Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag blir provocerad”

Publicerad: 12 februari 2015, 16:11

Dan Edström.

I DN-krönikan "Kortslutning i klickmaskinen" argumenterar Kristofer Ahlström för att de svenska viralsajterna är överflödiga. Orsak: de kopierar material som amerikanska motsvarigheter redan har skapat. Det får Dan Edström, utvecklingsredaktör för sociala medier på Expressen, att surna till.


Ämnen i artikeln:

OmtalatLajkat

Kristofer Ahlströms DN-artikel där han ifrågasätter viralsajter som Omtalat.nu och Lajkat.se har fått utstå en del kritik under torsdagseftermiddagen. En av dem som reagerat är Dan Edström som är utvecklingsredaktör för sociala medier på Expressen. Han menar att själva tesen inte håller.  
– Det är en tröttsam kritik eftersom rewrites av amerikanska tidningar har förekommit genom alla tider. Det är inget nytt och specifikt för viralsajter. Om Kristofer Ahlström hade varit en besökare av våra sajter och inte bara läst på Twitter skulle han upptäcka att vi gör mycket originalgrejer. Jag blir provocerad eftersom det är en typisk DN-inställning där de tror sig ha hittat en tes – som inte håller – men de kör på det ändå, säger han.  

I artikeln radar Kristofer Ahlström upp ett antal exempel där Omtalat och Lajkat mer eller mindre har snott färdiga artiklar från amerikanska sajter. Han skriver:

"De svenska sajterna gör inte ens det (skriver rewrites, reds. anm.), utan översätter färdiga format rakt av med minimal egen insats. Det är en devalvering av mediearbetets värde som bara kan beskrivas som skrämmande".  

Dan Edström hävdar att de inte alls konkurrerar om resurser med Expressens ordinarie nyhetsarbete. Dessutom tillägger han att lättsammare innehåll alltid har varit en naturlig del av kvällstidningarna.
– När man börjar jämföra oss med tung journalistik blir det fel. Det mesta vi gör är lättsamt och är ett komplement till den övriga journalistiken. Vi tar inte resurser från Expressen, och det är samma sak på Aftonbladet. Så har det sett ut i alla tider – bara det att vi paketerar det på ett nytt sätt. Då blir många fundersamma.

Får viralsajterna oförtjänt mycket skit?
– Nej, jag möter bara den inställningen från vissa delar av journalistkåren.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

OmtalatLajkat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.