Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag och min familj har blivit helt sopade under mattan”

Publicerad: 12 september 2013, 11:51

Anna Toss.

Foto: Axel Pettersson. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anna_Toss_2013-05-13.JPG

Tvisten har pågått sedan 2007 – nu är den över. Anna Toss, utomäktenskaplig dotter till Lukas Bonnier, går lottlös ur arvsstriden med familjen Bonnier sedan Högsta Domstolen nekat henne prövningstillstånd. – Jag är väldigt arg och besviken. Jag och min familj har blivit helt sopade under mattan, säger Anna Toss till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Jonas BonnierBonnier

Anna Toss, som krävt sina halvsyskon på 400 miljoner kronor i uteblivet arv, säger att hon är chockad över att familjen Bonnier får rätt och att det förstärkta laglottsskyddet i paragraf 7:4 i Ärvdabalken förbises.

– Det är djupt orättvist att det får vara på det här sättet. Det är obegripligt att svensk lag ser genom fingrarna – att man kan stå i rätten år 2013 och tala om oäkta barn och att de inte får ärva, säger Anna Toss, som är tagen av det tunga beskedet när Resumé når henne.

Lukas Bonniers fem inomäktenskapliga barn och deras barnbarn under åren 1947–1984 fick ett antal gåvobrev, totalt 18 stycken. Anna Toss som är utomäktenskaplig dotter har hävdat att dessa gåvor är likställda med testamente, och därmed ska återbäras. Anna Toss vill ha rätt till laglotten, det vill säga hälften av arvslotten.  Men genom att hon nekats prövningstillstånd kvarstår hovrättens domslut, som innebär att Anna Toss blir utan något ägande i Bonnierkoncernen.

Efter Lukas Bonniers död 2006 kontaktade Anna Toss sina halvsyskon, däribland Jonas Bonnier, men de svarade aldrig. Då var det enda alternativet att inleda en juridisk process. Bonnier-barnen menade att gåvorna var strikt villkorade och omfattade flera förpliktelser, och dessutom ”ett socialt nätverk, en familjetradition, en företagskultur och andra moment”. Enligt syskonens advokat var Anna Toss ”inte var inlemmad i den bonnierska traditionen av familjeföretagande”.

– Nu kan Bonnier fortsätta att göra oäkta barn utan att ta något som helst ekonomiskt ansvar för det. Och inte bara det – alla kan göra det eftersom hovrättens dom blir prejudicerande, säger Anna Toss.

Anna Toss har testamenterats 670 000 kronor och två tavlor, men hon har inte kunnat få något av det eftersom det pågått en process.

Hur är din relation till familjen Bonnier?
– Det här handlar om principer och rättvisa, jag vill inte gå in på det.

Arvstvisten har bland annat uppmärksammats i de båda nya böcker som givits ut om Bonnierfamiljen, ”Firman” av Bernt Hermele och ”Lucke & Lull” av Björn af Kleen.

– Jag har varit med på ett hörn i Björns arbete i boken. Det är en fantastisk bok, han skriver så oerhört bra, säger Anna Toss.

Hur går du vidare nu?
– Livet går väl vidare som vanligt, säger Anna Toss som jobbar med utveckling av sociala medier för en myndighet.

Resumé har sökt Jonas Bonnier för en kommentar.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Jonas BonnierBonnier

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.