Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

IT-jättarnas Sverigekontor nekar till övervakning

Publicerad: 10 juni 2013, 09:36

När övervakningsskandalen uppdagades i fredags var Apple, Google och Facebooks svenska representanter snabba med att dementera anklagelserna. Facebooks Jan Fredriksson går så långt som att garantera att de svenska användarna aldrig har övervakats.


Ämnen i artikeln:

FacebookGoogleAppleNSA

I fredags kom Washington Post med uppgifter på att den nationella säkerhetstjänsten NSA och FBI har tillgång till uppgifter från servarna enligt ett sju år gammalt program för övervakning kallat Prism.

Nyheten slog ner som en bomb i USA och väckte snabbt vrede. Enligt Washington Post tillhör servarna nio IT-jättar.

Men Facebook, Apple och Googles svenska kontor var snabba med att slå ifrån sig anklagelserna. Facebooks talesperson i Norden, Jan Fredriksson, hävdar att företaget aldrig ger myndigheter tillgång till servarna om de inte har domstolsbeslut att lämna ut data.

– Det är aldrig tal om att någon kan komma in i företagets datacenter och knappa. Det här är emot Facebooks policy. Facebooks kommunikationsavdelning i Europa säger att de aldrig hört talas om Prism, säger Jan Fredriksson till SvD och understryker att information från svenskars konton aldrig har lämnats ut:

– Ja, det kan Facebook garantera. De gånger det har hänt, exempelvis med Anders Behring Breivik, har Facebook enligt lag behövt lämna viss information. Då skedde det i samarbete med norsk polis.

Såväl, Microsoft, Apple och Google hänvisar till officiella kommentarer från sina amerikanska huvudkontor.

Under måndagen valde Washington Posts källa Edward Snowden, som tidigare har arbetat vid NSA och läckt information kring övervakningen, att öppet berätta sin version i en intervju med The Guardian. Från sitt hotellrum i Hong Kong hoppas han kunna söka asyl till Island.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookGoogleAppleNSA

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.