Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag häpnar över aversionen mot det grekiska folket"

Publicerad: 2 november 2011, 15:39

Alexandra Pascalidou

Foto: Foto: Johan Lindskog/TV4

På nätet har ett mot greker nedlåtande mejl, ”Stöd en grek”, florerat de senaste veckorna och i veckan refererades det i en artikel i SvD. Journalisten Alexandra Pascalidou tycker att det är rätt att publicera mejlet, men tycker samtidigt att rapporteringen borde nyanseras. – Jag häpnar över den aversion som sprids mot det grekiska folket och de enkelspåriga anklagelseakterna, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Alexandra Pascalidou

På nätet har följande text spridits via mejl och sociala medier. I tisdagens SvD refererades även det ”ironiska mejlet” i en artikel om Greklands kris.

”Stöd en grek - bli fadder idag!

Hjälp Kostas, Dimitrios och Georgiosodupulopululosos att få det fortsatt bra hemma i Grekland,
de riskerar nämligen hemskheter i sitt hemland som t.ex.
- betala skatt
- behöva gå till jobbet varje dag
- jobba längre om dagarna än 09-15
- inte få sina 14 månadslöner om året
- inte få gå i pension vid 50 års ålder med 96% av lönen

Ge din gåva redan idag.

SMSa Souvlaki till 72 500
Sms:et kostar 16 000 kr + ev operatörsavgifter”

Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou, med rötterna i Grekland, har sett mejlet på Facebook och andra ställen på nätet.

– Jag ser det som illustrerande humor som givetvis förstärker schablonbilden av den lata greken som efter siestan sitter och spelar brädspel i skuggan med sin ouzo.

– DN har i dag en lika talande som subjektiv förstasida med fyra leende gubbar som röker och spelar backgammon. De skulle lika gärna ha valt en bild med utarmade pensionärer som köar i nyöppnade soppkök eller letar rester i soporna. Eller högutbildade unga kvinnor utan a-kassa som tvingas sälja sina kroppar. Eller barn som svimmar i skolorna för att de är undernärda.

Vad tycker du om mejlet?
– Eftersom jag är för yttrande- och pressfrihet och anser att tidningarna ska spegla folkopinionen var det rätt att publicera mejlet. Samtidigt anser jag att publicister har en skyldighet att nyansera rapporteringen från det grekiska ödesdramat och skildra flera sanningar.

– Många medier har enbart gottat sig i korruptionsskandaler och befängda bonusar som bara en minoritet av grekiska folket har varit delaktiga i. Majoriteten, hederliga arbetare som jobbat fler timmar än tyskarna, som haft färre förmåner och semesterdagar och lägre löner, har hamnat i ett ekonomiskt inferno. Idag är grekerna ett folk utan framtidshopp och det är ingenting att skratta åt.

Vad säger det här om folks inställning till greker och krisen i Grekland?
– Jag häpnar över den aversion som sprids mot det grekiska folket och de enkelspåriga anklagelseakterna, men även den egoism kommentarerna andas. I Frankrike finns en mycket mer empatisk och solidarisk ton mot grekerna trots att det är fransmännen som får betala notan om allt kraschar. Det är franska banker som ger Grekland lån och Frankrike som säljer krigsmaterial till Grekland för miljarder.

Hur kan en sådan här, i mitt tycke, nedlåtande och fördomsfull text påverka människors inställning?
– Det ökar polariseringen mellan EU:s medlemsländer och sår splittring och i förlängningen främlingsfientlighet. Jag kan skratta åt det hela som grekinna och luttrad journalist men jag vet att det finns många greker där ute som blir oerhört förolämpade.

Vad tycker du folk ska göra i stället för Greklands folk?
– Svenskar behöver inte göra något annat än att försöka få en så mångfasetterad bild av verkligheten och inte köpa lättsmälta fastfoodförklaringar.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Alexandra Pascalidou

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.