Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag glömde beställa möbler”

Publicerad: 20 januari 2012, 14:44

Casten Almqvist bland flyttkartongerna i sitt rum på TV4.

Foto: Andreas Elgstrand.

Casten Almqvist, 49, övertar Jan Schermans nybildade organisation och tjänsterum – men inredningen får han fixa själv. På sitt ännu kala kontor berättar han för Resume.se om starten på TV4, svindyra program, vänskapen med Jonas Bonnier och sin kontrollerade, behärskade ledarstil. – Utbrott…det passar inte. Då har man lite grann gett upp, spelat ut sitt sista kort och tappat greppet, säger han.


Ämnen i artikeln:

Casten Almqvist

Casten Almqvist har fått samma kontor på TV4 som sin föregångare Jan Scherman. Den nyblivne TV4-vd:n tar emot i ett tomt rum med helt kalla väggar. Scherman tog med sig allt. Där finns just nu bara ett skrivbord, tre stolar och några flyttkartonger.

Vid skrivbordet vill han inte sitta under intervjun. I stället omgrupperar han stolarna för att hamna på samma nivå och skapa en ledigare känsla.

– Jag har lagt en del kraft på att förbereda mig inför det här jobbet. Jag glömde dock bort något ganska grundläggande: att beställa möbler till mitt rum. Janne har skött sin del exemplariskt och flyttat ut både sammanträdesbord, böcker och gosedjur. Jag har alltså inte varit lika verkställig. Jag insåg för sent att det tar flera månader att få nya möbler levererade. Dessutom bestämde vi oss för att tidigarelägga mitt tillträde. Jag har således fått stå mitt kast och lever ytterligt asketiskt under en tid nu, förklarar han.

När får du möblerna och hur kommer du att inreda det?
– Duktiga kollegor på TV4 har fått upp farten på beställningen så nu kommer det sista om någon vecka. Förutom skrivbordet blir det en soffa istället sammanträdesbord. Nästa gång bör du och jag kunna ta en kopp kaffe inne hos mig istället för i korridoren.

Hur har ditt samarbete med Jan Scherman varit under överlämningen?
– Det har varit bra. Både han och jag känner att det har gått så pass bra att vi till och med ville tidigarelägga överlämningen. Det blev första veckan i december i stället för andra veckan i januari. Det har präglats av en prestigelöshet, inte minst från Jannes  sida som gjort det här väldigt lätt för mig.

– Han har verkligen varit transparent och noga med att beskriva både TV4-gruppens styrkor och dess förbättringspotential.

Men du var inte på hans avtackning på personalfesten i slutet av förra året. Du gick på Stenbeck-sfärens jubileumsfest i stället, vilket blev ganska uppmärksammat.
– Kul att du frågar. Festan var dock inte en avtackning för Janne utan TV4:s personalfest där medarbetarna skulle tackas för året som gått. Eftersom jag inte hade tillträtt som vd hade jag inget där att göra. Jag och Janne var helt överens om detta.

Får du högre lön än Scherman?
– Det vet jag inte. Jag får fyra miljoner lite knappt samt en möjlighet till 60 procent bonus, men då ska alla himlens stjärnor stå perfekt, då ska det ha gått enormt bra.

Du har inte varit med själv och utformat den här nya beställarorganisationen ni nu sjösätter. Hur ser du på det?
– Jag har ju arbetat på Bonnier innan jag började här och ett av mina uppdrag på Bonnier var att sitta i affärsområdesstyrelsen för Bonnier Broadcasting. Från den platsen har jag sett det här hända och också varit positiv till den här utvecklingen, så den var väl känd för mig när jag fick frågan om jag ville ta det här jobbet. Jag står helt bakom den här organisationen.

Den verkar lite rörig. Kommentar?
– Tycker du? Det viktigaste, om du har en upplevelse av att det verkar rörigt, det är att det för publiken inte kommer att vara någon skillnad förutom att de upplever ännu bättre och vassare nyhets- och samhällsverksamhet.

– I övrigt är det enkelt; de som tidigare har varit anställda av TV4 kommer nu att jobba som produktionsbolag och leverera till TV4, precis som  Strix eller Meter, exempelvis.

Blir det fler neddragningar än de tidigare aviserade?
– Nej, vi har inga sådana planer för närvarande.

Vad blev vinsten i fjol ? Det ryktas om cirka 600 miljoner, stämmer det?
– Det har vi inte kommunicerat än. Vi kommer tillbaka till det när vi haft bokslutsmöte den 20 februari, efter det kan vi berätta. (Resultatet 2010 var 807 miljoner kronor, reds anm).

Hur är känslan där då? Hur viktigt är det att matcha tidigare års jättevinster?
– Det klart att det alltid är viktigt att förbättra sig, och det som generellt har hänt med vår verksamhet är att den växer kraftigt och kostnaderna för framförallt programmen växer.

– Det är ju så över hela linjen, allt ifrån utländska inköp till inhemska serier via egenproduktion och sport. Men vi ser sporten som en absolut central del i vårt utbud, även på lång sikt. Det är ett marknadsfaktum, men det handlar väldigt mycket om den konkurrens som råder i Norden. Det är exceptionellt, det saknar nästan motstycke i hela världen.

Till hösten kommer X Factor som är TV4:s dyraste satsning någonsin. Hur känns det nu med tanke på att det gått knackigt i inledningen för The Voice?
– Vi tycker att inledningen för The Voice har varit godkänd, på gränsen till med beröm godkänd i förhållande till våra egna estimat. Sen kan man alltid drömma om ännu högre siffror. När det gäller X Factor så har ju det ett ännu starkare och ännu längre track record än Idol. Och är ju i många länder som kommer som en naturlig följd – när Idol gjort succé brukar även X Factor göra succé.

Hur viktig är den satsningen för helheten?
– Viktig.

Får du en kick av att vara boss?
– Jag tycker om att få saker gjorda ihop med andra. Det är det kollektiva, själva samarbetet, som roar mig, att lösa problem och ta sig igenom mot- och framgångar tillsammans, att nå högt ställda mål.

– Jämfört med att vara konsult, den andra extremen, som jag jobbade som i fem år – det har många kvalitéer, men får jobba med många olika branscher, ganska svåra frågeställningar, men man får inte genomföra saker tillsammans med andra. Man får ge råd, sedan får uppdragsgivaren gå iväg och göra det roliga själv.

– Det här är socialt också, jag tycker om att umgås med människor i ett konstant samtal . Oscar Wilde sa ju att ”dina  egna tankar är ofta en sammanfattning av andra människors tankar”. Omges man av bra folk så blir man bättre själv.

Du beskrivs som en social begåvning och något av en social kameleont.
– Det är i alla fall inte medvetet eller uträknat, utan jag tillhör dom som kan ha kul med nästan vem som helst i vilket sammanhang som helst. Jag tycker alltid att man hittar något spännande i andra människor, så jag blir sällan störd eller irriterad på folk. Jag tycker alltid att man hittar nåt kul och intressant.

Är du konflikträdd?
– Nej, tvärtom. Jag trivs i konflikt, jag tycker att det är väldigt uppfriskande.

Hur är ditt temperament då? Din föregångares humör är ju välkänt.
– Jag blir sällan arg, jag tycker att oavsett om det är i privata sammanhang eller i jobbsammanhang så är utbrott…det passar inte. Då har man lite grann gett upp och

–  Då har man spelat ut sitt sista kort och tappat greppet. Däremot så tror jag att de som känner mig kan känna en slags komprimerad tystnad, att ordflödet klingar av – det blir liksom längre mellan orden, och jag tror att den här inkapslade frustrationen från mig kan kännas, och det brukar räcka för att få saker gjort.

Hur ”tajt” är du med Jonas Bonnier, Bonnier AB:s vd?
– Vi är goda vänner. Vi har varit goda vänner väldigt länge, men det är bara de senaste fyra åren vi har jobbat ihop.

Hur föddes er vänskap?
– Vi har inte riktigt lyckats bena ut det, men vi tror att vi träffades på en fest för 25 år sedan. Det är lite oklart faktiskt (skratt).

Varför blev ni så goda vänner?
– Vi delar samma humor och samma intresse för musik, bland annat.

Casten Almqvist gillar inte att snacka nätverk, förklarar han.
– Det är alltid svårt…jag har lite svårt för själva ordet nätverk, det låter så förslaget och beräknande. Det låter som att man väljer sina vänner efter någon slags plan för att man ska ha nytta av dom. Jag har verkligen inte gjort så. Jag hittar något kul med alla jag träffar. Jag har väldigt svårt att prata jobb med dem jag umgås med privat. Jag är strikt på att skilja jobb och privatliv.

– Det kan tyckas svårt eftersom jag känner många i branschen, men så fungerar det för mig.

Du har en 12-åring hemma. Hur går det att vara pappa med ett sånt här jobb?
– Nu går jag ju ner från tre jobb till ett. Så jag kan hinna med både familj och vänner.

Tidigare var Casten Almqvist på Bonnier Business Press, Bonnier Digital och Dagens Industri.

– Tjusningen med det här är att fullt ut fokusera. Det är också det som gjort att jag sagt nej till allt annat, även styrelseuppdrag. Jag har inga styrelseuppdrag. Det känns otroligt bra, och ha ett kontor att gå till – rutinen.

– De senaste två åren har varit lite svåra på det sättet, man har aldrig riktigt vetat var man ska vara, om man ska åka till Kiev eller om man ska till Tallinn. Det här är en annan typ av jobb. Det kräver en helt annan närvaro, vilket jag trivs med.

Casten om...

…Casten
”Namnet Casten är danskt och det fick jag som en hyllning till min gudfar som också hette Casten, mina föräldrars bästa kompis”.

…tv-tittandet om tre år
”Jag tror vi ser att linjärt tablåmässigt tittande absolut är basen fortfarande då. Jag tror att direktsänd underhållning och sport har ökat i betydelse och att manusbunden programmering, drama och film också har ökat i betydelse, om man ser till TV4 Gruppen.

I tillägg till det här har det vuxit ut en stor digital verksamhet som innebär att man kan titta på tv hur och när du vill och den utvecklingen har vi för avsikt att leda”.

…TV4 Play
”Det går bra, vi har haft en väldigt fin utveckling under hösten, både vad gäller premiumförsäljning och annonsförsäljningen, den tog rejäl fart sista kvartalet. Det kommer att bli ett av våra prioriteringsområden framöver att utveckla TV4 Play. Om vi tjänar pengar där?  Nej, det beror på hur du definierar det, men just nu är inte fokus på att tjäna stora pengar där utan att göra riktigt bra användarvänliga tjänster med riktigt bra program i”

…sitt eget tv-tittande
”Kontoret med Henrik Dorsin (en svensk typ av The Office) som kommer snart är oerhört bra. Det blir humor på en helt ny nivå, på ett helt nytt sätt. Och sen ser jag gärna på ”Så mycket bättre” och slinker också in på ”Mästarna mästare” på konkurrentkanalen och så ”House” och Nyheterna. Jag är nyhetsknarkare, det är en gammal journalistskada, och det ska bli oerhört kul när TV4 News börjar sända”.

…TV4-ägda Canal Plus som tappade Premier League
”Canal plus växer och utvecklas. Det handlar i första hand om rättigheter. I Sverige har vi en rättighetsportfölj som de flesta bara kan drömma om.

…vem som är boss hemma
”Det är ett väl fördelat ansvar hemma, så att det finns inte en entydig ledare, det är ett delat ansvar. Ibland kan det hända att vår son som är 12 har väldigt mycket att säga till om?”.

…om han förutsåg dagens teknikutveckling som vice vd för Spray för tio år sedan
” Det fanns  bra idéer på slutet av 90-talet men teknik och konsumentbeteende var inte redo och pengarna tog slut, men det betydde inte att alla de idéerna var dåliga. På Spray hade vi två versioner av Youtube uppe och testade och körde men det var för tidigt, det var 56K-modem och det gick liksom inte att titta.”

….”Lagen om tre”
”Lagen om tre säger att det tar tre gånger längre tid för ny teknik att bryta igenom, men när den väl gör det gör den det med tre gånger större kraft. Med den position vi på TV4 har kan vi bestämma en stor del av utvecklingen själva. Vi kan göra teknikförändringen till vår egen. Vi tar det i den takt som vi tycker verkar vara rimlig. Vi behöver inte rusa åstad. Det skadar inte att låta någon annan göra misstaget först”

…den usla tajmingen när han tog över Spray
” Vi hade storslagna drömmar, det var synd att se dem gå i kras. Samtidigt så var det en lärorik period, lärde mig mycket om arbetsrätt om inte annat…vi var ju ett gäng som kom in ”fem i tolv”, bland andra jag och Fabian Månsson som var vd på H&M. Vi jobbade mycket med att städa upp Spray efter kraschen. Det blev antitesen till de här storslagna drömmarna. Jag lärde mig bland annat att lyssna på magen och inte bara på hjärnan. Jag var helt klart påverkad av tidsandan.

…sin musiksmak
– Jag gillar folk som sjunger bra och musik som är väldigt välgjort, som Eagles eller Aretha Franklin. Amerikansk västkust och soul och blues, Stevie Wonder, Marvin Gaye och Curtis Mayfield är viktiga referenser.

…sitt designintresse
”Det är ett privat intresse och det föddes när jag jobbade åt Robert Weil som ägde verksamheter inom form och design, bland annat finska möberföretaget Artek. En intressant bransch att doppa tån i.

…TV3:s kris
”Jag har respekt för TV3, jag jobbade där i nio år. Deras nuvarande situation visar bara hur bräcklig den här verksamheten kan vara och hur lätt det är att hamna fel, men är det några som ska klara det så är det dom”.

…utelivet
”Det kommer mycket inbjudningar. Jag och min fru är roade av film och går gärna på filmpremiärer men går sällan på minglet efteråt. Jag är ingen nattsuddare. Det får stryka på foten. Roligare med middagar för kompisar”.

…squashen.
”Jag är rätt aktiv och spelar squash. I och med att jag inte har någon självkritik tror jag fortfarande att jag kan slå duktiga spelare, därför håller jag mig i form”.

…svåraste motgång i karriären.
”I vår östeuropaverksamhet på Bonnier när finanskrisen kom2009 och den fick en extra växel i Östeuropa. Några av våra verksamheter tappade 70 procent av sina intäkter. Det var tufft, men kanske ändå inte för mig i första hand utan för medarbetarna”.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Casten Almqvist

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.