Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag har aldrig sett henne gladare än då”

Publicerad: 29 september 2017, 10:52

Annie Wegelius.

Foto: Hanna Teleman

Resumés chefredaktör Johan Såthe minns nyligen bortgångna Annie Wegelius.


Ämnen i artikeln:

Johan SåtheAnnie Wegelius

– Det finns så många olika bilder av en människa. Du har din bild av dig och andra har sina bilder av dig.

Det är de första orden i Annie Wegelius sommarprat från augusti 2014. När tidningarna gjort personporträtt på henne har det till och med varit ångestfyllt att fylla i den obligatoriska faktarutan. Annie berättar att när hon blev intervjuad av Tidningen Vi så stod det att hon "glatt och med släpig Stockholmsdialekt svarade på alla frågor om sitt yrkesliv". När frågorna kom att handla om hennes privatliv "såg det ut som om hon hade svalt något surt".

Det var jag som skrev de orden. Ett personporträtts fixering vid ovidkommande detaljer i privatlivet var lätt plågsamt för Annie Wegelius. Samtidigt förstod hon spelets regler och ville hjälpa till.

Jag hittar vår knappt tio år gamla mailväxling om just faktarutan. Hon skriver sina svar med stora bokstäver, hon kallas för ANNA-PANNA ibland av sin mamma. En bror har ANSI-PANSI som smeknamn. De bästa tv-programmen är BERÖRANDE PROGRAM SOM FÅR OSS ATT KÄNNA OCH UPPLEVA STARKA KÄNSLOR. Styrka: FÅR SAKER ATT HÄNDA.
Det sistnämnda är en underdrift.

Annie Wegelius var en pionjär inom den svenska tv-branschen. Hon började i mitten 80-talet i receptionen på reklamfilmsbolaget Mekano och slutade som programdirektör på SVT. Däremellan hann hon med att vara en nyckelperson när TV3 och Jan Stenbeck bröt det svenska tv-monopolet 1987. Hon startade produktionsbolaget Wegelius som hon sedan sålde till Bonnier, vilket gav henne det "fuck off-kapital" hennes pappa alltid tyckte att hon skulle ha (fast han använde andra ord). Tillsammans med vetenskapsjournalisten och vännen Maria Borelius grundade hon 1998 K-World, ett ed-techbolag som kom 20 år tidigt.

År 2002 skrev jag en reportagebok om hur den svenska kommersiella tv-branschen skapades. En mycket viktig del i boken var att skildra hur Annie Wegelius arbetat med de olika nya bolagen, kanalerna och programmen.

Hon brukade ibland skämta om att när TV2 bildades 1969 så rekryterades personalen från demonstranterna i FNL-tågen. När TV3 behövde folk så kom talangerna från kön till Café Opera. Kanske var det därför Annie valde att vi skulle ses på just Café Operas uteservering en ljummen sommarkväll 2002. Vi gick igenom hela karriären och hennes syn på sitt arbete. Det är sant att Annie Wegelius inte var särskilt förtjust i att bli intervjuad – men hon var riktigt bra på det. Hon drog sina historier målande och ordrikt, ofta med en lätt skruvad understatement-humor. Hon berättade att de som klev av 62:ans buss vid Gärdet var hennes idoler i ungdomen, eftersom de jobbade på SVT.

Hon producerande klassiska program som "Lyckohjulet", "Här är ditt kylskåp" och "Tur i kärlek". Det senare programmet gick i TV4. Annie Wegelius mindes hur dåvarande programchefen Annika Dopping reagerat när hon hade sett de första inspelningarna.
– Annika sa till mig att de på TV4 hade kräkts i en liten hink när de hade sett programmet. Men de förstod att det här måste göras.

"Tur i kärlek" byggde på en brittisk tv-idé som hette "Love at first sight". Just att adaptera utländska format till den svenska marknaden blev något av Annie Wegelius specialitet. Ett annat exempel är det okända irländska formatet "Lyrics board" som blev en monstersuccé i Sverige och SVT under namnet "Så ska det låta".

2007 gick ungdomens dröm om att få kliva av 62:ans buss vid Gärdet i uppfyllelse. Annie Wegelius rekryterades som programchef för SVT och lyckades bryta det grepp som kommersiella TV4 hade tagit om marknaden.

När hon valde att lämna SVT 2013 var det med en mycket framgångsrik karriär, både i Sverige och utomlands, i bagaget. Men hon kämpade samtidigt mot sin bröstcancer. Precis som att hon alltid försökt att äga berättelsen om sitt eget liv vägrade Annie Wegelius konsekvent att "bli sin sjukdom". Hon beskrev känslan som kroniskt cancersjuk som "dricka skumpa i första klass på Titanic". Även om det känns ok nu, så kommer isberget att dyka upp en dag. Räkna inte dagarna utan låt dagarna räknas.

Jag var inte nära vän till Annie Wegelius, men träffade henne i tjänsten ofta genom åren. Sista gången jag talade med henne skämtade hon om att det nog fanns tid att göra "den sista intervjun" ett tag till.

Jag tror att alla som träffade Annie Wegelius slogs av hennes kompetens, integritet och humor. Kom man innanför garden fanns där också en mycket varm och omtänksam människa.

Hon blev som 43-åring mamma till dottern Carmen. När vi sågs för intervjun till Tidningen Vi bubblade hon av glädje över att ha blivit förälder, "jag är knockad av vilken kärleksexplosion det var att få barn", sa hon både under och efter intervjun. Jag har aldrig sett henne gladare än då.

I måndags dök isberget upp.

FAKTA/ Annie Wegelius 1959-2017
• Född i Östersund, död i Stockholm.
• Fadern var kapten i finska vinterkriget, drev affär med antikviteter och konsthantverk. Modern var hemmafru och senare chef för en konferensgård.
• Kallades ofta "Tv-drottningen" i branschpressen, var med och startade TV3 1987 och grundade senare produktionsbolaget Wegelius.
• Grundade 1998 bolaget K-World tillsammans med Maria Borelius.
• Var programdirektör för SVT mellan 2007 och 2013.
• Tilldelades 2016 tv-utmärkelsen Kristallens hederspris.

Johan Såthe

Ämnen i artikeln:

Johan SåtheAnnie Wegelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.