Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag har inte alls fått sparken från SVT”

Publicerad: 19 juni 2012, 12:27

Foto: Carl-Johan Söder/SVT.

SVT hävdar att Antikrundans leksaks- och teknikexpert Peter Pluntky inte får förnyat kontrakt eftersom han har deltagit i en reklamfilm för Siba med tydliga kopplingar till upplägget. Peter Pluntky slår nu tillbaka och hävdar att han inte alls har fått sparken.


Ämnen i artikeln:

SibaSVTAntikrundan

– Jag har sagt upp mig och det gjorde jag redan för ett par veckor sedan, säger Peter Pluntky.

Peter  Pluntky har varit i SVT:s Antikrundan sedan starten 1989. Men 71-årige  leksaks- och teknikexperten deltar inte i nästa säsong.

SVT:s  programchef och ansvarige utgivare, Micael Lekberg, hävdar att det beror  på att han figurerar i en reklamfilm för Siba med starka kopplingar  till programmet.

Så här säger Micael Lekberg till DN:
"Vi är jättenoga med att man inte sammanblandar kommersiella företag med SVT. Men han tycks inte förstå allvaret i detta."

Peter Pluntky slår nu tillbaka och hävdar att han inte alls har fått sparken, utan att han sade upp sig för flera veckor sedan:

–  Jag vill inte vara med i Antikrunda längre och det har jag inte velat  på två år eftersom det har blivit ett jippbetonat program långtifrån  BBC:s ursprungsformat, säger han.

Peter Pluntky menar i stället  att SVT använder reklamfilmen som en förevändning för att hävda att han  inte får vara kvar när det i själva verket är så att han själv har valt  att lämna – det vill säga att man inte förlorar ansiktet:

– Att de har låtit mig lämna programmet är rent bullshit från SVT:s sida, säger Peter Pluntky.

Han  hävdar också att det har dröst in mail från medarbetare som beklagar  att han ska lämna Antikrundan.

Men han står fast vid sitt beslut:
–  Jag skrev en lång lista för två år sedan till producenterna med förslag  på vad vi måste göra för att programmet ska hålla god kvalitet. Men jag  har inte fått svar på detta och i stället har programmet bara blivit alltmer jippobetonat, säger Peter Plunktky.

Han menar att många av  Antikrundans experter är av samma åsikt, men vågar till skillnad från  just Peter Plunktky inte fronta om detta:

– SVT kan låta Guillou  och Marklund och allt vad det heter sitta och göra reklam för sina  böcker, men jag får inte ens visa upp min bok om reklamens födelse. Det  är dubbelmoral så det skriker om det, säger han.

Han vänder sig  också emot att Antikrundan har infört massa tävlingar och att man  besöker kändisar som inte ens har något vettigt att visa upp:

– Maud Olofsson hade mortlar som var värda 25 kronor styck. Det blir löjeväckande, säger Peter Pluntky.

Han  vänder sig också emot att Antikrundan skickar Anne Lundberg på  exklusiva reportageresor till exempelvis Paris för att intervjua en  kostnär:

– Det blir fånigt om inte ens konstnärens verk värderas i  programmet. Det känns som det ska vara lite Let´s Dance, Robinson  Fångarna på fortet och allt vad det heter på en och samma gång, säger  Peter Pluntky.

Han påpekar också att han inte på något sätt tyckte det var fel med Siba-inslaget.

Peter Pluntky utesluter heller inte att han skulle kunna delta i något liknande program för en konkurrerande kanal:

– Jag har massa idéer och det går alltid att hitta olika koncept att göra program om gamla pryttlar.

Hur ska du försörja dig i och med att du slutar för Antikrundan?
–  Jag gör 30-40 föreläsningar per år och alltifrån rock´n roll till  MC-åkning. Jag håller även på en med stor utställning i New York. Så jag  är fullskiten med jobb har mitt på det torra. Det är också därför som  jag verkligen vägar säga vad jag tycker, säger Peter Pluntky.

Då Resume.se talar med Micael Lekberg hävdar han att inte finns något formellt anställningskontrakt mellan SVT och Peter Pluntky:
– Antikrundan är bara en liten del av hela den bukett som experterna håller på med. Vi anlitar experterna tolv dagar per år, men det är inte så att vi har ett kontrakt med Peter Pluntky. Så han har inget säga upp sig ifrån, säger han.

Han bekräftar att Peter Pluntky velat förändra programmet i en annan inriktning under en längre tid:
– Han har varit irriterad och ställt ultimatum. Han får gärna ha synpunkter och vi tar gärna emot det från Antikrundans alla experter. Men redaktörsskapet måste SVT bestämma över, säger Micael Lekberg.

Han beklagar att Antikrundan och Peter Pluntky nu går skilda vägar
– Det är skittråkigt att vi inte kan fortsätta med Peter. Han är profilerad, kunnig och rolig och det är precis sådant som vi värdesätter hos Antikrundans experter, säger Micael Lekberg.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SibaSVTAntikrundan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.