söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag är digitaliserad”

Publicerad: 21 juni 2012, 22:19

Cecilia "Cissi" Krönlein.

Foto: GP.

I våras blev hennes tidigare kollega Frida Boisen chefredaktör för lokalkonkurrenten GT. I september tar Cecilia Krönlein, ursprungligen från Stockholm, över som chefredaktör på Göteborgs-Posten. Tidningens första kvinnliga chefredaktör ska minska personalstyrkan och modernisera GP ytterligare.

Ämnen i artikeln:

Cecilia Krönlein

MH

Magnus Helander


Bara för någon dag sedan intervjuades Cissi Krönlein av Expressen-ägda GT:s nya chefredaktör Frida Boisen.

Artikeln publicerades i GT  med rubriken "Nya tungviktar-mötet". De båda jobbade ihop på GP när det begav sig, och faktum är att Cissi Krönlein en gång ville ge Frida Boisen sparken. Det hävdar i alla fall Boisen, även om Cissi Krönlein vill lägga det bakom sig. Det är historia och numera något de båda skrattar åt.

Cissi Krönlein beskriver sig själv som "tydlig" som chef. Just chef har hon varit i många former under sina 25 år på tidningen. Redigeringschef, nattchef och sedan 2001 redaktionschef.

Den 10 september blir hon Stampen-ägda GP:s första kvinnliga chefredaktör. Hon efterträder Jonathan Falck.

– Det är väl en extra fjäder i hatten att jag är första kvinnan på posten ,men det är ju inte därför jag har fått jobbet. Det var många som sökte, jag bedömdes som bäst lämpad, säger hon.

– Jag älskar nyhetspulsen och nu kommer jag närmare det dagliga nyhetsarbetet igen. Som redaktionschef har jag varit en bit bort från det.

På tal om Frida Boisen så finns det en konkurrenssituation. Även om GP är en morgontidning och GT en kvällstidning är det en ständig kamp dem emellan om läsare och annonsörer. I övrigt finns Metro , nättidningar och andra mindre gratisprodukter i staden.

Komikern och skådespelaren Claes Malmberg menar dock att GP har en monopolliknande ställning. I en intervju i DI Weekend den här veckan säger Malmberg att "en enda morgontidning i en stad med en halv miljon invånare borde vara förbjudet i en demokrati".

Cissi Krönlein avfärdar Claes Malmbergs utspel.

–  Då verkar han ha glömt bort Metro. Och konkurrensen är mycket större än någonsin tidigare nu med nättidningar och gratistidningar. Vi sitter inte på ensam tron. Samtidigt har vi ett stort ansvar som den morgontidning landet som har störst räckvidd i sitt område.

Resumés Leif Holmkvist skrev i våras en analys där han menade att GP bleknat och länge stått och stampat upplagemässigt och resultatmässigt.

" Med tanke på att GP är landets andra morgontidning har den gjort märkligt lite redaktionellt väsen av sig. Det är bara en ovanligt stor landsortstidning med en rätt blek nätsatsning", skrev Leif Holmkvist.

–     Det är djupt orättvist med tanke på hur mycket vi har gjort utvecklingsmässigt både med papper och nät. Han har helt fel,säger Cissi Krönlein.

Nu ska hon ta GP in i framtiden. Hon säger att hon, med tanke på hennes ålder, är uppvuxen med papperstidningar men att hon är en "early adopter" och "väldigt digitaliserad". GP ska bli vassare på nätet med bland annat mer direktrapportering och rörlig bild.

Liksom alla andra medier behöver GP se över sina kostnader. Personalstyrkan ska minskas  med 20 procent på GP under de närmaste fyra, fem åren. Cissi Krönlein hoppas att kunna göra det "under kontrollerade former".

Ekonomin och affärsmodeller är numera minst lika viktigt som journalistiken, men någon roll som publisher, både chefredaktör och vd, var inte aktuell för Cissi Krönlein.

–     Ricard Robbstål är ju vd, men vi jobbar väldigt nära varandra. GP ska bli mer av ett företag utan att riskera att tappa den journalistiska trovärdigheten.

GP:s räckvidd i print minskar, men den ökar digitalt. Affärsmodellerna är "dilemmat", menar Cissi Krönlein. Det blir inte en betalvägg på GP.se, men betaltjänsten GP Plus ska utvecklas vidare.

Cissi Krönlein är uppvuxen i Stockholm, men har inte märkt av några protester mot att en "08:a" blir GP:s chefredaktör.  Hon är dock mycket göteborgsk numera.

–     Jag pratar tillräckligt mycket göteborgska numera. Jag tror inte det hörs att jag är från Stockholm från början.

Via studier i Lund och journalisthögskolan i Stockholm hamnade hon först på Skövde Nyheter och sedan blev det Göteborg på 80-talet.

–     Tack vare min nuvarande man.

Hon började på Arbetet och gick sedan över till GP 1987. Där inledde hon sin bana som redigerare.

Hon gillar Stockholm och Göteborg lika mycket.

–     Det blir 1-1. Göteborg har närheten till kontinenten och är fortfarande en mindre storstad. Man pratar mer med varandra här och kommer lättare i samspråk med folk man inte känner. Stockholm å andra sidan har ju sitt fantastiska utbud.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev