Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag är inte nöjd"

Publicerad: 6 september 2010, 19:56

Sveriges Radio och SVT har uppmanat sin publik att besöka deras Facebooksidor vid flera tillfällen. På måndagen fälldes de av Granskningsnämnden för otillbörligt gynnande. Det rimmar illa med Radions sändningstillstånd enligt programdirektör Björn Löfdahl. – Jag är inte nöjd med beslutet. Man måste ställa frågan i vilken takt det här kan förändras, säger han till Resume.se


Missnöjd direktör. Björn Löfdahl håller inte med Granskningsnämnden. Foto: SR.

Efter att de båda public serviceföretagen har talat om sina Facebook- och Twittersidor i sändningar har Granskningsnämnden själva valt att utreda ärendet.
Frågan var om det rörde sig om otillbörligt gynnande av företagen Facebook och Twitter.

På måndagen kom besluten. Sveriges Radio fälls för att ha uppmanat lyssnarna att besöka företagets Facebooksidor i programmen ”Ring så spelar vi” och ”Förmiddag” i P4 Kristianstad.

SVT fälls för att ha gjort samma sak i Sydnytt men frias för att ha omnämnt sin Facebooksida under sändningarna från OS i Vancouver.

Granskningsnämnden förklarar att det är skillnad på om man bara nämner Facebooksidan och om man uppmanar publiken att gå in på den.
– Enligt reglerna bedöms uppmaning till konsumtion som allvarligare, säger Christoffer Lärkner handläggare hos granskningsnämnden för radio och tv.

På Sveriges Radio förstår man hur nämnden tänker men man är inte nöjda med beslutet.
– Vi ska enligt sändningstillståndet finnas på alla plattformar, vara där publiken finns, och vara aktiva där. Det måste betyda något att det står så i sändningstillståndet, säger Björn Löfdahl.
Han anser att regelverket bör uppdateras för att komma ikapp nutiden och social medier.

Både SR och SVT framhåller att nämnden inte var enig i sitt fällande. Ordföranden ville fria.
– Det är ju fällningarna som räknas men det är ändå tydligt att det inte är helt klart, säger Kent Wännström chef för programsekretariatet på SVT.

Från bägge public serviceföretagen uppger man att man behöver tid för analys och diskussion innan det går att säga vad fällningarna innebär.

Ove Gustafsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.