Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag är rädd för henne”

Publicerad: 22 oktober 2010, 12:19

En journalist och bloggare som förra året dömdes för grovt förtal har åter polisanmälts. Nu för sexuellt ofredande och olaga hot. – Jag är rädd för henne, säger målsägande i polisförhör.


Enligt polisanmälan ska journalisten ha lämnat ut målsägandes, en tidigare nämndeman och politiker, telefonnummer till flera män för sexuella tjänster.

– Jag har blivit stalkad av journalisten i tre år, hävdar målsägande.

Enligt henne skedde det i samband med att hon under en period syntes flitigt i media. Hon har aldrig träffat journalisten.

Enligt medieuppgifter har journalisten jobbat inom kvälls- och dagspress och är en uppmärksammad bloggare.

Målsägande har ansökt om besöksförbud för journalisten för henne och hennes tre barn. Enligt Norrtälje tingsrätt avslog Högsta Domstolen den begäran i maj i år.

I polisanmälan som gjordes den 6 oktober framgår att målsägande fick flera sms i våras från män som ville köpa sex av henne. Männen uppgav att de fått sms från journalistens telefonnummer där det stod att målsägande säljer sexuella tjänster. De fick målsägandes namn, adress och telefonnummer.

Enligt anmälan ringde det en morgon på målsägandes dörr. En man hade åkt ända från Mora ned till Stockholm för att få köpa sex av henne. Han kände sig mycket lurad då han insåg att han inte skulle få några sexuella tjänster utförda.

Målsägande blev mycket kränkt och tyckte det var obehagligt.

Enligt anmälan har hon trakasserats av journalisten sedan 2007, bland annat genom att skicka 500 sms till henne. Journalisten misstänks för att vid ett 40-tal tillfällen ha anmält målsägande till socialtjänsten för att hennes barn ska ha farit illa.

Journalisten misstänks för att ha förtalat målsägande genom flera mejl till olika instanser samt skrivit lögner om henne på olika internetsajter.

Journalisten ska ha dödshotat henne med ett 20-tal sms under två dagar: "Du kommer inte att leva länge till". "Vilken präst kommer att få begrava dig då du fått halsen avskuren?". "Du kommer inte ha överlevt din 39-årsdag".

Resume.se har vid flera tillfällen, utan framgång, sökt parterna.

Lilian Andersson

Dom grovt förtal

Den 11 maj 2009 dömde tingsrätten journalisten, mot sitt nekande, till villkorlig dom och 60 dagsböter à 200 kronor för grovt förtal. Tingsrätten ansåg att hon bedrivit en personlig vendetta mot målsägandena, en polis, en präst och en advokat. Journalisten dömdes att betala ett skadestånd till polisen på 10 000 kronor.
Journalisten hade enligt domen spridit lögnaktiga och grova anklagelser om dessa personers levnadssätt via mejl och bloggar. Hon hade skickat mejlen till flera journalister, bland annat till TV4 och Kyrkans Tidning.
Tingsrättsdomen överklagades till Hovrätten som i sin dom den 1 mars i år fastställde den, uppgifternas innehåll och den spridning de fått hade allvarligt skadat målsägandena. Polismannens familj var tvungen att skaffa skyddad identitet och sekretessbelagda id-uppgifter.
Journalisten har överklagat hovrättsdomen till Högsta Domstolen som ännu inte tagit ställning till om den ska prövas.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.