Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag hoppas att Svenskan får en ägare som vill driva tidningen”

Publicerad: 2 december 2015, 13:21

En helt logisk affär, tyckte Expressens chefredaktör Thomas Mattsson när avsiktsförklaringen mellan Schibsted och Mittmedia offentliggjordes. När affären nu gått om intet hoppas han att SvD får en ny engagerad ägare.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonSvenska DagbladetSchibsted

Resumé intervjuade Thomas Mattsson i maj efter att Mittmedia presenterat sin ambition att ta över 70 procent av Svenska Dagbladet från Schibsted.
– Det är en helt logisk affär utifrån perspektivet att Schibsted över tid blir av med Svenska Dagbladet, kan skapa det digitala annonspaket som inga lokala aktörer hittills velat ingå med Aftonbladet samt att nästan 30 titlar inom MittMedia och Promedia kanske blir användare av det framtida Schibsted Media Platform-systemet och därmed bidrar med data till Schibsted, sa han då.

I dag kom beskedet att det inte blir någon affär. Thomas Mattsson är inte helt förvånad, även om han tycker att den hade varit bra för Svenska Dagbladet.
– Samgåendet mellan MittMedia och Svenska Dagbladet framstod ju som ren industrilogik, var vi många som konstaterade vid den så kallade avsiktsförklaringen, men under hela den här processen har alla inblandade varit noga med att påpeka att "inget är klart" och därför var det väl inte helt oväntat att den här sprack nu. Jag hoppas att Svenskan får en ägare som vill driva tidningen, den är viktig för mångfalden och inte minst de fantastiska SCA-avslöjandena visar väl på värdet av tidningen, säger han.

Svenska Dagbladet har i flera intervjuer framhållit att tidningens flerkanalsstrategi varit framgångsrik, och att resultatet har utvecklats positivt de senaste kvartalen. Men Thomas Mattsson tror att jakten på en ny köpare har inletts.
– Konsekvensen nu är förstås att Schibsted fortsätter att söka en tagare av Svenskan, som hittills fått 1 971 167 000 kronor i presstöd och som trots att verksamheten numera ändå går bättre trots allt tagit emot 283 miljoner kronor från skattebetalarna bara under de senaste fem åren. Under samma period har "vinsten" varit 266 miljoner, så givet att ingen idag vet vad den statliga medieutredningen kommer att föreslå för nytt stödsystem i framtiden är förstås ett ägande av Svenskan behäftat med stor osäkerhet och det gör väl inte en försäljning enklare.

Vad får det för konsekvenser för de båda koncernerna, som du ser det?
– Utan insyn i förhandlingarna bör man nog undvika tvärsäkra analyser, både Raoul Grünthal och Thomas Peterssohn är ju kloka personer som vet vad de gör, men om man ändå ska hemfalla åt lite gissningar så ökar väl trycket på MittMedia att komma överens med Eskilstuna-Kuriren koncernen om uppdelningen av Promedia eller skapandet av ett Media Sverige nu. Det är viktigt att den svenska landsortspressen konsolideras, Svenskan är en aktör i Stockholm men MittMedia och Promedia representerar tillsammans med EK-koncernen ett 30-tal titlar som tar ett stort ansvar för den lokala genomlysningen. Det som görs runt om i landet kan aldrig vi i Stockholm ersätta.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.