Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag har gjort om mitt riksdagsrum till en filmstudio”

Publicerad: 17 oktober 2014, 15:23

24-åriga moderaten Ida Drougge tänker vända upp och ned på hur man jobbar i Riksdagen. Som tidigare filmproducent åt Slöseriombudsmannen Martin Borgs har hon fått idéer som hon nu ska dra nytta av i politiken. – Jag har gjort om mitt riksdagsrum till en filmstudio, säger Ida Drougge.


Ämnen i artikeln:

Martin BorgsRiksdagenModeraternaHanif Bali

Hon berättar att hon tog sitt pick och pack och flyttade upp till kollegan Hanif Balis arbetsrum i fredags, medan hon stuvade om i det egna riksdagsrummet.

Men det är inte precis brittiska House of Lords i Riksdagen precis. Hur roligt kan det bli?
– Det gäller att göra det enkelt, klart och tydligt och om man dessutom kan sammanfatta det i en bild så blir det lätt delbart i sociala medier. Man måste heller inte ta bilder från arbetsrummet precis, säger Ida Drougge.

Hon växte upp i klassisk Lidingö-miljö. Men hennes mamma drabbades av utmattningsdepression när hon var nio år. Året efter blev hennes pappa arbetslös i och med it-kraschen år 2000.

Hela tillvaron vändes upp och ned.

Familjen fick sänka kostnaderna till ett minimum och Ida och hennes syskon fick åka till mormor och morfar ett par gånger per vecka för att äta.

– Jag blev frustrerad och tänkte att om vi som familj hade haft det så bra hade det svårt att gå ihop. Hur hade andra det då som har råkat ut för något liknande, säger Ida Drougge.

Redan då började hon fundera över vad som egentligen sker med våra skattepengar, vilket sedermera gjorde att hon gick med i Moderata Ungdomsförbundet, MUF, i samband med valrörelsen år 2005/2006.

Hon gjorde snabb karriär i M-rörelsen och blev först valledare för Moderata Studenter och därefter ordförande år 2011.

Här var hon också snabb med att utnyttja kommunikationens kraft.
– Vi var ett nytt nätverk som inte var så igenkända så vi satte exempelvis dumstrut på bostadsminister Stefan Attefall då han sade att man borde söka sig till universitet där det finns bostäder i stället för att satsa på att gå på bra på universitet. Vi tältade även utanför Campus för att visa på bostadsbristen, säger Ida Drougge.

Det var under den tiden som hon kom i kontakt med Skattebetalarnas Slöseriombudsman Martin Borgs, som i dagarna har slutat sitt uppdrag.
– Jag bjöd in honom till Moderata Studenter för att han skulle tala om sin film om högskolan. Filmen handlade om de nackdelar som uppstår när man utbildar sig bara för att ta poäng, säger Ida Drougge.

Hon blev sedermera tipsad av en vän att Martin Borgs sökte folk och på den vägen blev det.
– Jag gick snabbt från att vara produktionsledare till att bli producent. Men det var många involverade i filmerna, säger Ida Drougge.

Hon tycker ett av de mest korkade exemplen på hur man bränner skattepengar var när Kristianstad kommun skulle bygga ett naturhus som skulle stå på pålar. Problemet var bara att man glömde pålarna vid upphandlingen.

Hon kommer också ihåg mycket från den tuffa situationen under uppväxtåren, som kom att forma henne för resten av livet. Ida Drougge minns särskilt en episod i skolan när man skulle ta med sig ett tidningsurklipp till skolan.

Familjen hade sagt upp morgontidningen och hon tvingades göra en pappersutskrift i stället.
– Mina kamrater i skolan tyckte att det var jättekonstigt att jag inte hade rivit ut något från en tidning så nästa gång gick jag över till grannen för att låna en tidning, säger Ida Drougge.

Hon fick också börja jobba extra på sommaren vid tolv års ålder för att kunna åka på klassresa.
– Min 37-åriga mamma var sjuk och den dåvarande S-regeringen ville att hon skulle förtidspensioneras. Jag har lite förståelse för den inställningen. Man måste tro på människor och förstå hur mycket ett arbete betyder. Det tog många år innan hon fick en diagnos, men idag är hon tillbaka och jobbar, säger Ida Drougge.

Samtidigt som Ida Drougge jobbade läste hon juridik– mest för att utmana sin dyslexi på en av de kanske mest litteraturintensiva utbildningarna.

– Jag har haft mycket nytta av min politiska bakgrund där man lär sig att ifrågasätta saker. Det behöver inte vara rätt bara för att det står i lagen, säger Ida Drougge.

Hon fick 380 personröster till riksdagen, som hon samlade ihop genom att besöka gamla Muf:are och hålla Homeparties likt sådana som Gudryn Schyman har hållit för FI:s räkning.

Hon fick sjätte flest kryss från Stockholms län till riksdagen.

– Jag hoppas kunna använda mig av det jag lärde mig om rörlig bild när jag jobbade med filmen "Någon annan betalar". Jag ska sprida Youtube-klipp och en massa rörliga bilder precis som vi gjorde med Slöseriombudsmannen, säger Ida Drougge.

Hur tänker du kring successionen i Moderaterna?
- Jag tycker ändå att både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg agerade korrekt. Jag är övertygad om att man inte hade förstått att partiet tar valförlusten på allvar om Fredrik och Anders bara hade varit kvar som om ingenting hade hänt, säger Ida Drougge.

Hon har hunnit tillbringa två veckor i riksdagen.
- Jag har en lite mer livlig och konkret debattstil och jag försöker göra det jag tycker är kul. Jag har egentligen inte haft någon plan på att sitta i riksdagen, utan det var vid förra Almedalen jag tänkte att det kanske skulle kunna gå vägen, säger Ida Drougge.

Ida Drougge har inga nära släktband till författaren, krönikören och journalisten Unni Drougge.

FAKTA/IDA DROUGGE
Ålder:
24 år
Bor: Lidingö
Familj: Sambo, inga barn
Utbildning: Tre års juristubildning vid Uppsala universitet
Karriär: Ordförande för Moderata Studenter, förbundsstyrelsen för Moderata ungdomsförbundet, MUF, producent åt Slöseriombudsmannen Martin Borgs (som precis har lämnat sitt uppdrag) och nybliven riksdagsledamot
Fritidsintressen: Utomhusaktiviteter, exempelvis plocka svamp
Dold talang: Duktig på practical jokes. Senast lurade jag en kompis att hans guldfiskar hade dött. Syftet var gott. Jag ville att han skulle bli bättre på att ta hand om fiskarna.
På nattduksbordet: Daniel Suhonens bok Partiledaren som klev in i kylan: Berättelsen om Juholts fall
Motto: Varje morgon då jag går upp och borstar tänderna så tänker jag på varför jag har gått upp på morgonen. Jag är visserligen morgontrött, men det handlar mer om att kunna fokusera på det som är viktigt.
Fem viktiga personer i ditt nätverk:
Estelle Akabalieva - United Screens
Elvira Hellsten, Formgivare och företagare
Niklas Wykman – Riksdagsledamot (M)
Mathilda Hjelm, Ordf. Moderat Skolungdom
Mattias Hallberg, Ordförande Sveriges elevkårer

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.