Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag hamnade i någon slags chock”

Publicerad: 20 augusti 2014, 09:07

Anitha Schulmans nya bok.

Foto: Norstedts.

Anitha Schulman – bloggare, ”poddare”, designer och författare – är aktuell med boken ”5:2 enligt Anitha Schulman – konsten att ändra livsstil”. För Resume.se berättar hon om sitt liv med dieter, kroppsfixeringen och sina nya projekt.


Ämnen i artikeln:

Anitha Clemence

Anitha Schulman jobbade tidigare som projektledare i tv-branschen, men är numera sign egen och inriktad på design, samtidigt som hon bland annat även gör IQ:s "Fyllepodden".

Nu är hon aktuell med en bok om 5:2-metoden som livsstil. Den ges ut på Norstedts förlag.

Varför släpper du den här boken?
–För att jag upplever att många dieter är både bestraffande och komplicerade. Ibland får man intrycket av att man måste typ jobba med hälsa och friskvård eller vara singel och knappt jobba alls, för att kunna följa mat och träningsscheman. Men det funkar inte i en familj och en karriär. Livet är sällan statiskt och för att hitta en diet eller kosthållning som handlar om att äta i princip som man gjorde när man var 20-någonting. Som är en kompromiss med dig själv och inte krånglar till det. Det är anledningen.

–Jag har nog gjort som många mellan 20 och 30. Jobbart hårt mitt i karriären. Utemiddagar och fester om vartannat, inget konsekvenstänk. Sen händer något med kroppen. Sena kvällar på jobbet och för nära till Mat på Jobbet-kylen. Jag blev par, gift och gravid och när bebiskilona var borta var jag 16 kg tyngre än tidigare. Jag som haft samma storlek sen tonåren hamnade i någon slags chock. Så där började någon slags dietodyssé och detta var vad jag kom fram till som verkligen funkade. Efter två år var jag fortfarande sju kg plus som satt som berget. Det hade inte hänt något på ett halvår trots att jag tränat som ett djur och då började jag fasta två dagar i veckan. De sju kilona försvann på knappt tre månader.

– Jag fick precis mitt andra barn för tio veckor sedan och nu har jag knappt tre kg kvar och gick upp tio kilo mindre. Så ja det är stor skillnad.

Hur hett är 5:2 nu?
– Superhett skulle jag säga. Förra året var det en trend nu är den beprövad och fungerar bevisligen har ju till och med nitiska professor Kerstin Bismar på KS konstaterat. 99 personer av 100 gick ner i vikt och fick bättre värden samt bibehöll vikten och fortsatte med dieten. Det funkar på mig och jag får dagligen mail som blivit inspirerade och tappat kilon på ett väldigt lätt sätt man inte trodde man kunde bli av med trots att man äter både pizza och glass ibland. Alla stora förlag kommer bara pressa ut 5:2 böcker i höst.

Hur har 5:2 förändrat ditt liv?
– På alla sätt skulle jag säga. Det här är ingen trend det här är en livsstil och jag tror på riktigt att när man lever i ett samhälle med så här mycket överflöd så måste man själv hålla igen. Jag tror att den här modellen kommer vara grunden för en kommande tallriksmodell då diabetes 2 är en skenande epidemi. Visst blir vi äldre än någonsin, men vi är också sjuka i nästan två decennier innan vi kolar vippen också...

– Boken är uppdelad i fyra delar. Min egen biografiska viktresa upp och ner. Sedan om själva dieten och jag har även två adepter som testat den och redovisar hur de gör i boken. Så man får flera perspektiv och utgångslägen. Lite recept och en samhällsdel. Jag tycker det blir onyanserat att prata om en diet utan att ta in samtidsaspekten. Där jag intervjuar en mathistoriker, en professor i näringslära, en kostläkare, en psykolog och en präst för att få reda på vad att fasta är ur religionens perspektiv.

Bidrar inte materialet i boken till den ökade utseendehetsen?
– Jag skulle nog vända på steken. Det faktum att jag inte var nöjd med min kropp gjorde att jag blev väldigt fixerad både min och andras kroppar, hur de såg ut eller inte såg ut. Det störde mig en hel del, för det gjorde att jag såg allt annat i livet genom det här missnöjesmolnet. När jag blev nöjd med min kroppsvikt försvann molnet, och jag kan nu fokusera på roligare och viktigare saker.

Hur ser ditt yrkesliv ut i dag?
– Jag är ju föräldraledig med min tioveckors pojke. Men det är mycket på gång och jag jobbar två dagar i veckan, det har jag i princip gjort sen förlossningen. Men kommer kanske snart behöva gå upp till tre. Han hänger ju i och för sig med överallt än så länge, så det går ju fortfarande bra att multitaska. Just nu sitter jag med en kommande liten porslinsserie i mitt designbolag. Har precis släppt en bok (som du vet) och har lite lansering för den. Samt att det eventuellt ska göras lite poddar och andra roliga projekt. Men inget är klart än. Sen bloggar jag lite också, men det är mer hobby.

Vad har ni fått för reaktioner på fyllepodden?
– Bara positiva! Så kul. Nu hör sig till och med massa människor av sig och vill vara med så om det blir en andrasäsong.

Vad kan vi förvänta oss framöver? Några nya spännande gäster?
– Vill inte avslöja något än då det inte är klart. Men vi har suveräna gäster och riktigt bra ämnen, om det blir så.

Susanna Sköld

Ämnen i artikeln:

Anitha Clemence

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.