Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag är oskyldig”

Publicerad: 16 maj 2012, 09:01

Johan Ståhl.

(UPPDATERAD) Sydsvenskans sparkade vd Johan Ståhl kommer att delges misstanke om grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Resumé granskar i dagens pappersutgåva hans affärer. – Jag är oskyldig, svarar Johan Ståhl.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan Ståhl

Johan Ståhl misstänkt ha försökt få en privat provision på tio miljoner kronor när han förra våren hade uppdraget att sälja Sydsvenskans tre skånska lokaltidningar till Gota Media. Resumé avslöjade affären den 1 december samtidigt som han avskedades och fråntogs sin rekordfallskärm på drygt tio miljoner kronor.

Bonnier AB polisanmälde inte Johan Ståhl, men Riksenheten mot korruption inledde i februari en förundersökning på eget initiativ. I dag uppger Sydsvenskan att överåklagare Gunnar Stetler beslutat delge Johan Ståhl misstanke om grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

I dagens Resumé granskas ett antal affärer som Johan Ståhl gjort med bekanta från Höllviken, där han bodde innan han i höstas utvandrade till Prag för att bli Oriflames Tjeckienchef. Innebörden i Resumés granskning är att affärerna gynnat Johan Ståhls bekanta och att han i några av dem, enligt Sydsvenskans styrelseordförande Gunilla Herlitz, överträtt sin vd-befogenhet.

Resumé har utan framgång sökt Johans Ståhl i ett drygt halvår för att låta honom ge sin syn på affärerna. I morse svarade han för första gången på våra mail:

– Din artikel innehåller skrämmande mycket fel och påståenden som inte är riktiga. Som du kanske förstått har jag velat vara ifred eftersom jag lämnat Sverige och media. Jag har nu läst igenom alla dina artiklar och det finns inte en enda som inte innehåller stora felaktigheter eller påståenden som ni drar genom egna slutsatser och utan bevis eller fakta. Detta är en makaber smutskastning av mig som startade redan innan jag slutade, då du började skriva att jag fått sparken innan jag slutat.

Johan Ståhl har bland annat reagerat på att Resumé skrivit att han fått sparken:

– Jag slutade självmant och utlöste mitt avtal. Bonnier har brutit det avtal vi tecknade, men det är en annan sak. Hur kan man sparka någon som redan slutat?

Det är korrekt att Johan Ståhl slutade självmant den 1 juni i fjol med 37 månadslöner i fallskärm. Men sedan Sydsvenskan nya ledning granskat hans affärer avskedades han vid ett extra styrelsemöte den 29 november i fjol.

Avsked är mycket ovanligt på den svenska arbetsmarknaden och kräver att den anställde misskött sig grovt. Den som vill bestrida ett avskedande måste agera inom 14 dagar. Detta har Johan Ståhl inte gjort.

Johan Ståhl anser sig utsatt för smutskastningskampanj baserad på felaktiga slutsatser:

– Jag är oskyldig och det vet alla inblandade mycket väl. Det har varit en väldigt ensidig bevakning och jag blev tidigt utpekad och dömd.

– Personer som känner mig vet vem jag är och att jag aldrig skulle göra något brottsligt eller avsiktligt skada min arbetsgivare. Jag är nog en av de mest lojala medarbetarna man kan tänka sig.

– Jag vek 15 år av mitt liv till Bonnier och arbetade mer än de flesta för att skapa resultat och värde och försakade både vänner och familj. Jag har nog precis som alla andra företagsledare fattat felaktiga beslut, men jag har aldrig avsiktligt gjort något felaktigt eller brottsligt.

– Beskrivningen i media av "kompiskultur" känns väldigt främmande och personer som känner mig vet att jag är väldigt professionell. Alla affärer och avtal jag tecknat har varit förankrade och tecknats på marknadsmässiga villkor.

– Det finns många som satt mycket på spel i denna historia och som har väldigt mycket att förlora på om sanningen kommer fram. Det är en smutskastning av sällan skådat slag och väldigt väl regisserat.

Läs mer i dagens papperstidning.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan Ståhl

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.