Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag kunde inte tacka nej"

Publicerad: 17 februari 2010, 13:34

Idag delade Dagens Industris tidigare chefredaktör Hasse Olsson ut pris till årets ekonomijournalister Niklas Svensson och Johan Stambro. Han lyckades också efter en lång tids övertalningsförsök få Cristina Stenbeck som gäst.


Ämnen i artikeln:

Cristina Stenbeck

Cristina Stenbeck. Foto: Tobias Rydergren

Hasse Olsson fick ekonomijournalistpriset i födelsedagspresent av Bonnier när han fyllde 60 år. I år fyller han 70 och priset delas ut för sista gången.
– Man ska sluta när det är som bäst. Och nu är det bäst, konstaterade Hasse Olsson på dagens prisutdelning.

Han instiftade själv en gång i tiden priset årets entreprenör och föreslog själv att det skulle gå till Jan Stenbeck. Även då fick Hasse Olsson tjata en del för att få upp en Stenbeck på scen. Men Jan Stenbeck förflyttade snabbt fokus från sig själv. Dels hade han låtit presschefen Bert Willborg beställa en byst av Hasse Olsson iklädd Napoleonhatt, som han hade med sig. Han passade på att ge Hasse Olsson priset för ”bästa chefredaktör”. Dessutom hade han då med sig dottern Cristina Stenbeck, då 21 år gammal. Inför Dagens Industris redaktion berättade han att hon skulle efterträda honom när tiden var mogen.
– Jag blev väldigt överraskad över att pappa berättade det just då, sa Cristina Stenbeck under dagens intervju.

När det nu var dags för Hasse Olsson att dela ut sitt sista pris konstaterade Cristina Stenbeck att hon inte kunde tacka nej. Den annars ganska medieskygga finanskvinnan sa också att hon nu kände ett större behov av att träda fram och tala för Kinnevik.

Hon berättade om hur hon fick ta över Kinnevikgruppen, när Jan Stenbeck hastigt dog bara 59 år gammal.
– Det blev min största krishantering. Det gällde både att säkerställa Kinnevik och att vara där för familjen.

Hon berättade också att hon var stolt över det hennes far skapade.
– Han försökte alltid tänka tvärtom. Han frågade alltid varför inte?

Cristina Stenbeck sitter nu på ett betydligt större företagsimperium än sin far.  Antalet mobilabonnenter har sexdubblats och intäkterna från mediebolagen är de dubbla. Hon har dessutom ökat antalet kvinnor i gruppens styrelser. Från noll till mellan 25 och 29 procent. Hon säger själv att hon styr företagen genom att vara väldigt tillgänglig. Men det innebär inte att direktörerna i gruppen ständigt blir väckta mitt i natten.

Hon fick också frågan om det fanns några delar av imperiet som aldrig kommer att säljas ut.
– Vi utvärderar hela tiden om vi är den bästa ägaren för våra verksamheter och om vi kan få bättre avkastning någon annan stans. Och eftersom vi är börsnoterade kommer via att berätta när vi säljer något bolag. Men hon sa också att gruppen kan media och telekom väldigt bra.

Den viktigaste uppgiften för Cristina Stenbeck är att ta fram nästa stora succébolag. Tele2, MTG och Millicom är nu etablerade kassakossor, som ger en bra utdelning till Kinnevik. Även sorgebarnet Metro har vänt till vinst. Men det var länge sedan det kom en ny stor investering från Kinnevik.

Cristina Stenbeck är gravid med tvillingar. Intervjuaren Stefan Mehr ställde den obligatoriska frågan om hur hon får livspusslet att gå ihop.
– Det borde du fråga Hans-Holger istället. Han har sju barn, kontrade Cristina Stenbeck och rev ner stora applåder.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Cristina Stenbeck

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.