måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag är fylld av känslor – har gråtit och skrattat om vartannat”

Publicerad: 6 april 2016, 10:16

Sofia Olsson Olsén blir publisher på Aftonbladet.

Foto: Pressbild.

Under onsdagsförmiddagen offentliggjordes Aftonbladets nya publisher efter Jan Helin. Valet föll på Sofia Olsson Olsén, som tidigare varit tf. chefredaktör. – Jag är fylld av känslor – har gråtit och skrattat om vartannat, säger hon till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénAftonbladetJan Helin

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Resumé var först med att berätta om nyheten i morse, vilken senare under förmiddagen bekräftades under en intern presentation på Aftonbladet. Sofia Olsson Olsén, som efter Jan Helins avgång i december varit tf. chefredaktör för Aftonbladet, blir permanent efterträdare.

Det är en stressad Sofia Olsson Olsén som ringer upp.

– Jag hinner bara med tre frågor, säger hon.

LÄS MER: Raoul Grünthal: "Hon är den ledare Aftonbladet behöver"

Grattis! Hur känns det?
– Jag är så glad och stolt och rörd över mottagandet på redaktionen i dag. Jag är fylld av känslor – har gråtit och skrattat om vartannat. Det är stort för mig och jag är stolt och rörd och extremt ödmjuk inför det jag står inför, säger hon.

– Jag har vetat om att jag varit med i processen ett tag och har noga övervägt om jag skulle tacka ja. Det här är ett stort uppdrag som måste bottna i mage och egna känslor för att kunna axlas. Men att valet slutligen föll på mig fick jag reda på ganska nyligen.

LÄS MER: Sofia Olsson Olsén blir publisher på Aftonbladet

Jag har förstått att du varit mindre intresserad av att axla det affärsmässiga uppdraget, men nu blir du publisher ...
– Det där är något som ni på Resumé har skrivit, och varken något jag har pratat om eller känt. Publisherrollens uppsida är att det är en person som ska se till att siffror, utveckling och journalistik ska fungera bra tillsammans. Det är en person som fattar besluten, men jag ska inte styra över alla. Det finns extremt många duktiga och kompetenta människor på tidningen. Jag måste jobba med delegerat ledarskap i min roll som publisher, vilket jag gillar. Jag brinner för att få andra att växa.

I en tidigare intervju med oss sa du att du är mycket medveten om dina förtjänster och brister. Det sa du även i samband med presentationen på Aftonbladet i dag. Vilka är dem?
– Mina förtjänster är att jag är en lagspelare. Jag tycker så mycket om att jobba med människor – utan dem ruttnar jag. Jag är verkligen ingen ensamspelare. En annan av mina förtjänster är att jag är väldigt trygg i mig själv och det jag kan.

LÄS MER: Reaktionerna på Aftonbladets nya publisher

Hon fortsätter:

– Jag förstår att du vill veta om mina brister också. Den tydligaste är rastlösheten, därför behöver jag omge mig av människor som bromsar mig och ser till att jag inte springer för fort. Jag har svårt för när möten blir för långa, att man inte ska slösa tid på att säga självklarheter. Det kan låta hårt, men jag tappar lätt fokus i långa och jiddriga processer. Men det går att träna sig bättre, och det har jag gjort.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev