Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag blev rosenrasande"

Publicerad: 3 september 2009, 09:43

Först blev hon rosenrasande. Lite senare kunder hon skratta åt det. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kommenterar i Veckans Affärer hur hon upplevde Expressen förväxling i våras. När en annan kvinna intervjuades istället för henne.


När det stormades som mest i våras kring AMF-topparnas frikostiga pensioner var Wanja Lundby-Wedin en jagad styrelsemedlem som inte kunde svara på vilka grunder som nivåerna i avtalen godkänts.

Frågan om Wanja Lundby-Wedin själv kunde sitta kvar som LO-ordförande hängde hela tiden i luften. Även Mona Sahlin gav inte ett fullt stöd.  

Under den intensiva bevakningen av henne som person publicerade Expressen både intervju och löp med Wanja Lundby-Wedin, under rubriken Wanjas utbrott. Enda problemet: det var inte Wanja Lundby-Wedin utan en annan kvinna som förväxlats med henne.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson fick gå ut med förbehållslösa ursäkter och avsatte efter ett personligt samtal med Wanja Lundby-Wedin 50 000 kronor i till Anna Lindhs minnesfond.

Nu berättar Wanja Lundby-Wedin själv för första gången hur hon upplevde förväxlingen och mediedrevet som pågick under ett par veckords tid.

I en stor intervju i Veckans Affärer säger hon:
”En kväll när min man skulle släppa av mig utanför porten gjorde jag något jag aldrig gjort förut. Jag sa åt honom att fortsätta köra när jag såg en fotograf som närmade sig. När jag kom till jobbet nästa dag frågade jag om det hade skrivits något. Jag fick Expressen i min hand. Min första reaktion var att intervjun var fejkad, men sedan såg jag bilden och utbrast, ’det där är ju inte jag’. Senare kunde jag skatta åt, men när det hände blev jag rosenrasande.”

Wanja Lundby-Wedin berättar också att hon senare träffade kvinnan som hon förväxlades med. Kvinnan, som var nyinflyttad, berättade att hon aldrig förstått att hon var intervjuad. Hon hade ropat på polis innan hon upptäckte kamerorna.

Wanja Lundby-Wedin återger också sin upplevelse av bevakningen av hennes sommarställe. En helikopter landade i närheten och fotoblixtar började lysa upp huset. Då ”brast det” för henne, säger hon.  
”Jag hade ingenstans att ta vägen. Det kröp under huden på mig.”

Nu berättar Wanja Lundby-Wedin för första gången hur hon upplevde Expressens felaktiga publicering.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.