Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

It-bolag vann mot Newzglobe

Publicerad: 17 december 2010, 12:18

Kassasystemsföretaget Torex Retail vann nyligen i Södertörns tingsrätt mot Newzglobe Business News. Torex valde att anlita ansedda juristfirman Baker & McKenzie. Efter att Newzglobes juridiska ombud flera gånger skjutit på datumet dök hon inte upp.


Ämnen i artikeln:

Newzglobe

Maja Ryhänen. Foto: Resumé.

Newzglobe yrkade på att tingsrätten skulle döma Torex Retail att betala 76 500 kronor. Rätten går alltså på Torex linje. Newzglobe får betala 30 000 kronor för att ersätta Torex rättegångskostnader:
– Det var inte så stora pengar att bråka om, men vi valde att inte betala av moraliska skäl. Vi tyckte att man bedrev så oseriös verksamhet att vi måste få stopp på en sådan firma, säger Ove Ewaldsson, ekonomichef på Torex Retail.

Torex Retail arbetar med kassasystem. För länge sedan hade företaget en del annonsinföranden i en branschkatalog inom it-området. En dag fick personen som står som referens i branschkatalogen ett samtal från något som skulle visa sig vara Månadens Entreprenör, Ment. Enligt Ove Ewaldsson presenterade de sig på ett sådant sätt att den som tog emot samtalet trodde att det var någon från branschkatalogen. Först senare kom det fram att handlade om Ment. Dessa påstod att Torax beställt fem införanden i deras cd-katalog.
Torex gick med på att betala ett införande. Därefter hörde man inte något på ett år. Då ville Ment få till stånd en förlikning.

Men då var måttet rågat för Ove Ewaldsson:
– Vi valde att anlita en ansedd juristfirma i form av Baker & McKenzie. Man kan alltid förlora i rätten även om man har ett strongt case och åka på hundratusentals kronor i rättegångskostnader, men vi bedömde att det var värt risktagandet.

Newzglobe valde att skjuta på datumet flera gånger. När väl ett datum satts dök alltså inte företagets juridiska ombud, Maja Ryhänen, vid Auktoritet Inkasso upp:
– Vi hade en dialog med tingsrätten och frågade om man verkligen kunde ta upp fall efter fall. Ment har varit föremål för uppemot 150 rättegångar och har även problem med Skatteverket.

Som Resumé tidigare har berättat anklagar Skatteverket Liberate för avancerat skattefiffel, där man bland annat utfärdat luftfakturor på sammanlagt 10,2 miljoner kronor.

Resumé har utan framgång sökt Maja Ryhänen samt Stefan Lidzell, som tagit över Newzglobe efter att ägaren Meraj Syed sålt verksamheten och flyttat till Dubai.

Torex Retail har 60-talet anställda och tillhör en internationell koncern.

Baker & McKenzie grundades 1949 i Chicago och har fler än 3 400 jurister på 70 kontor i 38 länder. Affärsvärlden utsåg Baker & McKenzie till Sveriges bästa advokatbyrå 2008.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Newzglobe

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.