Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

IT-experten: Nätbuset trolig orsak

Publicerad: 26 oktober 2011, 09:37

Det är mycket möjligt att vanligt nätbus ligger bakom de lösenord som läckte under gårdagen. Att man använt sig av just William Petzälls Twitterkonto för att läcka uppgifterna behöver inte nödvändigtvis bero på något politiskt mål. – Han är redan i mediernas strålkastarljus, säger Robert Malmgren, som är en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter.


Ämnen i artikeln:

William PetzällAftonbladetExpressenSverigedemokraterna

Foto: Colourbox.

Under gårdagen uppdagades att 180 000 lösenord läckt ut från sajten Bloggtoppen och andra sajter. Det startade i går förmiddag när uppgifter började spridas från SD-avhopparen William Petzälls Twitterkonto. Någon eller några hade tagit sig in på Twitterkontot och spred uppgifter att ledande personer inom Sverigedemokraterna kunnat läsa kvällstidningsreportrars e-post. Det visade sig efter en stund att Twitterkontot med största sannolikhet var kapat.

– Han är också ett offer för det som hänt. Strategin kan säkert vara att det här är en person som synts mycket i medierna nyligen och därför är han redan i mediernas strålkastarljus. Då får detta mycket uppmärksamhet, säger Robert Malmgren, en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter.

Att någon använt Petzälls konto för att sprida uppgifter om Sverigedemokraterna har väckt spekulationer att det kan röra sig om någon som vill smutskasta partiet. Så kan det vara, men det är minst lika troligt att det rör sig om vanligt nätbus.
– Det kan vara politiskt motiverat. Det pågår ett lågintensitetskrig på nätet mellan extremvänster och extremhöger. Det är standard. Men det kan vara allt från ett politiskt mål till det vanliga nätbuset, säger Robert Malmgren.

Hackare får fram uppgifterna och sprider de via nätforum som Flashback och sociala medier på ett sätt som liknar graffitimålares tags, enligt Robert Malmgren.

Just kvällspressen bör se över sina rutiner när det gäller e-posthantering. Att flera journalisters lösenord kunnat avslöjas via attacken mot Bloggtoppen tyder på ett dåligt förhållningssätt till IT-säkerheten, enligt Robert Malmgren.
– Det handlar inte bara om att producera materialet, utan även insamlingen måste skötas på ett professionellt sätt. Det här tyder inte på att så är fallet, säger Robert Malmgren.

Enligt honom smiter också kvällspressen från sitt ansvar.
– Det är bra att man anmäler, men samtidigt måste man se inåt och se över vad man kan göra, säger Robert Malmgren.

Det är inte omöjligt att få tag i de som gjort detta. Men Robert Malmgren säger att det inte behöver vara samma personer som lyckats få tag i användarlistan på Bloggtoppen som även kunnat läsa kvälltidningsreportrars mejl. Uppgifterna kan ha fått stor spridning och därför kan det bli svårt.

– Det kan röra sig om flera hundra personer som läst detta. Det blir ett helvete att utreda och kan vara för komplicerat för ett så litet straffärende.

Emanuel Videla

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.