Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag känner mig som ett vrak efter Skavlan”

Publicerad: 8 april 2013, 11:38

Vladislav Savic gästade Skavlan i fredags.

Foto: SVT.

Den före detta radiokorrespondenten Vladislav Savic gästade Skavlan i fredags för att prata om sitt spelmissbruk och sin kommande bok En korrespondents bekännelser – om spelmissbruk, ångest och vägen tillbaka: – Jag känner mig som ett vrak efter Skavlan. Det var en sådan jäkla anspänning att tala om detta inför publik, säger Vladislav Savic, före detta korrespondent vid Sverigs Radio, SR.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Den välkände före detta korrespondenten Vladislav Savic har blivit fullständigt nedringd efter att det stod klart att han skulle tala ut i Skavlan om sitt spelmissbruk – han fick sparken från SR efter att ha förskingrat 326 000 kronor.

– Jag befinner mig mitt i en bodelning och tänkte väl snarare att jag  får avsätta massa tid när boken väl kommer ut. Jag hade nog inte insett  hur påfrestande det skulle bli. Det är en sak att komma ut med historien  i bokform. En helt annan att prata om det i en stor studio, säger  Vladislav Savic.

Han ångrar ändå inte sitt beslut att medverka i programmet:

Hur tycker du att Skavlan behandlade dig?
– Bra. Jag menar om man kallar sig själv för jävla idiot så blir det ju på ett visst sätt, säger Vladislav Savic.

Hur uppstod ditt spelmissbruk egentligen?
– Jag har ägnat nästan en hel bok åt det här. Jag har ju också pratat med min terapeut och vi in på saker jag inte riktigt insåg hur det kanske har påverkat mig, säger Vladislav Savic.

Han nämner bland annat en traumatisk upplevelse med ett cancerbesked – året efter dog hans pappa:

– Det var då jag blev arbetsnarkoman. Jag flydde helt enkelt från problemet, säger Vladislav Savic.

Han kan dock inte svara på om den svåra upplevelsen verkligen har varit en direkt bidragande orsak till att han blev spelmissbrukare.

Han tror bland annat att det finns en rad andra bakomliggande orsaker  Inte minst alla händelser han har upplevt som korrespondent och aldrig riktigt fått chansen att bearbeta.

Vladislav Savic menar att jobbet som korrespondent verkligen sätter sina spår och att det var först vid Tsunamin i Thailand som han fick chansen att träffa en terapeut:

– Jag tycker att en så stor arbetsgivare som SR borde ha tänkt lite mer. Försvaret har ju exempelvis debriefar och genomgångar regelbundet, säger Vladislav Savic.

Han berättar också hur han efter sin tid som Moskva-korrespondent 1999-2003 kom tillbaka till Sverige och senare blev utbränd:

– Jag blev sjukskriven för depression år 2005. SR hade en bra företagshälsovård vid den tiden och i journalutdragen läste jag också att man kontaktade min närmaste chef. Det fanns tydliga varningsklockor som ringde redan då. Jag kan undra varför man inte gjorde mer, säger Vladislav Savic.

Han kan heller inte säga att just dem händelserna gjorde honom till spelmissbrukare, Flyktbeteendet har alltid funnits där, men det var inte förrän han hade blivit stationerad i Aten för att rapportera om den ekonomiska krisen som han började spela:

– Jag skulle aldrig ha tagit det uppdraget, men jag skyller inte på SR, utan det är helt och hållet mitt eget fel, säger Vladislav Savic.

Han bedyrar också att han aldrig spelade under sina uppdrag utomlands, utan att spelandet drog igång då han fick ekonomiska problem under semestern – hela familjen skulle komma till Grekland.

– Jag drömde aldrig om någon storvinst eller liknande, utan jag tänkte bara hela tiden att jag skulle vinna tillbaka det som jag hade förlorat, säger Vladislav Savic.

Han använde till slut SR:s kort för att finansiera spelandet:

– Då man är beroende tar något annat vid i hjärnan. Belöningssystemet med dopamin gör att stigarna i hjärnan förvandlas till motorvägar. Jag visste att det skulle upptäckas inom bara en månad, men kunde inte tänka på något annat än spelandet, säger Vladislav Savic.

Vladislav Savic har ingen aning om framtiden.  Jobberbjudandena står inte som spön i backen precis – han har bland annat sökt journalistlärarjobb utan framgång:

– Jag är bränd. Så är det bara. Jag skulle möjligen kunna föreläsa kring spelfrågor eller liknande. Jag vet inte, säger Vladislav Savic.

Oavsett hur det går skulle han aldrig kunna tänka sig att jobba som korrespondent igen:

– Jag älskade jobbet och fick vara med om historiska händelser. Men jag är 56 år och har två barn som jag har misskött. Mitt fokus ligger på att ta hand om dem nu, säger Vladislav Savic.

Han påtalar att en tidning som Resumé borde göra en undersökning bland korrespondenter och se hur många som är alkoholister eller håller på med andra former av missbruk och hur många som har gått igenom skilsmässor.

Vladislav Savic befinner sig mitt i en bodelning och hoppas kunna betala av sin skuld till Sveriges Radio så snart som möjligt.

Han hoppas att hans fall inte ska falla i glömska – inte på grund av fåfänga eller liknande.

– Det finns idag cirka 180 000 spelmissbrukare i Sverige, enligt Folkhälsoinsitutet. Jag råkar bara vara ett namn som folk känner till, säger Vladislav Savic.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.