Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag kan tänka mig att göra comeback"

Publicerad: 2 april 2011, 17:58

Hon var 90-talsikonen som försvann. Inom kort dyker hon upp i Filip & Fredriks nya satsning ”Nittileaks” i Kanal 5. För Resume.se berättar Kajsa Mellgren om sitt drömdecennium, ZTV, det dåliga självförtroendet och en eventuell mediecomeback.


Kajsa Mellgren. Foto: MARCETIC MARCUS/Scanpix.

Kajsa Mellgren är bakis. Igår (torsdags, reds anm) var hon på slutfesten för Pluras kök med Fredrik Wikingsson. Som vi alla vet spottas det inte i glasen i Eldlkvarnssångarens kokvrå på Kungsholmen.

Vad gör hon idag? Den där tjejen som var tonårspojkarnas dröm i Slitz och coolaste programledaren i ZTV. Efter sitt sista programledarframträdande på ZTV 1998 har Kajsa Mellgren försvunnit från rampljuset och från nio miljoner svenskars guldfiskminnen. Idag jobbar hon som designassistent åt Anna Holtblad. 90-talet är nostalgi för Kajsa Mellgren.

– Det var en fantastiskt rolig tid. Jag var i helt rätt ålder när jag kom till ZTV och Västmannagatan. Plötsligt tog produktionsbolagen över och det var inte lika roligt längre, berättar Kajsa Mellgren.

Kajsa Mellgren växte upp i den halländska sommarpärlan Varberg. Hon träffade en rocksnubbe från storstan och flyttade till Stockholm 1991. På vinst och förlust, bara 18 år gammal. Det hela gick mycket snabbt. Kajsa började dansa i musikvideos och upptäcktes av stjärndesignern Camilla Thulin.

Efter en kort tid som designassistent åt Camilla träffade hon Peter Siepen. 1992 gjorde Kajsa Mellgren tv-debut på det hippa ZTV. Med åren följde v-jayande och programledarsuccéer som ”Hemma hos Kajsa” och ”Pop-tv”. Källarlokalen på Västmannagatan i Stockholm var inspelningsplats för några av nittiotalets mest minnesvärda tv-produktioner och Kajsa Mellgren var tjejen på allas läppar. 1995 kom låten ”Angel Eye”.

– Jag hade mimat till flera låtar med bandet ”Flexx” och ville göra något eget. Så jag sa det till skivbolagsbossen Ola Håkansson som slog till. Det var en kul grej, säger Kajsa Mellgren.

Videon som regisserades av Jonas Åkerlund har en estetik som påminner mycket om videon till Aquas superhit ”Barbie Girl” som kom två år senare. Videon och låten var ett samarbete med HM som skulle släppa en klubbkollektion. Kajsa var tjejen som skulle fronta kampanjen. Hon påminns ofta om låten.

– Det händer att kompisar brukar spela den för att reta mig, skrattar Kajsa Mellgren.

Mot slutet av 90-talet började ZTV lägga ut sina program på produktionsbolag. Kajsa Mellgren upplever att de fria tyglarna stramades åt. Efter flera år i rampljuset blev det genast tuffare för Kajsa Mellgren. Man började casta programledarna och Josefin Craaford tog bit för bit programledarjobben som tidigare hade varit vikta åt Kajsa.

– Det kändes skumt. Det var en märklig tid. Helt plötsligt gjorde jag inte någonting. Klart jag fick dåligt självförtroende av att bli nobbad hela tiden, berättar Kajsa Mellgren.

Med sargad självkänsla flyttade Kajsa till Australien och Sydney. Här fick hon börja om från början. Sakta men säkert började hon distansera sig från medievärlden i Stockholm och bygga upp självförtroendet igen. Hon var 18 år när hon kom till Stockholm från Varberg. Idag tror hon att hon hade hanterat motgångarna annorlunda om hon hade haft mer livserfarenhet att falla tillbaka på.

– Jag funderar ofta på det. Hur hade jag gjort om jag varit äldre? Jag hade säkert varit smartare och tagit bättre beslut. Samtidigt kanske det passade mig att vara så ung. Jag bara körde, säger Kajsa Mellgren.

Inom kort medverkar Kajsa Mellgren i Kanal 5: s nya storsatsning med Filip & Fredrik, ”Nittileaks”.

Tillsammans med komikern Peter Wahlbeck kommer hon att vara gäst i programmet som handlar om 1992.

– Det var jätteroligt. Jag hade glömt hur det var att göra tv och vilken puls det innebär. Det blir mycket ZTV i programmet, säger Kajsa Mellgren.

Kajsa Mellgren är idag vän med Josefin Craaford och känner ingen bitterhet över att ha blivit utkonkurrerad.

Med nästan 20 års distans till när allt började. Hur ser du på nittiotalet idag?
– Det var absolut mitt decennium. Jag var i rätt ålder för det som hände. Det var helt perfekt. Jag har ingenting ogjort, utan gjorde allt jag kunde göra, allt jag drömde om. Men jag skulle inte vilja göra det igen. När jag ser tillbaka på 90-talet är det nostalgi.

Skulle du kunna tänka dig en mediacomeback?
– Det skulle jag kunna. Med rätt format och rätt personer. Helst i radio.

Fakta/Kajsa Mellgren

Ålder: 37 år, Familj: Pojkvän, Yrke: Designassistent. Bor: Lägenhet i Stockholm. Nätverk från ZTV-tiden: Hänger en hel del med Henrik Johnsson, en del med Josefin Craaford och Per Sinding-Larsen. Stöter ihop med Peter Siepen.

Kajsas 90-talsfavoriter

Musik: Prodigy, Oasis, Black Grape, Olive och Kajsa Mellgren

Mat: ”Jag käkade vit baguette med smör och ost hela tiden. Det gör man ju aldrig längre”

Häng: ”G-klubben”, ”Vegas” och ”2001”

Kläder: ”Jag hade många par buffalo-skor”

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.