Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 22 november 2013, 15:04
Foto: Johan Paulin, SVT.
Ena halvan av Ronny & Ragge, Fredrik Granberg, är tillbaka i rampljuset efter ha tillbringat tio år som manusförfattare och regissör. Han spelar pappa Ben i årets julkalender – Barna Hedenös uppfinner julen. Fredrik Granberg håller även på att planera en komediserie om riktiga losers ihop med Peter Settman – Jag tycker att det är ok att ha strålkastarljuset på mig, men jag får ingen kick av det. Jag har hela tiden hittat tusen sätt för att tillvarata min konstnärliga ådra, säger Fredrik Granberg.
Fredrik ”Fredde" Granberg blev rikskändis som ena halvan i komikerduon ”Ronny & Ragge”. Han växte upp i Huddinge och det var därifrån inspirationen kom till raggarparet.
– Jag var vid korvkiosken och plötsligt kom en Volvo 242 som sladdade in framför kiosken. Killarna var gapiga, hade brallorna nere på arslet och vita träskor. Det blev förlagan till Ronny & Ragge, säger Fredrik Granberg.
Hans intresse för humor inleddes redan i 5-6 årsålder när han satt med sin far och såg på Monty Python.
– Jag fattade inte vad Monty Python-gänget sade, men farsan garvade och då gjorde jag det också och kände att humor nog ändå är min grej, säger Fredrik Granberg.
Hans pappa arbetade på seriebolaget Semic med Fantomen och där fanns även tidningen Mads redaktion. Fredrik Granberg gillade galenheten och hade själv drömmar om att bli serietecknare.
– I mina alster fram till tonåren ser man att mycket av humorn är lik det som jag överförde till tv-världen, säger han.
Det var dock en ren slump som ledde till att just teater och film skulle bli hans karriärväg i livet och inte seriernas värld.
Fredrik Granberg var skoltrött, hade dåliga betyg och sökte in till teaterlinjen.
– Man kunde spela sig in. Det var ju enbart talang de gick på, säger Fredrik Granberg.
Peter Settman gick klassen under honom och från början tyckte de inte så bra om varandra.
– Vi tillhörde olika humorgäng. Så man kan väl säga att vi var konkurrenter, säger Fredrik Granberg.
Han sprang på Peter Settman av en ren slump efter att skolan var över.
Peter Settman kände Unga Tvåans projektledare, Gila Bergkvist, och duon började spela in sketchprogrammet ”Papiljotter och moralsex”.
– Jag har ingen aning om varför det hette så det var väl en koppling till analsex antar jag. Vi tyckte i alla fall att det var världens roligaste sketchprogram, säger Fredrik Granberg.
Duon fortsatte på den inslagna vägen och gjorde sketcher för ”Cosmopol” och därefter ”Sommarlov”.
– SVT sökte programledare till Sommarlov, men jag ville göra sketcher á la Monty Python och det gick jättebra. Vi fick en miljon tittare, säger Fredrik Granberg.
Det var först när komikerduon började göra ungdoms-tv-programmet "Gerilla TV – Laijv" som man fick möjlighet att introducera karaktärerna Ronny & Ragge.
Succén blev omedelbar.
– Ronny & Ragge är två figurer bland andra i Byhåla. Vi tänkte att vi kunde göra Ronny & Ragge, men det hade lika gärna kunna bli någon annan klassisk karaktär från en sådan ort, säger Fredrik Granberg.
”Ronny & Ragge" hade sina storhetsår mellan 1991 till 1993 och därefter gjorde Fredrik Granberg och Peter Settman alltifrån ”Tratten & Finkel” till ”Snutarna”, men inget blev lika stort som Ronny & Ragge.
Raggarduon gav även ut en skiva som sålde som smör i solsken. Då plötsligt vändes allt upp och ned för Fredrik Granberg efter han drabbats av testikelcancer vid 26 års ålder.
Hur påverkades karriären av ett sådant besked?
– Karriären betyder ingenting då. Jag har också full förståelse för att Peter Settman var tvungen att gå vidare i sin karriär, säger Fredrik Granberg.
Han har därefter tillbringat merparten av sin tid bakom kameran och skrivit manus och regisserat – det var hela tio år sedan han syntes i rutan i samband med "Hem till Midgård".
– Jag tycker visserligen det är ok att ha strålkastarskenet på sig, men jag får ingen större kick av det, säger Fredrik Granberg.
Han tror att han hade gått i den riktningen oavsett om han hade drabbats av testikelcancer eller ej.
– Det finns de som gör sin grej och står och faller med den, men jag har alltid hittat andra uttryckssätt för min konstnärliga ådra, säger Fredrik Granberg.
Han och Peter Settman gjorde även ett uppmärksammat reklamjobb för Kopparbergs bryggerier vid slutet av 1990-talet. Upplägget gick ut på att två byggjobbare stod och pissade.
– Vi anklagades för att vara fulla i reklamen och efter det kom Bryggeriföreningen med riktlinjer för vad man får göra i bryggerireklam. Kopparberg växte kraftigt i samband med reklamen, säger Fredrik Granberg.
Nu har han i alla fall bestämt sig för att återigen ge sig in i rampljuset. Han och hans gamle vapendragare, Peter Settman, håller bland annat på att planera för en ny komediserie.
– Det handlar om nya karaktärer. Man kan väl säga att de inte är så framgångsrika och det är extra kul när de tror att de är det – i alla fall en av dem, säger Fredrik Granberg.
Så det handlar om losers. Sjöng inte Jeff Beck om losers?
– Jo, och framförallt handlar det om losers som tycker att de är bättre än vad de är, säger Fredrik Granberg.
Han är också aktuell med årets julkalender om ”Barna Hedenhös, där han spelar pappa Ben.
Vad kan vi förvänta oss av julkalendern?
– Det blir mer action än tidigare år och kanske lite läskigt. Jag tror även att en och annan tår kommer att fällas, säger Fredrik Granberg.
Peter Settman har sålt Baluba och även vissa andelar av sitt ägande i Nice Entertainment Group. Han är rik som ett troll. Hur ser du på att ni har gått så olika vägar i livet?
– Peter Settman har alltid varit entreprenören och business-killen. Han gick runt med slips, kostym och portfölj redan när han gick i ettan i lågstadiet. Jag tycker att det är väldigt roligt att det har gått bra. Han är värd varenda spänn, säger Fredrik Granberg.
Han berättar att han själv inte har gått lottlös precis, men att pengarna aldrig varit särskilt viktiga.
Du och Peter Settman valde att ta ett långt break från varandra. Hur kommer det sig?
– Vi blev inga ovänner eller liknande, men vi hade gjort så mycket ihop att vi drog åt lite olika håll och skapade karriärer var för sig. Sedan gick tiden helt enkelt, säger Fredrik Granberg.
Han har ändå sprungit på Peter Settman i samband med vissa tillställningar och när man skulle ge ut ”Ronny & Ragge” på dvd år 2006. Duon har också tagit en lunch från gång till annan.
Vem betalar. Han är ju stormrik?
– Peter Settman bjöd den senaste omgången, men jag bjöd faktiskt gången innan haha, Fredrik Granberg.
Hur ser du egentligen på att du kommer tillbaka till rampljuset igen efter tio år?
– Producenten ringde och frågade om jag ville spela pappa Ben. Det var inte så mycket att tveka på, säger Fredrik Granberg.
Du har också jobbat mycket med Markoolio. Hur gick det till?
– Jag började regissera 1998 och arbetade med programmet ”Annorlunda Sagor”. Han var statist och jag tyckte han stod ut och var rolig. Han var också aktuell med singeln ”Sommar & Sol”. Det kändes lite lustigt att hans låt spelades gång på gång på radion under inspelningarna, säger Fredrik Granberg.
Markoolio hade därefter en ny låt gång, ”Vi drar till fjällen”, och Fredrik Granberg fick frågan om han ville hjälpa till med videon. På den vägen är det.
– Vi gjorde 6-7 videos på raken och sedan gjorde vi ”Doktor Mugg” som bara handlade om bajs, haha. Vi spelade även tillsammans i ”Hem till Midgård”, säger Fredrik Granberg.
Jag får känslan av att du när som helst kan ge dig in i rampljuset om du vill?
– Ja, det har du nog rätt i. Jag gör faktiskt det mesta som jag vill, säger Fredrik Granberg.
Hur ser du på det här med att Bonnier Carlsen har dragit tillbaka boken ”Barna Hedenös upptäcker Amerika”?
– Det är lite skitnödigt. Man måste tänka på att böckerna skrevs på 1940- och 1950-talet och då sade man neger och rödskinn. Jag tycker inte att man ska säga så idag, men det var då, säger Fredrik Granberg.
Han uppger också julkalendern är ett helt annorlunda äventyr i förhållande till originalböckerna – det enda som används är figurerna och raketen.
– Jag kanske får en hybris som aldrig tar slut om det går skitbra, haha, säger Fredrik Granberg.
Karl-Johan Byttner