fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag nådde ettårigt mål efter fyra månader"

Publicerad: 10 december 2010, 12:09

Resume.se avslöjade nyligen att Newsglobes chefredaktör Bernt Hermele avgår. – Då något verkar för bra för att vara sant är det oftast det, säger han till Resume.se.

Ämnen i artikeln:

NewzglobeBernt Hermele

KB

Karl-Johan Byttner


Bernt Hermele. Foto: Resumé.

Bernt Hermele tillträdde som chefredaktör för Newzglobe i augusti. Och Newzglobe bekräftade Resume.se:s uppgifter igår om att han lämnar företaget inte ens ett halvår efter att han tillträtt.

Bernt Hermele är ändå nöjd med sin insats:

– Jag fick ett år på mig att nå vissa kvalitativa och kvantitativa mål. Dessa nådde jag redan efter fyra månader.

De kvantitativa målen handlade inte bara om att öka trafiken till webbplatsen, utan även antalet blogginlägg som länkar till den med mera:

– Jag fick en hel armada av mått och uppfyllde målen med råge. Jag har inte hållit på så många år med nätjournalistik, men jag slås av hur lätt det är att driva trafik samtidigt som det är lätt att förlora den. Nätet är otroligt lättrörligt.

Bernt Hermele bekräftar uppgifterna att han och Newzglobes grundare Meraj Syed hade olika uppfattningar om vilken inriktning sajten skulle ha. Meraj Syed ville fler renodlade affärsnyheter medan Bernt Hermele ville ägna sig åt tuffa avslöjanden:

– Har ägaren och redaktören olika uppfattningar är det naturligt att den senare flyttar på sig. Inte minst med tanke på att jag inte är särskilt kompromissvillig vad gäller den redaktionella biten.

Varför lade man locket på kring att du skulle sluta?
– Det får du fråga dem som du anser har lagt locket på.

Vad fick du för varningstecken från Newzglobes ägare innan det stod klart att du lämnar?
– Vi hade en pågående diskussion.

Du har kört en hård linje kring namnpublicering. Grundregeln är väl ändå att man kan namnpublicera icke-dömda om allmänintresset överväger?
– Det är snarare en kombination av allmänintresset och att det är relevant. Så man får överväga från fall till fall. Man får också komma ihåg att jag visserligen agerade chefredaktör, men jag var inte ansvarig utgivare. Bedömningarna kring namnpublicering skedde i samråd med ansvarig utgivare.

Hur påverkade Newzglobes bråk med Skatteverket kring Liberate ditt beslut?
– Det är en pågående skattetvist och jag kände till denna redan då jag började på Newzglobe. Det är inte första gången ett företag är inblandat i en skattetvist precis.

Bernt Hermele är nöjd med avgångsvillkoren från Newzglobe och är redan sysselsatt med sitt nästa projekt – att skriva en bok:
– Jag kan berätta mer då bläcket har torkat.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev