Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jag kan bli utbytt från ena dagen till den andra

Publicerad: 20 oktober 2011, 13:55

Myteritendenser i form av hån och illvilliga rykten ska få Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i gungning. För Resume.se dementerar han de senaste uppgifterna – att han festade med guldhatt och sjöng ABBA:s ”Money, money, money” med Schibsted-direktörerna i går kväll. – Jag var med vid repetitionerna, men kände att: Det här känns inte bra, då avstod jag, säger Jan Helin till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSchibstedJan Helin

Resume.se intervjuade Jan Helin i dag på Waterfront Hotel i Stockholm där Schibsted-koncernen håller seminarium för direktörerna och högt uppsatta chefer. Det är dagen efter den storslagna och kritiserade festen med högdjuren på Schibsted. Foto: Magnus Helander.

I morgon kommer närmare besked om Aftonbladets kommande nedbemanning. Tidningen ska spara 100 miljoner kronor.  45-65 medarbetare på redaktionen och ett 20-tal anställda på affärssidan kommer att mista sina jobb.

I går kväll, i anslutning till den årliga K3-konferensen för högt uppsatta direktörer och chefer inom den globala Schibsted-koncernen, hölls en fest för de 300 deltagarna på Nalen i Stockholm.

Det ledde till hård intern kritik mot Jan Helin. Krönikören Lasse Anrell och reportern Arne Höök, som båda tidigare hånat Helins veckobrev, skickade ut en ny smädelse:

"På torsdag får vi som alla nu vet reda på alla detaljer om hur Aftonbladet ska göra sig av med 65-85 anställda. Redan i kväll, tisdag, tar dock Shibstedts direktörer och höga chefer ut glädjen en smula i förskott - och firar med sång, dryck, dans och gala på anrika Nalen i Stockholm.

För alla som eventuellt vill deltaga, åtminstone utanför festvåningen, och månne fråga de höga mediacheferna om varför de ska nedbemanna 85 personer i ett företag som levererar i runda tal 10 procent i vinstmarginal, och sammanlagt tjänat in någon miljard till koncernen Shibstedt, så är hållpunkterna Nalen, Regeringsgatan",

Anrell och Höök kommer inte att få sparken för sina utspel, men Helin har tagit ett rejält snack med sina två fiender.

– Vi är i en svår situation, så är det, och även om det är en klyscha så tycker jag att det är viktigt att ha det högt till tak. Det man bör fråga sig är väl…alltså, det finns även ett medarbetaransvar i en sån här situation, man måste vara en i laget. Det upplever jag kanske inte att de här två tar det här här medarbetaransvaret på det här sättet.

– Det kommer ju inte fram någon konstruktiv kritik utan det är någon slags hycklande ton bara, och i bästa fall är väl det en ”comic relief” som man behöver i en sån här situation. Men det de gör nu bidrar inte till Aftonbladet i en svår situation – det splittrar. Det har jag förklarat för dem, att så ser jag på det, och de ser det på ett annat sätt. Och då får man väl respektera det, att man har olika syn på det.

Men vad säger du om kritiken mot festen? Snart ska ju i princip ett 80-tal medarbetare få sparken.
– Kritiken hade jag hållit med om om det hade varit Aftonbladet som arrangerat middagen. Så är det ju inte, utan det är koncernen som har en middag i anslutning till den här konferensen. Då det var det som ägde rum i går kväll. Det var en middag med koncernen, helt enkelt.

– Det här är ju ett seminarium som Schibsted ASA anordnar varje år, och i år är Sverige värd, och Aftonbladet ingår som du vet i koncernen Schibsted som har verksamheter i 25 länder. Det klart att det i mitt uppdrag ingår att vara med i det här kunskaps- och erfarenhetsutbytet som är en väldigt bra grej. Lena K (Samuelsson, chefredaktör SvD, reds anm) presenterade i går ett nytt visionsarbete för hela koncernen som ägnar sig åt den fråga som har varit stor för oss, det vill säga hur ska publicistiska verksamheter och tjänster på nätet leva ihop. Det är ett viktigt seminarium.

Det sprids många rykten om Aftonbladets svåra situation och om dig. Vi har fått uppgifter från källor som säger att du iförd guldhatt sjöng ABBAS ”Money, money, money” i går på festen. Kommentar?
– Det är inte sant. Det gjorde jag inte. Däremot var det en aktivitet på kvällen där det var en sångtävling, men jag deltog inte i den med tanke på den tunga tiden för tidningen när nedbemanningar är på gång.

Du reflekterar alltså på det sätter över såna här saker?
– Ja, det gör jag. Jag tycker att det är okej att jag går på en middag. Jag var inte på humör att delta i den tävlingen på grund av situationen för tidningen. Så jag avstod från det. Det är någon som påstår att jag var med, men det stämmer alltså inte. Det var en sån här ”Körslaget-tävling” med ABBA-låtar. Så det stämmer att den sången sjöngs, men herregud, det är bolag från 25 länder, och det klart att deras verksamhet läggs inte ner för att Aftonbladet har ett sparprogram. Jag var med på repetitionerna, men jag tyckte inte att det kändes bra. Jag var inte på humör att delta i den tävlingen på grund av situationen för tidningen. För mig kändes det fel. Så jag avstod från det.

Den här typen av uppgifter som sprids. Hur tolkar du den?
– Det är väl nån illvilja av något skäl som jag inte begriper. Det klart att jag blir ledsen av sånt. I synnerhet när jag gjort ett aktivt val i att inte vara med på sångtävlingen i går.

Hur utbrett är missnöjet internt mot dig tror du?
– Det kan jag inte bedöma riktigt. Jag tror att det är naturligt att det blir ett missnöje mot ledningen i sådana här situationer. Man har ett behov av att projicera det här mot någon. Då blir jag en person som får symbolisera det. Det vi genomför nu, den omorganistion och nedbemanning är nödvändigt för att säkra Aftonbladets verksamhet framåt. Det är ju ingen unik analys. Nästan samtliga svenska dagstidningar har gjort samma analys. Vi behöver göra det här nu för att stå rustade för framtiden. Jag förstår att det väcker känslor och jag får hantera att folk blir arga på mig, och att   jag får symbolisera något ont. Men jag tror också att det finns folk som förstår att det här behöver göras.

Du har kritiserats för en del prioriteringar i år då du exempelvis åkte på säljfest till Barcelona i stället fär att stötta dina utsända under upproret i Kairo. Du åkte nyligen iväg på älgjakt, och i går var du med på den här påkostade festen. Är det något i dina val och prioriteringar du ångrar?
– Nej, det är det faktiskt inte. Jag åkte på ett representativt uppdrag. En tidning består av en mängd verksamheter, den kritiken är ogenomtänkt och illvillig. När det gäller älgjakt var jag borta en dag, planerat sedan i våras. Det tror jag att man kan hantera. Också jag har ett privatliv.

Hur har tiden blivit för dig som chefredaktör, tycker du?
– Jag tycker att det här är den mest spännande tiden. Det är en svår tid. Vi har utmaningar som är svårare än man haft i historien på grund av strukturomvandlingen. Jag går igång på det, jag tycker att det är otroligt spännande. Jag är övertygad om att Aftonbladet är den tidning som har mest spännande framtidsmöjligheterna. Aftonbladet ligger oerhört bra positionerat, men det betyder ju inte att man inte måste göra något.

3 av 4 medarbetare ser mörkt på framtiden för Aftonbladet, enligt en medarbetarundersökning.   Hur får man med sig medarbetarna i en sådan här omvandling när de har den synen?
– Att den inställningen finns mot bakgrund av orostiderna, är inget ovanligt. Journalister är snabba på att analysera och snabba på att förstå vad som händer i omvärlden och ta in den oron. Det är naturligtvis bekymmersamt att man ser det på det sättet, men det är förståeligt. Det är ett jätteviktigt jobb för mig att få alla att dra åt samma håll.

Vad händer i morgon?
– I morgon kommer vi att presentera organisationen för alla olika avdelningar och det är egentligen ett svar på att det tog för lång tid innan man fick se organisationen förra gången vi hade nedbemanning. Det är en svår balansgång eftersom den fortfarande föremål för förhandling, men vi vill visa: så här tänker vi.

– Ingen information är bra information förrän jag får veta vad som händer med mig och mitt jobb. Så är det. Att leda verksamheter är inte bara att fundera på hur man framställe. Man har ett ansvar att leda organisationen.

Upplever du att du sitter säkert som chefredaktör?
– Det tycker jag är en dum idé att någonsin uppleva i på min position. Man kan byta ut mig från den ena dagen till den andra utan vidare motivering. Så det ska man aldrig känna på den här posten.

Har du funderat på att avgå?
– Nej, jag tycker fortfarande att det är det mest spännande och roliga jobbet man kan ha. Och det finns så mycket som går bra.

–  Vi har en räckvidd på 2,5 miljon läsare per dag. Vi har ett sälj som börjar kapitalisera på den här räckvidden, vi korssäljer kanalerna, vi har en tillväxt i betalinnehållet Plus. Man kommer att behöva ta betalt för digitalt innehåll. Vi har ändå 127 000 digitala prenumeranter nu och det växer. Vi fortsätter skruva på tidningen och vi lanserar en ny tidningen efter årsskiftet. Den kommer tydligare att svara på behovet man har av en papperstidning.

Känner du dig ensam?
– Nej, det tycker jag inte. Jag har ett jävligt bra team runt omkring mig.

Hur mår du?
– Bra, efter omständigheterna.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.