Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag är ledsen om människor känner sig lurade"

Publicerad: 12 januari 2009, 09:21

Ifjol kom journalisten Monica Antonssons bok ”Mia – Sanningen om Gömda”, som gick till hårt angrepp på Liza Marklunds succébok Gömda. Nu svarar Liza Marklund på kritiken på debattsajten Newsmill.


Ämnen i artikeln:

Liza MarklundMonica AntonssonPiratförlaget

Liza Marklund. Foto: Piratförlaget

Liza Marklunds bok Gömda har undertiteln en sann historia. Men just sanningshalten i historien har ifrågasatts av Monica Antonsson, som bland annat skriver att Liza Marklunds uppgifter om att huvudpersonen Mia Eriksson skulle ha haft både toppbetyg och jobbat på bank är felaktiga.

”På ”Gömdas” omslag står det dock att boken är ”en sann historia”. Mer korrekt hade varit att skriva ”bygger på en sann historia”. Av all den kritik som framförts är detta den jag har tagit till mig. Att boken är en gestaltad berättelse, inte något reportage, är alltså inte så uppenbart som vi trodde.”, skriver Liza Marklund på Newsmill.

Liza Marklund skriver också att källskyddet är anledningen till att hon inte kunnat diskutera vilka detaljer som är förändrade i boken.

Marklund går också till svaromål mot Antonssons bok och har där hittat en rad faktafel. Bland annat skriver Marklund att det är lögn att hon fick sparken från Expressen. Det finns också ett fel i Antonssons bok om att Marklund skulle ha signerat böcker i Nyköping, något som inte skett, enligt debattartikeln. Hon slår också fast att Gömda inte är objektiv.

”Gömda” och ”Asyl” är hennes (Mia Erikssons) berättelse, ingen annans. Den är en djupt subjektiv bild av en hotad och misshandlad kvinnas helvete”, skriver Marklund.

Debatten runt Monica Antonssons bok blev mycket infekterad. Liza Marklund har hittills bara ställt upp i en intervju med Expressen för att kommentera anklagelserna. Hon har också PO-anmält tre lokaltidningar. Mia Eriksson har dessutom JK-anmält Monica Antonsson.

I samband med boksläppet var också flera riksmedier avvaktande. Bland annat blev det bråk på TV4, när ansvarige utgivaren Jonas Gummesson stoppade ett inslag av reportern Annika Widebeck. Att Gummesson är nära vän med Marklund gjorde frågan än mer infekterad.

Aftonbladet höll inne med sin publicering av kritiken i en vecka. Men toppade sedan tidningen med Antonssons kritik

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.