måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

It-proffs dömer ut Stenbecks älsklingsbolag

Publicerad: 25 oktober 2013, 07:02

Staffan Persson.

Foto: Pressbild.

En av Sveriges mest framgångsrika it-investerare, Staffan Persson, sågar värderingen av Stenbecks Rocket Internet och Zalando jäms med fotknölarna – Goldman Sachs anser att Zalando är värt 100 miljarder kronor, vilket kan jämföras med H&M som har ett börsvärde på 450 miljarder kronor.
– Kunde jag sälja Zalando till en femtedel av H&M:s värde skulle jag ringa Goldman Sachs och be dem göra affären, säger Staffan Persson till DI.

Ämnen i artikeln:

ZalandoJan Stenbeck

KB

Karl-Johan Byttner


Staffan Persson har genomfört några av Sveriges bästa it-affärer. Han  köpte pc-återförsäljaren Owell från svenska staten i början av  1990-talet, börsnoterade bolaget och accepterade ett bud på hela  företaget från WM-data, enligt DI.

Han investerade också i Unibet och fick över en halv miljard kronor i den affären. Staffan  Persson har varit storägare i Neonet, som köptes av Orc för 1,3  miljarder kronor år 2010, Kentor som såldes till Telecomputing för 250  miljoner kronor år 2007 och Nordic Edge, som såldes till Intel för 300  miljoner kronor, enligt DI.

Han har också gått in i Eniro då kursen stod i 7,50 kronor – idag säljs aktien för 24 kronor.

Staffan  Persson har blivit alltmer förvånad över Kinneviks strategi att satsa  på e-handel genom att skyffla in pengar i riskkapitalbolaget Rocket  Internet i stället för att satsa på traditionella industribolag.

Han  riktar en särskild salva runt modenätbolaget Zalando. Bolaget ökade  omsättningen med 72 procent till 7 miljarder kronor under det första  halvåret.

Flera externa analyser värderar bolaget till över 50 miljarder kronor.
Oliver Samwer på Rocket Internet har också sagt man ska sänka IKEA och utklassa H&M.

Staffan Persson skakar bara på huvudet.
–  Sådana balla uttalanden ger uppmärksamhet och kan dra till sig  investerare. För mig är det bara en stor lampa, säger Staffan Persson  till DI.

Staffan Persson gräms dock en missad it-investering – Spotify.

Han var på väg att investera 100 miljoner kronor, men backade ur i sista stund, enligt DI.

Staffan Persson ser dock ingen ny it-bubbla.
–  Entreprenörsunderlaget och antalet investeringsalternativ i Stockholm  är det bästa jag har sett hittills, säger Staffan Persson till DI.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev