Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

IS ska ha halshuggit ytterligare en amerikansk journalist

Publicerad: 3 september 2014, 06:39

Gruppen Islamiska staten, IS, hävdar att man har halshuggit ytterligare en amerikansk journalist och har spridit en video med det påstådda dådet. Jan Guillou anklagas för historieförfalskning om Förintelsen av fyra författare och forskare. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


IS ska ha halshuggit ytterligare en amerikansk journalist
Gruppen den Islamiska staten, IS, uppger i en ny video att man har halshuggit den amerikanske journalisten Steven Sotlott i Syrien, enligt Expressen. Journalisten ska ha tvingats kritisera president Barack Obama och bombningarna i Irak innan han dödades. En talesperson för familjen tror att filmen är äkta.
IS har tidigare spridit en video där man halshugger den amerikanske journalisten James Foley den 19 augusti. Filmen och tillvägagångssättet med den påstådda halshuggningen av Steven Sotloff uppges vara snarlikt.

Guillou anklagas för historieförfalskning
Fyra författare och forskare, Karin Kvist-Geverts, fil dr i historia, Ola Larsmo, författare, Helene Lööw, docent i historia och Elisabeth Åsbrink, författare och journalist hävdar på DN Debatt att Jan Guillou har fått stå oemotsagd med grova felaktigheter om Förintelsen i SVT. Kvartetten menar att han rullar tillbaka historieforskningen till "den självbild som rådde bland de oskuldsfullt glömska runt 1960: vi visste ingenting."
Jan Guillou har gått till motangrepp.

SVT vägrar backa om "Fem myror"
SVT har vid upprepade tillfällen stoppat att man sätter upp varumärket "Fem myror är fler än fyra elefanter" som scenshower. SVT fortsätter nu med sin linje och har fattat beslutet om att stoppa framtida föreställningar trots att skaparen Lasse Haglund har vädjat.
– Vi har valt att prioritera varumärken som haft ett större intresse, säger Sabina Rasiwala på SVT.
Hon tillbakavisar uppgifter om att kanalen kräver upp till en halv miljon kronor och menar att en föreställning kostar 15 000-30 000 kronor att sätta upp.
Lasse Haglund köper inte förklaringen.
– Lägg av. Det här är löjligt. De gör inte ett skit. De förhandlar i ett eller två samtal. Jag har noll förståelse för det här. Det är makalöst. Att de vågar gå ut med såna lögner. Jag kommer inte ge mig, säger han till Expressen.

Belinda Olsson slår tillbaka mot Virtanen
Feministen Belinda Olsson leder "Valet med Janne & Belinda" ihop med Uppdrag Gransknings frontfigur, Janne Josefsson. Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen blev intervjuad i programmet och har gått till hårt angrepp mot programmet. Det har även tv-kritikern Johan Croneman gjort.
Nu besvarar Belinda Olsson kritiken.
- Jag kan förstå om programmet väcker känslor hos journalister i Stockholm som tycker att vi här i Göteborg känner oss lite finare och bättre. Men så är det givetvis inte, säger hon till GP.

Apple om molnskandalen: "Var en riktad attack"
DI rapporterar att det inte var stort intrång i molntjänsten Icloud som gjorde att intima bilder på kändisar läckte. Det handlar snarare om en riktad attack mot kändisars konton via tjänsten "Hitta min Iphone", enligt Apple.

Rekorddålig biosäsong
Biosommaren i Nordamerika har varit den sämsta på åtta år. Den amerikanska filmindustrin drog endast in 28 miljarder kronor, vilket är 15 procent lägre än under 2013, enligt DI som refererar till Hollywood Reporter. En bidragande orsak till stavas en mättnad på superhjältar och storfilmer – 22 Jump Street hade en budget på 350 miljoner kronor och drog in närapå lika mycket som Amazing Spider-Man 2, som har en fyra gånger så hög budget.

Rysk journalist död i Ukraina
Den ryske fotografen Andrej Stenin har varit försvunnen sedan i augusti och har nu hittats död i Ukraina. Det meddelar hans arbetsgivare - den ryska nyhetsbyrån Ria-Novosti.
- Vår kollega, fotografen Andrej Stenin, är död. Det har visat sig att han inte tagits till fånga, utan har varit död i en månad, säger nyhetsbyråns chef Dmitrij Kiselev.
Stenin ska ha dödats i sambands med en skottlossning i närheten av Donetsk i östra Ukraina, enligt SvD.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.