Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag hade nog behövt minst två meter löshår”

Publicerad: 12 juni 2012, 10:25

SVT:s fotbollkommentator Johanna Frändén väckte en hel del uppmärksamhet med sin Julia Tymosjenko-inspirerade frisyr under gårdagskvällen då Sverige mötte Ukraina: – Tanken födde för ett veckor sedan då jag såg några av de första inslagen om Ukarainas fängslade före detta premiärminister, säger hon.


Ämnen i artikeln:

SVTJohanna Frändén

Twitter har gått varmt sedan Johanna Frändén visade sitt stöd för  Ukrainas fängslade före detta premiärminister Julia Tymosjenko genom att visa sig med  en frisyr som är karakteristisk för den forna ledaren:
– Tanken  var egentligen inte att man skulle fokusera på annat än fotboll, men jag  vill ändå visa att det finns en annan sida av Ukraina. Så det var väl  mer en blinkning så att säga, säger Johanna Frändén.

Hur lång tid tog det egentligen att få till hennes frisyr? Den är inte helt okomplicerad menar jag.
–  SVT har professionell smink- och hårpersonal så det tog inte så lång  tid, men jag märkte snabbt att jag nog hade behövt ytterligare två meter  löshår för att få till frisyren fullt ut. Julia Tymosjenkos frisyr  täcker ju hela huvudet, inklusive nacken, säger Johanna Frändén.

Hon  har fått mycket uppmuntran från sina SVT-kollegor och mängder med  twitter och sms där man lovprisar hennes initiativ. Hon har dock inte  fått några reaktioner från ukrainskt håll.

Hur trivs du i frisyren?
–  Jag brukar inte vara så djärv med mina frisyrer, utan det här var nog  en engångsföreteelse – en möjlighet att få göra något annorlunda, säger  Johanna Frändén.

Hon räknar inte med att presentera några fler politiskt inspirerade frisyrer under fortsättningen av fotbolls-EM:

–  Det blir inte mer politiska frisyrer nu. De andra länderna som deltar  är ändå demokratier i ordets rätta bemärkelse, säger Johanna Frändén.

Du ska inte använda Tymosjenko-frisyren om du går på fest någon gång?
– Haha, jag har två veckors intensivt jobb framför mig så det har jag inte tagit ställning till ännu.

Vad är det som har fått dig att reagera så mycket kring just Julia Tymosjenkos fall?
–  Jag har ju ingen möjlighet att bedöma om hon har bedrivit maktmissbruk  eller ej, utan det handlar ju om att hon fängslas ohörd och jag tycker  att alla människor har rätt få en rättvis rättegång. Så detta är en  markering från min sida att Ukraina inte är en demokrati fullt ut, säger  Johanna Frändén.

Hur går det för Sverige mot Frankrike och England?
–  Det är inga lätta lag vi möter precis. Frankrike och England kanske  inte imponerade så stort i den första matchen, men de är ändå numret  större, säger Johanna Frändén.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SVTJohanna Frändén

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.