Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag har haft rätt hela tiden”

Publicerad: 4 maj 2012, 14:40

Johan Staél von Holstein kallar sig själv för serieentreprenör.

Foto: Anna Simonsson/Scanpix.

Entreprenören Johan Staël von Holstein kommer till Sverige på onsdag i nästa vecka för att tala i samband med Stockholm Media Week – Jag ska prata om nästa stora grej. Jag vill inte säga mer förrän jag står uppe på scenen. Men jag kan konstatera att mina tidigare förutsägelser alltid har slagit in, säger Johan Staël von Holstein.


Ämnen i artikeln:

Johan Staël von HolsteinIcon

Johan Staël von Holstein har alltid varit frispråkig av sig.  Han  retade upp socialdemokrater över hela landet under sin tid på Icon  Medialab.  Han fick hela 20 mordhot när han satt med i Statens  Kulturråd, men då var måttet rågat och han flyttade till Singapore.  

Att  bo utomlands var egentligen ingen ny erfarenhet för honom, utan Johan  Staël von Holstein har gjort det mer än halva sitt liv.

Han flyttade till Spanien redan som tvååring och bodde där i fem år.

Han  flyttade sedan tillbaka till Halmstad och gjorde lumpen som ridande  militärpolis vid K1 i Stockholm.  Han har därefter varit både reseledare  och skibum.

Han hade länge svårt för studierna, men allt  förändrades då han som 24-åring var med om en bilolycka som gjorde att  han krossade sitt högra knä, blev rullstolsbunden i tre månader och fick  använda kryckor i ett halvår därefter:
– Jag är adhd, ordblind,  var värdelös i skolan och hade skitbetyg, men efter olyckan hade jag  ingen tid att jaga tjejer så det var nog första gången i mitt liv som  jag blev bra på att plugga. Jag hade nog aldrig läst på universitet  annars, säger Johan Staël von Holstein.

Han berättar också att han  hade så mycket energi över att hans föräldrar släppte av honom någon  kilometer innan man kom fram till hemmet:
– Jag sover väl i  genomsnitt 4-5 timmar per dygn. Läkaren sade att jag ser ut som 40 år på  utsidan, men 80 år inuti, säger Johan Staël von Holstein.

Han  hävdar dock att hans överskottsenergi långtifrån bara är till ondo och  att många personligheter i historien har varit ordblinda - alltifrån  IKEA-grundaren Ingvar Kamprad och EF-grundaren Bertil Hult till Bill  Gates, Steve Jobs, Donald Trump, Richard Branson, Albert Einstein och  Leonardo da Vinci.

Och inte minst 60 procent av de som idag sitter i svenska fängelser:
–  Men man måste förstå att människor är annorlunda och har olika  begåvningar. Man måste låta folk vara bra på det man är bra på. Då jag  var liten fanns inte så mycket bokstavskombinationer så jag fick sitta i  grupper med talpedagog och känna mig dum, säger Johan Staël von  Holstein.

Han hävdar att just det faktum att han är ordblind gör  att han har kommit med de allra bästa förutsägelserna om vilken påverkan  internet och den digitala utvecklingen skulle få på samhället:
–  Dåvarande kommunikationsministern Ines Uusmann sade att internet var en  fluga och höjdare på storbolagen undrade vad man skulle med e-post till  då det finns fax. De fattade ingenting, men jag ser saker på andra sätt,  säger Johan Staël von Holstein.

Han pekar också på att han sagt  att det socialistiska Europa skulle bli mer konservativt och att han  varnade för en it-bubbla, men ingen lyssnade;
– Jag hade rätt och  alla andra hade fel. Jag vet inte varför jag kan se in i framtiden, men  jag gör det, säger Johan Staël von Holstein.

Du kanske är lite som  Nostradamus. Han har spått en hel del om framtiden med hjälp av sina  verser och vissa hävdar att han har haft rätt?
– Han var en sådan  som tittade i kaffesump, men jag lägger snarare ett enkelt pussel över  hur världen ser ut idag. Jag skrev exempelvis kolumner för Metro i fyra  år och tog upp att vi skulle ha bibehållna låga räntor, mer  arbetslöshet, upplopp och till slut inbördeskrig. Jag säger vänta bara  2-3 år så får jag rätt kring det också. Man behöver inte titta i  kaffesump för att förstå att något kommer att hända om 30-50 procent av  dagens ungdomar inte ens får möjlighet att skapa en dräglig tillvaro,  säger Johan Staël von Holstein.

Han återkommer gång efter annan till att han hela tiden har haft rätt.

Det verkar som att det är viktigt för dig att ha rätt?
–  Nej, det bara att jag har haft det och när man har blivit så bespottad  som jag har blivit är det alltid roligt att kunna säga till gamla  stofiler att jag hade rätt. Men när jag jobbade med Z-TV, Icon Medialab  och andra verksamheter hade jag naturligtvis ingen aning om att mina  tankar om framtiden skulle bli verklighet, säger Johan Staël von  Holstein.

Om det nu är som du säger att du verkligen kan förutspå framtiden vad tror du i så fall att det beror på?
–  Jag tror att jag tänker i bilder i och med att jag är adhd och ordblind  och det brukar ju heta att en bild säger mer än tusen ord. Så då kan  man ju tänka snabbare och det blir därmed också enklare att måla upp en  bild av framtiden. Men samhället är uppbyggt på det viset att de  viktigaste människorna kan matte och de blir skiträdda för personer som  mig, säger Johan Staël von Holstein.

Du retade upp folk ganska mycket med boken Inget kan stoppa oss nu?
–  Jag lever efter principen att livet inte är en popularitetstävling. I  Sverige får man inte säga att man kan något, utan ska helst be om ursäkt  för det och jag är inte sådan.

Så du tycker inte att du passar in i Sverige med andra ord?
–  Jag trivs bättre utomlands. Jag fick hela 20 mordhot under tiden i  Kulturrådet och Sverige är faktiskt det land där man har mördat flest  politiker under de senaste 25-30 åren. Så jag tog hoten på allvar och  flyttade till Singapore, säger Johan Staël von Holstein.

Han har  ett långt förflutet inom näringslivet och började sin bana med att fuska  sig in på ekonomlinjen vid Stockholms universitet:
– Jag hade så  dåliga betyg så jag gick upp till antagningsenheten med blommor och  choklad två gånger per dag i en vecka och till slut kom jag in. En av de  viktigaste reglerna i livet är never take no for an answer. Jag fick  toppbetyg och pluggade sedan utomlands, säger Johan Staël von Holstein.

Han  ser sig själv som en serieentreprenör och har aldrig varit anställd.  Han fick ett erbjudande om att börja jobba för Stenbecksfären direkt  efter utlandsstudierna.

Han var inkopplad på Kinnevik i fem år,  men bara som konsult. Han fick bland annat uppgiften att dra igång en  butikskedja för tv-shopsprodukter.

Då han skulle starta Speed  Ventures ihop med sin kollega Magnus Lindahl 1996 sammanföll det hela  med att Jesper Jos Ohlson och Erik Wickström skulle starta ett bolag vid  namn Icon Medialab:
– De sade att om vi anlitar dem som kund blir vi delägare och founding partners på köpet, säger Johan Staël von Holstein.

Resten är som man brukar säga historia.

Johan  Staël von Holstein jobbade på Icon Medialab i Sverige fram till 1999.   Han flyttade sedan till Asien för att jobba ytterligare ett år på Icon.

Han sålde av andelar allteftersom och skapade sig en förmögenhet på hundratals miljoner kronor. Idag är det mesta borta:
– Jag var ganska högt belånad i och med att jag trodde på Icon och jag  investerade ju även i massa andra bolag. Så jag kom undan med näsan över  vattenytan eftersom nästan alla mina pengar försvann när it-bubblan  sprack, säger Johan Staël von Holstein.

Han fick ändå över så pass  mycket över att han kunde filosofera över livet två år i Schweiz samt  köpa en vräkig villa i Saltsjöbaden och renovera den i samband med att  han flyttade hem till Sverige.

Han har idag fått sälja huset. Inte  minst tack varje att cirka en fjärdedel av pengarna gick åt till hans  satsning på en inkubatorverksamhet Iqube.

Vad har du för pengar kvar idag?
–  Jag sitter med en del innehav i onoterade bolag, men jag är ju inte i  någon investmentmode om man säger så. Men det går ingen nöd på mig,  säger Johan Staël von Holstein.

Då han flyttade till Singapore  valde han att börja om på ny kula och starta verksamheten Mycube. Tanken  var att utmana Facebook, men det gick inte som planerat utan Johan  Staël von Holstein blev utmanövrerad av en av investerarna:
–  Teknikerna blev aldrig färdiga i tid med produkten och jag är ju själv  ingen programmerare precis, säger Johan Staël von Holstein.

Du har sagt till svenska medier att du är misslyckad. Hur ser du på det idag?
–  Jag har aldrig sagt det, utan vad jag har sagt är att jag är för  gammal, för dyr och för trött efter tre hjärtoperationer för att starta  nya bolag. De som inte själva startat ett bolag förstår inte hur jobbigt  det är. En vanlig entreprenör jobbar minst dubbelt så mycket som den  anställde som arbetar allra mest, säger Johan Staël von Holstein.

Han  är inte inne i några styrelseuppdrag eller liknande för närvarande, men  räknar kallt med att få sådana förfrågningar framöver:
– Jag har  ett fantastiskt nätverk, enorm erfarenhet av att driva ett bolag med  verksamhet i hela 28 länder och jag har haft tusentals anställda. Jag  anser att jag har så mycket erfarenhet att folk är villiga att betala  för det, säger Johan Staël von Holstein.

Han återkommer återigen till det här med att han har haft rätt.

Han  pekar bland annat på att han insåg att industrier skulle flytta till  Kina och att Sverige inte längre kunde förlita sig på sin traditionella  industri.

Han pratar också om att han redan 1996 insåg att folk i framtiden skulle ha mobiltelefoner med video i:
– Jag vet inte riktigt varför jag ser framtiden, men jag gör det. Jag  använder mig mycket av 80-talsfenomenet Mindmapping för att lägga  pusssel över vad som ska ske framöver. 100 procent av jordens befolkning  var överens om att jorden var platt, men det visade sig ju vara fel  utav helvete. Men av någon outgrundlig anledning kan människor bara se  det som sker för stunden, säger Johan Staël von Holstein.

Vad ser du kommer att hända framöver då?
–  Amerikanska inbördeskriget gjorde slut på slaveriet för 200 år sedan,  men nu har vi ett digitalt slaveri i och med Facebook och Google. Det  tar några tiotals år till innan vi är helt i händerna på bolagen, men då  är det risk att det är försent och politikerna måste fatta att man måste göra något, säger Johan Staël von Holstein.

Han tycker sig också ha receptet för hur man ska motverka ungdomsarbetslösheten i världen:
–  Om man ger tillbaka ungdomarna sin digitala identitet så kan de bli  entreprenörer på nolltid, men nu sitter de och svälter bara för att  Facebook och bankerna stjäl deras pengar. Men måste också lära  ungdomarna att sälja det finns hur mycket provisionsjobb som helst,  säger Johan Staël von Holstein.

Hur har du upplevt din tid i Singapore?
–  Jag älskar Singapore. Det finns ingen arbetslöshet eller kriminalitet  att tala om och man har världens bästa infrastruktur. Man har också haft  den högsta BNP-tillväxten i världen under flera decennier. Många olika  slags människor bor här så det är omöjligt att vara rasist, säger Johan  Staël von Holstein.

Det låter som en utopi eller kanske rentav ett entreprenörens Eldorado?
– Jo, och det är många förföljda som bosätter sig här. Här får man  verkligen vara den man är och man slipper betala för arbetsskygga  skinnskallar i Örebro, säger Johan Staël von Holstein.

Men vad händer om någon blir sjuk då och inte kan jobba?
–  Det där är en jävla socialistisk lögn att ett samhälle inte skulle ta  hand om sådana personer. Men i Sverige är folk utbrända och allt vad vet  jag. Men är man civilingenjör och inte får något jobb får man väl för  fasen köra taxi. Jag har ingen ATP eller pensionsförsäkring, utan räknar  iskallt med att jobba tills jag dör, säger Johan Staël von Holstein.

Du säger att du alltid har rätt, men hur ser du på att du numera är bortkopplad från Mycube?
– Jag tycker att det är mitt första och största misslyckande i livet, säger Johan Staël von Holstein.

Om Johan Staël von Holstein:
Ålder: 49 år.
Familj: Fru och två söner.
Bor:
Radhus i Singapore.
Utbildning:
Civekonom och tyska, franska, spanska.
Karriär:
Alltid tagit personligt ansvar och varit entreprenör.
På nattduksbordet:
Avslutat Zlatan-boken, som var fantastisk.
Dold talang:
Bra på att laga mat och spela trumpet på läpparna.
Fem viktiga personer i ditt nätverk:
Jag har ett otroligt internationellt nätverk så allra viktigast är mina bröder Fredrik och Oscar. Sedan vännerna Micke, Janne och Björn.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.