Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag har mått så jävla dåligt"

Publicerad: 19 januari 2011, 17:03

(UPPDATERAD) SVT-reportern Lina Makboul stäms på två miljoner kronor av en kvinna som anser sig kränkt av reportaget "Svart polyester" om muslimska kvinnor i "Uppdrag Granskning" som sändes i höstas. - Vi hade en överenskommelse att jag skulle se och godkänna mina inslag i programmet, skriver kvinnan i stämningsansökan. Hon struntade i det, det visades utan mitt godkännande. Tingsrätten avvisade senare stämningsansökan.


Kvinnan på bilden har inget med stämningen att göra. Foto: Colourbox.com

Enligt kvinnan är hennes syster, en SVT-fotograf och Lina Makboul själv vittne till denna överenskommelse som åberopas som bevisning.

- Det stämmer inte, säger Lina Makboul till Resume.se. Kvinnan har fått ta del av det hon sa i inslaget via mejl och har godkänt det. SVT får avvakta och be jurister titta på innehållet i ansökan.

Lina Makboul valde att hoppa av "Uppdrag Granskning" en vecka efter det att programmet sänts.

- Det har inget som helst samband med att jag slutade, säger Lina Makboul.

Ikväll har "Uppdrag Granskning" säsongspremiär för vårens program om en dömd pedofil som fick en egen lägenhet och därefter begick nya övergrepp.

I början av oktober förra året sändes ett annat känsligt reportage, "Svart polyester". Redaktionen ville undersöka varför ansiktsslöja väcker sådana starka känslor och vilka fördomar det finns kring den.

Reportern Lina Makboul skrev på "Uppdrag Gransknings" hemsida att hon till sist fick tag i en kvinna som valt att bära niqab, en ogenomskinlig slöja som bärs framför ansiktet av vissa muslimska kvinnor, och att kvinnan slutligen godkände att ställa upp i programmet. Villkoret var att hennes ögon inte fick synas i tv-rutan, något redaktionen godkände.

Av stämningsansökan i Stockholms tingsrätt framgår att kvinnan i programmet känner sig förnedrad av inslaget och att det skapat fördomar mot islam. Hon vill i och med stämningen få upprättelse för att "bli hel igen".

- Programmet har fått allvarliga konsekvenser för mig, min familj och min mamma, skriver hon. Det har gett en felvinkling av muslimska kvinnor och smutskastat dem.

På vilket sätt menar du?

-Det är skitsnack att jag sett innehållet via mejl, säger kvinnan till Resume.se. Jag hade flera invändningar om det. Hon sa att jag inte skulle vara med i programmet och inte hann se inslaget, det är försent. Lina Makboul har helt knäckt mig inför svenska folket. Hade jag vetat att hon hade den här inställningen hade jag aldrig ställt upp. Jag ville visa svenska folket att vi inte är förtryckta.

Kvinnan berättar att hennes släkt tagit avstånd från henne efter programmet och att hon haft ett helvete.

- Jag har mått så jävla dåligt psykiskt.

Kvinnan hävdar i stämningsansökan att Lina Makboul brutit avtalet de kom överens om och visar på ett annat program för några år sedan med reportern, med liknande tendens, "SFI-Sveriges farstu". Där framställdes, enligt kvinnan, beslöjade muslimska kvinnor inte bara som okunniga och lata utan också som oärliga.

- Nu får det vara nog. Lina Makboul ska ställas inför rätta.

Tillägg till text efter beslut av tingsrätten i december 2011: Tingsrätten avvisade senare stämningsansökan. Visserligen hade parterna gjort en överenskommelse om att programmet skulle godkännas av den intervjuade kvinnan före visning, men stämningsansökan var ändå ofullständig.

Lilian Andersson

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.