Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jack Werner hyllar Facebooks initiativ

Publicerad: 21 januari 2015, 09:37

Jack Werner

Foto: Yasmine Winberg

Facebook börjar rensa bort fejkartiklar från användarnas nyhetsflöden. Initiativet hyllas av Metros expert på sociala medier Jack Werner. Nu hoppas han att källkritiken kommer bli bättre hos användarna.


Ämnen i artikeln:

ViralgranskarenFacebookMetroJack Werner

Jack Werner Metros expert är sociala medier och en av personerna bakom "Viralgranskaren" som vann Stora Journalistpriset i kategorin "Årets förnyare". Han ser med stor tillförsikt på att Facebook nu börjar rensa bort fejkade nyheter och bluffartiklar.

– Initiativet är så klart alldelles strålande. Det finns ett inbyggt problem att det går för snabbt på Facebook. Nu tror jag att användarna mår bra av att få stödhjul, säger Jack Werner till Resumé och fortsätter:

– Det optimala vore om det här kan förhöja allmänbildningen och källkritiken bland användarna. Att det inte bara blir ett stöd för användarna utan att de själva tänker till ett extra varv innan det delar, men det här kommer ändå att bli ett farthinder för spridningen.

Anser du att Facebook kan göra med?
– Det beror på hur man ser det. De varnar till exempel för satirsajter, samtidigt är syftet med bra satir att det ska vara verklighetsnära. Jag tror inte de vill skriva användarna på näsan.

Hur påverkar det här "Viralgranskarens" arbete?
– Om något så sprider det vårt evangelium. Det här är bra för källkritiken. Personligen så hoppas jag att Facebook gör vårt arbete lite bättre eftersom det rensar bort fejknyheter som att "Gudrun Schyman vill förbjuda skägg". Förhoppningsvis kan vi ägna mer tid åt djupare granskningar som kräver fler timmar och telefonsamtal.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.