Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jackpot för SF och Yellow Bird

Publicerad: 20 mars 2009, 09:32

Jackpot för SF, Yellow Bird och Nordisk Film. Nu släpper SVT hela Millennium-serien på bio. Tidigare bjöd SVT hårdnackat motstånd till att släppa ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes” till filmpubliken. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

Yellow BirdSVT

Peter Andersson och Noomi Rapace i den första Milleniumfilmen. Foto: Yellow Bird.

Anledningen till kovändningen är att SVT fått rapporter om att 2009 blir ett svagt svenskt bioår. Det är efter en direkt vädjan från Svenska Filminstitutet som SVT ger sitt medgivande till att göra biograffilm.
Första filmen, Män som hatar kvinnor, som nyligen hade premiär har redan blivit en succé på biograferna.

När Resumé i höstas talade med Gunnar Carlsson, exekutiv producent på SVT, förklarade han hårdnackat att det inte låg i SVT:s uppdrag att förse den kommersiella marknaden med filmer. ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes” –  producerade av produktionsbolaget Yellow Bird – skulle enbart visas för en tv-publik i Sverige.

Men nu har han alltså ändrat uppfattning:
– SVT har övervägt detta noga. Men för att svensk film ska kunna utvecklas på ett positivt sätt måste vi ha höga besökstal på bio. Alla som kan bidra till det har ett ansvar, säger Gunnar Carlsson, exekutiv producent på SVT.

Vinnare på kovändningen blir, förutom SF och Yellow Bird, även Nordisk Film som har distributionsuppdraget.

De två sista Millennium-filmerna kommer på bio under hösten 2009.

Tv-serien sänds i SVT från och med slutet av februari 2010.
– Vi känner att tv-serien ändå kommer att få ett helt eget liv eftersom så
mycket material kommer att läggas till jämfört med långfilmerna, säger Gunnar Carlsson.

Jan Bernhardsson är vd för SF Bio.  Han blir glad över beskedet från SVT.
– Det här är förstås bra för landets alla biografägare. Män som hatar kvinnor är en veritabel succé just nu och går också jättebra i både Danmark och Norge.

Han räknar med att uppföljarna tillsammans kommer att klara minst en miljon besökare.
Med den bedömningen som grund skulle filmerna, lågt räknat, generera runt 90 miljoner kronor i biljettintäkter. Pengar som sedan ska fördelas mellan biografägaren, distributören, producenten och rättighetsinnehavaren.

För Jan Bernhardsson och SF:s del handlar det enligt Resumés beräkningar om uppskattningsvis  drygt 50 miljoner kronor i potentiella biljettintäkter.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Yellow BirdSVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.