tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag är jävig"

Publicerad: 1 december 2011, 14:14

Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström har lämnat över ansvaret för bevakningen av tidningens tidigare vd Johan Ståhls bonusavtal.
– Eftersom jag som chefredaktör är adjungerad i företagsstyrelsen, och representerar företaget och är jävig, har jag lämnat över det operativa ansvaret i denna bevakning, säger Daniel Sandström till Sydsvenskan.

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan StåhlMediaMedier

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Resume.se:s avslöjande om Sydsvenskans tidigare vd Johan Ståhl skakade om tidningen och dess medarbetare. Sydsvenskan har själva bevakat turerna efter Ståhls avtal. En självklarhet tycker tidningens chefredaktör Daniel Sandström.

– Sydsvenskan kan inte ändra på nyhetsvärderingen bara för att det handlar om det egna företaget. Men det är knepigt att granska sig själv, därför bör man naturligtvis vara extra vaksam hur på man gör det, säger Daniel Sandström till Sydsvenskan.

Själv avstår dock Sandström, som själv har ett bonusavtal som tecknades under Ståhls tid som vd, från att leda granskningsarbetet.

– Eftersom jag som chefredaktör är adjungerad i företagsstyrelsen, och representerar företaget och är jävig, har jag lämnat över det operativa ansvaret i denna bevakning, säger han till Sydsvenskan.

Daniel Sandström har under dagen befunnit sig i Malmö tingsrätt, eftersom han stämts för förtal av en person. Juryn i tryckfrihetsmålet friade Sandström, rapporterar TT.

På grund av att han befunnit sig i tingsrätten svarar Daniel Sandström på frågor via mejl.

Kan du verkligen överlämna hela ansvaret för granskningen? Du kvarstår som ansvarig utgivare?

– Jag är fortfarande ansvarig utgivare. Men jag är adjungerad i  styrelsen och representerar företaget, och jäv är jäv. Därför bör man  erkänna det och praktiskt hantera det. Att stf utgivare Karin Zillén  leder arbetet operativt är en bra lösning på en knivig situation.

Du har själv ett fallskärmsavtal som tecknades under Ståhls tid som vd. Kan du tänka dig att ändra det?

– Det beror väl på vad som kan komma istället, och jag vill inte förhandla via Resumé. Avtalet slöts sommaren 2008 och villkoren, dvs 6 månaders uppsägningstid plus 12 månaders avgångsvederlag, presenterades för mig som ett standardavtal. Möjligheten att själv utlösa avgångsvederlaget vid betydande förändringar i verksamheten stod också där från början, och jag har utgått från att detta är förankrat i styrelse och med ägarna. Man kan alltid diskutera villkor hit eller dit, men dessa faktorer var viktiga för mig, skriver Daniel Sandström till Resume.se.

– När jag fick jobberbjudandet var det avgörande för mig att jag hade något slags grundtrygghet när jag lämnade kulturchefsposten för att bli chefredaktör. Det är en utsatt position på en rad olika sätt, man kan i praktiken få sparken när som helst, och man måste faktiskt utgå från att det värsta kan hända (det värsta hade också precis hänt när Peter Melin dog). Avtalet gjorde det möjligt för mig att anta utmaningen med vetskapen om att familjen i alla fall inte riskerade att stå på gatan om uppdraget gick åt pipan. Att jag kan lösa ut det om det blir betydande förändringar, säg om vi får nya ägare, är inget konsigt. Det är rimligt att utgivaren har tydliga premisser för sitt utgivarskap, skriver Daniel Sandström.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev