Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag är väldigt egotrippad”

Publicerad: 26 mars 2012, 16:00

Expressens reporter Ingvar Hedlund slutar efter 37 år på tidningen, vilket är rekord.

Ingvar Hedlund slutar som nyhetsreporter på Expressen efter 37 år: – Jag hoppade in som nyhetschef en gång tiden, men det blev krig mellan mig och reportrarna. Jag tyckte att de var lata, odugliga och kom försent. Så jag tänkte aldrig mer chef. Sedan passar det nog inte mitt ego heller, säger han.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetGuldkrattanLars LeijonborgThomas MattssonPeter ErikssonExpressen

"Min fru brukar säga att jag är gift med Expressen i första hand och  med henne i andra hand. Jag ser fram emot ytterligare 32 år på tidningen  tills jag fyller 91." Så sade Expressens smått legendariske  nyhetsreporter Ingvar Hedlund till Resume.se år 2006.

Han lämnar tidningen vid årsskiftet. Det vill säga ett halvår efter att han fyller 65.
– När det här beskedet blev känt på Expressens redaktion var det  många som sade att du är alldeles för ung för att gå pension, vilket  kändes smickrande. Man blir ju lite av en möbel, en antikvitet, efter så  många år på tidningen, säger Ingvar Hedlund.

Faktum är att Ingvar Hedlund är den nyhetsreporter som har jobbat allra längst på Expressen.

Han inledde sin journalistiska bana vid Hudikvalls tidning redan som 17-åring och kom till Expressen år 1975.

Ingvar Hedlund tycker att det är svårt att peka ut någon särskild  händelse som han minns allra mest från sina år på tidningen, utan  hänvisar till sin bok Tabloism.

Han har också rest oerhört mycket under sina år på Expressen och allra mest inom landets gränser:
– Jag har varit i samtliga svenska städer utom Sävsjö. Jag får hoppas att jag får en inbjudan dit nu, säger Ingvar Hedlund.

Han har också prövat på att vara chef, men lade ner detta efter bara ett par dagar:
– Det tog väl tio minuter innan det var krig mellan mig och  reportrarna. De var lata, odugliga och kom inte i tid. Så jag tänkte  aldrig mer chef, säger Ingvar Hedlund.

Han tror också att en bidragande orsak till att han inte har satsat  på en chefskarriär är för att han helt enkelt är för egotrippad:
– Det är väl därför jag har skrivit en bok som bara handlar om mig själv, säger Ingvar Hedlund.

Han räknar med att det blir en jätteomställning att börja livet som  pensionär och säger lite skämtsamt att han redan har hunnit kolla in  priset på duvmat.

Du har tidigare sagt att du ska jobba tills du är 91 år. Nu får du ta tillbaka det löftet?
– Har jag sagt det? Jag får strunta i att gå i pension helt enkelt, säger Ingvar Hedlund.

Han skojar inte när han säger att han tycker att Thomas Mattsson är  Expressens genom tiderna allra bästa chefredaktör – han har haft 7-8 chefredaktörer under sin tid där, bland annat  legendaren Bo Strömstedt.
– Man sade att Bo Strömstedt var den riktige redaktören för  Expressen, men jag tycker att Thomas Mattsson är ett geni. Men jag kan  inte låta bli att undra hur mycket han egentligen sover, säger Ingvar  Hedlund.

Han är lite som Margaret Thatcher och Napoleon med andra ord?
– Jo, Thatcher sov ju typ fyra timmar per natt, säger Ingvar Hedlund.

Han kommer särskilt ihåg en händelse då Thomas Mattsson var  nyhetschef. Det var en händelsefattig dag och Thomas Matsson sade att  man måste hitta på något.  Då kom han upp med idén att Ingvar Hedlund  skulle klä ut sig till tiggare och sätta sig utanför riksdaghuset:
– Jag har ju träffat Lars Leijonborg, Gudrun Schyman och Peter  Eriksson många gånger. De kände ändå inte igen mig och gav heller inte  en enda krona. Det är fortfarande många som kommer ihåg det reportaget,  säger Ingvar Hedlund.

Han tycker att hans bästa egenskaper som reporter är att han bra på  att snabbt ta in och analysera information. Han skriver också i ett  rasande tempo:
– Tidigare blev jag ofta inkallad när vi skulle göra våra  Extra-upplagor. Och då handlar det ju om minuter, säger Ingvar Hedlund.

Det finns heller ingen annan reporter i Sverige vars artiklar har  blivit PO-anmälda så gånger som just Ingvar Hedlunds. Det rör sig om  cirka 35 PO-anmälningar, varav fyra fällningar:
– Det blev väl ganska många anmälningar under de första åren på Expressen, säger Ingvar Hedlund.

Hur kommer du egentligen att tillbringa pensionärslivet förutom att mata duvor?
– Jag blir väl en sådan där som går upp på Expressen alltför ofta och  försöker lära dem unga att göra tidning, men det skulle kanske inte blir  så populärt inser jag just nu, säger Ingvar Hedlund.

Ingvar Hedlund har fått Stora Journalistpriset 1981 och Guldkrattan år 2008.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.