Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag är både upprörd och förbannad"

Publicerad: 9 februari 2009, 11:05

Svenska Dagbladet säger sig ha dokument som tyder på att Försvaret gjort sig skyldig till brott mot källskyddet när de hanterat kommunikation mellan stationerade i Afghanistan och journalister på tidningen.
JK har också inlett en förundersökning.
– Jag är både upprörd och förbannad över att misstänkliggöras, säger Staffan Dopping som då var chef för informationsstaben.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetStaffan Dopping

SvD har i artiklar i januari uppgett att tidningen har ”tillgång till dokument som tyder på” att Försvarsmakten brutit mot källskyddet när de hanterat en mailkorrespondens mellan soldater och journalister.

Ett dokument med mejl ska ha sänts till Högkvarteret i Stockholm sedan soldater i Afghanistanstyrkan riktat kritik mot Försvarsmakten. SvD har i tidigare artiklar utpekat brister i styrkans försvarsmöjligheter, med vittnesuppgifter från soldaterna.

Staffan Dopping slutade i december som informationsdirektör vid Förvarsmakten, och arbetar sedan årsskiftet som kommunikationskonsult i egen regi.
– Just nu har jag ett konsultuppdrag för Håbo kommun och hjälper till med att skapa grunden för en moderniserad informationstjänst, säger Staffan Dopping.
Men det var han som var chef för informationsstaben i november när den aktuella mailkorrespondensen skedde.

Vad har du för kommentarer till de aktuella anklagelserna om brott mot källskyddet, om utlämnande av e-postkommunikation mellan stationerade i Afghanistan och journalister?
– Jag är mycket upprörd över anklagelserna och övertygad om att de saknar grund. Och jag är helt övertygad om att anklagelsen om att den stab som jag ledde skulle ha begärt in mail, som enbart varit en fråga mellan en enskild soldat och medier, är fel.

– Vad jag vet gäller detta enbart en soldat, och den soldaten bad själv en pressofficer om stöd. Och det här är kanske är jävligt jobbigt att höra: men det förekommer faktiskt personer som inte stortrivs när de får frågor av journalister. Det händer också att sådana personer hellre går till en pressofficer och ber om stöd. Det kan handla om så enkla saker som att man känner att man med ett uttalande inte vill riskera att försämra läget för sitt eget förband.

– Den påstådda händelsen skedde när jag var ansvarig, och mitt starka intryck är att det handlar om en soldat som bett om stöd. Han har då valt att visa frågorna från journalisten, det är inte ett övergrepp. Det som möjligen var lite olyckligt var att pressofficeren i Afghanistan skickade mailet vidare till oss på informationsstaben, men mig veterligen var det inget som vi begärt.

Staffan Dopping fortsätter med stigande upprördhet:
– Och skulle någon, rent hypotetiskt, föreslå att vi skulle försöka kartlägga hur medierna jobbar mot soldater i Afghanistan hade jag inte bara tackat nej, jag hade kallat till krismöte eftersom det skulle vara fullkomligt otänkbart på informationsstaben i frågor som rör grundlagar och tryckfrihet. Jag är både upprörd och förbannad över att misstänkliggöras. Det är också märkligt att medier som SVT text skriver att Svenska Dagbladet har avslöjat att Försvarsmakten begärt in mail. Så vitt jag vet har detta inte kunnat ledas i bevis.

Men du är inte utpekad?

– Mitt namn har inte nämnts vilket för mig är väldigt undrande. Jag var ju chef då.

Men varför har du då inte bemött detta på eget initiativ, det är väl ändå rimligt?
– Jag skrivit några kommentarer på bloggar, men eftersom jag avgått och har en efterträdare har jag inte velat störa…

Du var ju ändå chef när det hände?
– Ja, och jag har också fått den frågan, men vill inte krångla till med fler talespersoner. Det pågår en internutredning och ärendet är samtidigt en fråga för JK. Jag är i alla fall säker på att sanningen ska segra. Jag knyter handen i byxfickan. När SvD-skriverierna drog i gång  i januari ansåg jag att det var bäst att de första kommentarerna utfördes av ledningen för nuvarande informationsstaben. Jag har under min tid på som informationsdirektör jobbat jävligt hårt med att vara tydlig med nolltolerans när det gäller att efterleva grundlagarna.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.