Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag hade inte läst texten– den skulle aldrig ha publicerats”

Publicerad: 9 september 2015, 13:33

Publisher Anders Nilsson ångrar NT:s publicering (bilden är ett montage)

Foto: Månlandningen/NASA

I dag publicerade Norrköpings Tidningar en debattartikel där skribenten Arne Bengtsson driver tesen att månlandningen är en gigantisk bluff. NT:s publisher Anders Nilsson vet inte vem skribenten är, hade inte läst texten innan publicering och skulle aldrig släppa igenom den. – Vi har brustit i våra rutiner, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

DebattAnders NilssonNorrköpings TidningarOpinion

Under rubriken "Det finns en ovilja att söka sanningen" redogör Arne Bengtsson sin teori varför Neil Armstrongs månlandning 1969 aldrig har ägt rum.

"Månlandningarna var och är en gigantisk bluff. Att låta astronauter promenera omkring i rymddräkter på månen är att leka med döden. Det tragiska är att det inte får ifrågasättas och det bevisar att lögner är det som vi hela tiden tillåter. Det gäller även hur tornen i World Trade Center på Manhattan förvandlades till stoff. Varför kunde byggnaderna omvandlas till damm och falla ner utan att det blev någon rörelse i marken som kunde noteras av de seismiska mätarna?", skriver han i texten.

På sociala medier kritiseras Norrköpings Tidningar för att ha publicerat en text från en "foliehatt". Vissa menar att publiceringen skett bara i syfte att driva trafik. Ansvarig utgivare är publisher Anders Nilsson.

Först och främst. Vem är Arne Bengtsson?
– Det kan inte jag svara på. Jag hade inte läst texten och enligt mig skulle den aldrig ha publicerats.

Varför inte?
– Man kan diskutera konspirationsteorier, men den här texten gick lite för långt. Det är uppenbart att det är en konspirationsteori.

Hur kommer det sig att den publicerades?
– Jag kan bara säga att jag aldrig hade tagit in den. Vi har brustit i våra rutiner, det är helt klart. Samtidigt engagerar frågan, det har varit mycket diskussioner.

Det har höjts röster om att ni publicerar den här texten för att driva trafik. Vad säger du om den kritiken?
– Det har aldrig varit en tanke för oss att publicera kontroversiella åsikter för att få klick.

Hur tror du att det påverkar synen på Norrköpings Tidningar?
– Det är en debattartikel där någon tycker något och som sagt ingenting som jag själv hade valt att publicera. Vi har många kanaler att sköta över och ibland sker det misstag. Här hade vi lite för högt i tak. Texten passerar gränsen för vad som är rimligt. Han går lite för långt.

Har det funnits diskussioner om att ta bort texten från nätet?
– Inte hittills, men det är inte omöjligt att vi kommer att göra det. Olika ämnen kan ifrågasättas, men här gick det för långt.

Gick debattartikeln bara på nätet?
– Nej, den finns med i dagens papperstidning.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.