Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag har pondus"

Publicerad: 12 mars 2011, 09:14

Festnätter med David Bowie på Café Opera och sju Eurovisionfinaler. SVT: s notoriske studioman gör sin femtionde melodifestivalsändning på lördag. Henric von Zweigbergk har levt ett rikt liv. – Jag har festat hårt. Jag har haft bra kompisar, vissa har festat ihjäl sig. Men mitt liv har aldrig varit misär, berättar Henric von Zweigbergk.


Henric von Zweibergk, två meter lång, riggar upp inför kvällens Melodifestival-final i Globen. Foto: Rickard Kilström.

Henric von Zweibergk. Foto: Rickard Kilström.

1993 lämnade han livet på krogen för att bli studioman. Han hade blivit ett känt ansikte genom åren i Café Operas dörrpost, vilket gjorde att många trodde att han var gammal i gamet direkt. Henric von Zweigbergk fick bygga upp sin kompetens på egen hand.

– Det finns många likheter med krogbranschen. Det gäller att ta folk, vara stresstålig och ha många bollar i luften. Jag gillar inte när det står stilla, säger Henric von Zweigbergk.

Ibland går det snett under sändningarna. Då kan Henric von Zweigbergk ryta till. Som i lördags när fel telefonnummer dök upp i omröstningen.

– Det är med all rätt att folk klagar. Det är trist att det blivit fel två gånger under en och samma säsong. Det är den mänskliga faktorn som spelar in, säger han.

Henrics andra ben i karriären är Hockeyn. Under NHL-lockouten 1994 blev han livvakt åt de kanadensiska världsstjärnorna Wayne Gretzky och Mark Messier. Gretzky, ansedd som den bästa spelaren i hockeyhistorien var skötsam och gick hem till tidigt hotellet. Mark Messier var ute och partajade till klockan sex varje natt och ute på isen klockan åtta på morgonen. Henric von Zweinbergk älskar hockey och kvällarna i båset blev en höjdpunkt. Innan stjärnornas avfärd fick Henric ett fint minne från ”the great one”.

– Precis innan de skulle åka till Arlanda kom Gretzky fram. Han gav mig jubileumspucken som han tilldelades när han gjorde sitt 802: a mål, slog målrekordet i NHL. Jag blev otroligt stolt, berättar Henric von Zweigbergk.

Förklaringen bakom Henrics sociala intelligens ligger i att han praktiskt taget växte upp på Stockholms krogar. Som bartender, servitör och dörrvakt avverkade han tjugo år, 1978 till 1998, i nattvimlet. Under Café Opera-tiden var krogen en frizon. Pressen fick komma in, men utan penna och anteckningsblock. Festandet var vilt. Henric von Zweigbergk har festat med både David Bowie och Mick Jagger. De flesta megastjärnorna var trevliga förutom Billy Idol som rispade sönder ett träbord med en bordskniv. Henric von Zeigbergk har sätt de bästa och sämsta av kändiseliten.

Vilka fördelar kan du dra av åren på krogen i ditt jobb som studioman?
– Jag har en jäkla fördel. Jag kan hantera stress bättre än de flesta, jag tycker den är skön. När vi är klara med förberedelserna tycker jag ofta att det blir lite väl lugnt. Adrenalin är en drivkraft, säger Henric von Zweigbergk.

Det blir många skratt med Henric von Zeigbergk. Ledigt rabblar han upp anekdot på anekdot och det respektingivande intrycket förbytts i värme. Henric von Zweigbergk vet att många är rädda för honom vid första anblicken. Pondus kan också vara en fördel i kontakten med artister.

– Jag har pondus. Jag vet att folk lyssnar på vad jag säger och därför kan saker och ting bli utförda på det sätt jag vill. När saker och ting går fel har jag en fördel av min stora kroppshydda.

Kan storleken bli en nackdel. Du kan ju inte direkt gömma dig under sändning?
– Det går inte. När jag sprang hukandes i studion sa Robert Aschberg ”Skit i det där, gör dig till en del av kulissen.” Det har jag följt, säger Henric von Zweigbergk.

Direktsändningar innebär oväntade händelser. För egen del dök det största huvudbryet upp under en Idrottsgala. Trettio sekunder innan sändning sprack Henric von Zweigbergks byxor. Det fanns ingen tid för ombyte. Genererad fick han hälsa på kungaparet med söndertrasade byxben.

Melodifestivalen har blivit centrum i Henric von Zweigbergks frilansande. 2005 sa det klick mellan honom och hustru Camilla Bjering under tävlingarna efter flera års vänskap.

FAKTA

Anders Petter Henric von Zeigbergk. Ålder: 48 år. Bakgrund: 20 år på krogen. 18 år som studioman. Uppväxt: på Östermalm i Stockholm. Bor: på Mariatorget, Södermalm. Familj: Gift med Camilla Bjering von Zweigbergk, A&R på Warner Music. Läser: ”Jag är dålig på böcker. Min fru brukar häckla mig”. Lyssnar på: Tidigare mycket reagge. Numera mest pop och rock. Tittar på: Sport. Tjänar: 355 000 (Inkomståret 2009).

NÄTVERK: Spelar golf och är god vän med den förre fotbollshjälten Tomas Brolin och hockeylegendaren Mats Sundin. Henric har själv 12,6 i handicap. Äter middag med den nära vännen och artisten Andreas Johnsson med familj och schlagergeneralen Christer Björkman. Brukar spela golf och planerar middagssittningar med skådespelaren Mikael Persbrandt. Fikar på Mariatorget med Niclas Strömstedt och Jenny Östergren. Hänger med Adam Alsing som introducerade honom till tv-branschen. Skojar på teatergrillen med Anders Timell. ”Många av mina vänner har stora egon. Jag också. Jag tror att de gillar att träffa någon som behandlar dem som vanligt folk”.   Barndomsvän med reklamfilmsproducenten Karl Wessblad.

Tv-produktioner (Urval):

Hockey-VM, Idrottsgalan, Melodifestivalen, Rosabandet-galan, Eurovision, Hellenius hörna, Fråga Olle, Lingo, Vem kan slå Filip och Fredrik och Kristallen-galan.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.