irena Pozar, då på Nyheter24, polisanmälde en person för grova påhopp i kommentarsfälten. Han skrev bland annat:
"Men jämställdhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv. Det bästa man kan göra för jämställdheten i Sverige är att gå ut med ett basebollträ och slå ihjäl sexistiska feministkräk".

Personen dömdes för ofredande av tingsrätten och Irena Pozar fick skadestånd på 5 000 kronor. Men domen överklagades och Hovrätten ogillade åtalet. De hävdade att det grova språkbruket inte räckte för att klassificera händelsen som ofredande. Irena Pozar försökte överklaga med fick inte prövningstillstånd av Högsta Domstolen. Därför vänder hon sig nu till Justitekanslern (JK) med hjälp av advokaten Sebastian Scheiman och Mårten Schultz, ordförande för Institutet för Juridik och Internet.

"Det oförblommerade hatet på nätet måste på något sätt stävjas. Nu har JK en möjlighet att rätta till det här. Om staten befinns vara skadeståndsskyldig för brister i skyddet mot näthatare finns det nämligen all anledning för lagstiftaren att se till att det istället finns rättsmedel, i form av skadestånd eller straff, att ta till direkt mot de som hotar eller allvarligt kränker journalister och andra. Annars får det bli en fråga för Europadomstolen" skriver de i en debattartikel i SvD.

Eskilstuna-Kuriren och Expressen i gemensam granskning
De båda tidningarna publicerar i dag en gemensam granskning av hur hatsajten Fria Tider fick trollfabriken "Granskning Sveriges" sajt i gåva av en känd näthatare.
"Jag vill tacka EK:s chefredaktör Eva Burman och Sörmlands Medias vd Jimmie Näslund för samarbetet, det är viktigt att journalistiska medier ibland gör gemensam sak för det goda" skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i ett blogginlägg.

SR-journalist beskjuten av IS i Irak
Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondent Johan-Mathias Sommarström befinner sig i Irak för att bevaka striderna kring Mosul. På torsdagen blev hans följe beskjutet av en krypskytt från IS.
– Tre kulor slår in i bilar alldeles framför oss och en i vaden på en soldat, berättar han för Aftonbladet.

MTG nära försäljning i Baltikum
Det har tidigare rapporterats att MTG är i färd med att sälja sin verksamhet i Baltikum. Nu kan en affär vara mycket nära förestående, skriver DI. Köpare ska vara amerikanska riskkapitaljätten Providence och prislappen spås landa på mellan 1,4 och 1,9 miljarder kronor. Det är en betydligt högre prislapp än de 950 miljoner kronor som tidigare förekommit i spekulationerna.

"Så ska det låta" anmält efter Ebba Bush Thors medverkan
KD-ledaren gjorde succé i SVT-programmet "Så ska det låta" – men hennes medverkan väckte också ont blod. Många anmälningar från upprörda tittare har kommit in till myndigheten för press- radio och tv mot SVT, rapporterar Nöjesbladet. Kritikerna hävdar att SVT brustit i sin opartiskhet.

Sex miljoner till satsning på lokaljournalistik
Sundsvallsbolaget Njus vill revolutionera lokaljournalistiken genom att låta vem som helst bidra med innehåll. Nu har bolaget fått in sex miljoner kronor i riskkapital, rapporterar Breakit.
– På sikt tror jag vi kan bli Sveriges största medieföretag, säger grundaren Rolf Bäck till sajten.

Twitter varnar för "känsliga profiler"
Kampen mot hat och trakasserier fortsätter på Twitter. Nu testar mikrobloggen ett system med varningsmärkningar av användare som de anser sprider ”potentiellt känsligt innehåll”. Varningen ska göra det möjligt att redan på förhand välja om man verkligen vill besöka profilen i fråga, skriver Techcrunch.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev