Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag bossar över styrelsen tills man begraver mig"

Publicerad: 29 juni 2012, 12:43

News Corps ägare Rupert Murdoch.

Mediemogulen Rupert Murdoch gav oräkneliga intervjuer till olika New York-medier under torsdagen angående uppdelningen av hans livsverk News Corp. Han gav bland annat svar på tal angående ersättare: – Jag bossar över styrelsen tills man begraver mig.


Ämnen i artikeln:

News Corp

Den brittiska tidningen The Guardian har sammanfattat vad mediemogulen Rupert Murdoch har gett för svar på olika frågor i samband med hans medieturné i New York under torsdagen.

Han konstaterade bland annat att det kommer en tid då han inte är lika mentalt skärpt och att han då måste lämna verksamheten, men att den tiden inte är här ännu.

Han gav dock medierna ett köttben som kanske ändå pekar i en sådan riktning i och med att han offentliggjorde att han inte tänker ta på sig koncernchefsrollen hos det nya publicistbolaget – News Corp har meddelat att koncernen delas upp i två bolag.

Det betyder dock inte han slutar att styra och ställa:
– Jag kan försäkra er om att jag kommer att vara en minst sagt aktiv ordförande (för båda verksamheterna), sade han exempelvis till Financial Times.

Rupert Murdoch tycker inte att hackingskandalen vid numera nedlagda News of the World skadat hans son James Murdoch.

Flera medier undrade också om koncernchefsstolen av publicistverksamheten är ämnad för hans äldsta son, Lachlan.

Så här svarade han till Wall Street Journal:
– Den specifika rollen finns inte på agendan, men jag hoppas att Lachlan återvänder till bolaget.

Han uppgav också, till The Times, att han skulle älska att få jobba med sina barn, men att det är: "upp till dem".

Då News Corp-ägda Wall Street Journal frågade mediemogulen om varför han väljer att stycka bolaget menar han att vändpunkten kom tidigt i maj efter utfrågningen kring avlyssningsskandalen.

Han flög då till sin ranch Carmel i Kalifornien och bjöd in många toppchefer från News Corp.

Han köpte först inte idén med att stycka upp bolaget, men News Corps operative chef Chase Carey, fick honom till slut på andra tankar.

Rupert Murdoch uppger också han länge varit intresserad av att köpa Los Angeles Times, vars moderbolag Tribune har stora ekonomiska svårigheter.

Han menade dock att man måste titta "noga" på detta och pekade också att konkurrensmyndigheterna kan sätta käppar i hjulet.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

News Corp

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.