Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag begår harakiri om Expressen hinner före mig”

Publicerad: 16 juni 2011, 07:30

Den tungt meriterade världsreportern och kolumnisten Staffan Heimerson, 75, återvänder till redaktionsgolvet – som sommarvikarie! – Jag accepterade sommarvikariatet på Aftonbladet på villkoret att jag får göra ”Vi5” som första jobb, säger Heimerson till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetStaffan Heimerson

Staffan Heimerson. Foto: Jenny Hallengren/TV4.

”Rösten från östern” – Staffan Heimerson – har varit Asien- och USA-korrespondent, krigskorrespondent i det forna Jugoslavien, han har vunnit Stora Journalistpriset, skrivit en rad böcker, och han är en av Aftonbladets mest lästa kolumnister.

Han är en av de största svenska journalisterna i modern tid – nu ställer han sig åter på redaktionsgolvet. Men inte i någon chefsbefattning, utan som en i mängden av sommarvikarier.

– Jag tillfrågades av redaktionschefen Markus Gustafsson som hade pratat med chefredaktören Jan Helin. Jag svarade ”Ja, det gör jag gärna”.

– Det är roligt att hålla kontakten även på verkstadsgolvet med den tidning jag knöts till 1963. I 48 år har jag haft denna kärlekshistoria med Aftonbladet där jag varit kolumnist sedan 1969.

Staffan Heimerson bor fint i södra Frankrike och lever ett behagligt liv – men han tvekade aldrig att bli vanlig reporter och ta order från yngre och mindre erfarna chefer.

Staffan Heimerson kommer att få jobba en hel del som webbreporter, men han räds inte uppgiften där det gäller att hänga med i det skyhöga tempot.

– Jag sitter i mitt alldeles  för lyxiga hus och skriver mina lyxknäck med mig själv som publik.

–  Jag har alltid gillat redaktionsgolvet och det blir roligt att se att fingrarna är snabba på webben, säger han.

Du är 75 år, men hur gammal känner du dig egentligen fysiskt och mentalt?
– Fysiskt är jag ett drömexemplar för ett läkarlexikon. Det går att placera många eländiga sjukdomar på mig. Jag tänker dock inte dö på min post. Mentalt är jag den förfärliga optimist jag alltid har varit .

Vad gör du om Expressen hinner före dig ut på webben med en nyhet?
– Då tar jag en sax och kör den rakt i hjärtat. Jag begår harakiri.

Hur ska nyhetscheferna kunna bossa med dig?
– Jag tänker inte själv ta kommandot. Jag inställer mig ren och proper och min avsikt är att sköta mig så bra att jag får komma igen nästa år.

Staffan Heimerson kommer att jobba de två sista veckorna i juni och de två första i juli. Han gjorde inhopp som sommarvikarie även 2002.

– Och när jag hade slutat på radion 2000 på hösten arbetade jag på redaktionen innan jag blev korre i Pakistan och Afghanistan.

Vad får du för lön?

– Den är inte sensationellt hög. Jag f-skattar ju men jag antar att man givit mig en erfaren reporters lön utan tillägg för ålder men inte heller avdrag.

Först av allt i sommar tar Staffan Heimerson alltså tag i ”Vi5”– den klassiska enkäten med fem personer, varav en kändis, på sista sidan i Aftonbladet.

–  ”Vi5:an” är grunden till all journalistik. Du ska ska buga dig lätt inför en främmande person och säga att du är reporter på Aftonbladet och har en fråga. Du frågar exempelvis ”Tycker du att våren kommer försent i år?”. När du visat att du kan tilltala dem så hövligt att de inte ber dig att ta dig i häcken, och när du sedan skrivit rent deras citat korrekt vet du att du klarat uppgiften – då klarar du journalistjobbet.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.